Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
« Ευτυχώς που γεράσαμε»!

Ανήκουν στη βαριά βιομηχανία «συνεχούς καύσεως και λειτουργίας» και αυτό δεν επιτρέπει διακοπές. Αυτό σημαίνει ότι οι γιορτές είναι ξεχασμένες για τη βάρδια!

Αυτό ακριβώς μας περιγράφει ο Νίκος Καραδερβέρης, εργαζόμενος στην τσιμεντοβιομηχανία ΧΑΛΥΨ στην Ελευσίνα. «Η τσιμεντοβιομηχανία δε σταματάει ποτέ. Είναι συνεχούς καύσης, δουλεύει με φούρνους. Αν σβήσει η φωτιά, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους φούρνους με τις συστολές και διαστολές. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια βιομηχανία. Να σβήσει η φωτιά». Οπως μας είπε, «είσαι τυχερός αν κάθε 4-5 χρόνια σου τύχει ρεπό αυτές τις μέρες. Εγώ δουλεύω και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Η αλήθεια είναι ότι είναι θλιβερό να δουλεύεις αυτές τις μέρες που περιμένεις να είσαι σπίτι με τους φίλους και τις οικογένειές σου». Μάλιστα ο Νίκος γενικεύει τη συζήτηση λέγοντας ότι η φύση της δουλιάς είναι τέτοια «που είσαι μονίμως πίσω από τον κόσμο. Οταν εσύ κοιμάσαι οι άλλοι γλεντάνε, όταν εσύ δουλεύεις οι άλλοι ξεκουράζονται. Πολλοί συνάδελφοι που ετοιμάζονται για σύνταξη έχουν φτάσει στο σημείο να πουν: "ευτυχώς που γεράσαμε"»!

Σε ερώτησή μας αν έχουν συμβεί δυσάρεστα περιστατικά στη δουλιά τέτοιες μέρες μας είπε: «Συνήθως συμβαίνουν αναποδιές αυτές τις μέρες όταν έχει κακό καιρό. Για παράδειγμα πέρσι με τη μεγάλη κακοκαιρία φτάσαμε στο σημείο να ζεσταίνουμε σωλήνες γιατί είχε παγώσει ο αέρας». Καταλήγει λέγοντας: «παρ' όλα αυτά παρηγοριέμαι γιατί με την τεράστια ανεργία που υπάρχει σήμερα παρηγοριέσαι, ιδιαίτερα όταν είσαι οικογενειάρχης, ότι τουλάχιστον έχεις τη δουλιά σου».

Ανάλογα ήταν και αυτά που μας περιέγραψε εργαζόμενος στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, τα οποία επίσης λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Ο ίδιος θα δουλεύει και ανήμερα των γιορτών σε βάρδιες και όπως μας είπε μετά από τόσα χρόνια έχει συνηθίσει πλέον να δουλεύει αυτές τις μέρες. Αυτό που εύχεται ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι τουλάχιστον εκείνες τις μέρες να μη συμβεί κάτι, «γιατί το δύσκολο είναι να δουλεύεις σε γιορτή και να προκύψει και κάποια ανωμαλία στη λειτουργία των διυλιστηρίων». Το παρήγορο, που περιμένουν, όπως ανέφερε, είναι μια γιορτή - κατάκτηση χρόνων των εργαζομένων - που γίνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέσα στο διυλιστήριο με τη συμμετοχή και των οικογενειών όσων δουλεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ