ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής διασυρμός

Στο βωμό των εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, που απαιτούν "σκληρή" στάση στο θέμα των Σκοπίων, η ελληνική κυβέρνηση θυσίασε, με τη μη παρουσία της στις εκδηλώσεις μνήμης στο Αουσβιτς, την αξιοπρέπεια της χώρας

Δε βασανίστηκε πολύ η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα όσα υποστήριξε χτες ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος,προκειμένου να δώσει απάντηση στο "δίλημμα" (!), αν θα πρέπει να τιμήσει με την παρουσία της τα εκατομμύρια των νεκρών του αντιναζιστικού αγώνα στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το κλείσιμο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στο Αουσβιτς, ή αν θα υπογραμμίσει, με την απουσία της, τις θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για την υπόθεση των Σκοπίων.

Από τη στιγμή που η πολωνική κυβέρνηση δεν κάμφθηκε από τα ελληνικά διαβήματα και δεν απαγόρευσε την ανάρτηση της σημαίας των Σκοπίων με το σύμβολο του Ηλιου της Βεργίνας στο χώρο των εκδηλώσεων, είναι σαφές ότι δεν υπήρχε δίλημμα για την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά σ' αυτή τη χρονική περίοδο, των έντονων πολιτικών διεργασιών στο εσωτερικό για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, άλλωστε, ήταν αυτές που υπαγόρευσαν και εξακολουθούν να υπαγορεύουν την πορεία της πολιτικής της χώρας απέναντι στα Σκόπια. Και οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες υπαγορεύουν την εμφάνιση "σκληρής στάσης".

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί κύκλοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν αυτή την πολιτική επιλογή, υπογράμμιζαν με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει μόνη της το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η οποιαδήποτε αλλαγή στάσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην υπόθεση των Σκοπίων.Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η απόφαση για την απουσία της Ελλάδας από μια εκδήλωση, στην οποία θα εμφανιστεί η σημαία των Σκοπίων με τον Ηλιο της Βεργίνας, βασίζεται στην απόφαση των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καλούσαν τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν το επιθυμούν, να διατυπώσουν δημόσια την αλλαγή της θέσης τους.

Η σιωπή, τόσο της ΝΔ, όσο και της Πολιτικής Ανοιξης για την απουσία της Ελλάδας από τις εκδηλώσεις στο Αουσβιτς, θεωρείται ως επιβράβευση της επιλογής της κυβέρνησης. Μιας επιβράβευσης, που οφείλεται στο παιχνίδι αυτοκαταστροφής, που εξελίσσεται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μεταξύ αυτών των κομμάτων γύρω από το θέμα των Σκοπίων.

Η απουσία, ωστόσο, της Ελλάδας από τις εκδηλώσεις μνήμης στο Αουσβιτς προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό. Ας σημειωθεί ότι από τα πολιτικά κόμματα μόνο το ΚΚΕ καταδίκασε την απαράδεκτη κυβερνητική στάση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ευθεία προσβολή στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα και την τακτική που οδηγεί στη διεθνή απομόνωση της χώρας, όπως επίσης και ο "ΣΥΝ". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος, στην προσπάθειά του χτες να δικαιολογήσει τις επιλογές της κυβέρνησης, έχασε την ψυχραιμία του και κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τους δημοσιογράφους έφτασε στο σημείο να μετακυλήσει τις ευθύνες, για ενδεχόμενη ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας, στον Τύπο!

Ο Ε. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα κέρδη από αυτή την επιλογή, είναι μεγαλύτερα από τη ζημιά που υπέστη διεθνώς η χώρα από τη μη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις, υποστήριξε πως "δεν είμαι σε θέση να απαντήσω, γιατί δε γνωρίζω να έχει υποστεί κάποια ζημιά διεθνώς η χώρα. Εάν, συνέχισε, αποδειχτεί ότι έχει υποστεί ζημιά στο διεθνή Τύπο, από δημοσιεύματα τα οποία ενδεχομένως θα κάνουν αναπαραγωγή δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου, σε σχέση με αυτό το θέμα, μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε". Ο υπουργός Τύπου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην παραστεί στις εκδηλώσεις στο Αουσβιτς, είπε ότι υπήρξε δίλημμα, αλλά τελικά επιλέχθηκε να "ματαιωθεί η μετάβαση του Κ. Παπούλια στο Αουσβιτς, για να διαφυλαχτεί η αξιοπιστία της πολιτικής μας, σε σχέση με τα ψευδεπίγραφα σύμβολα που χρησιμοποιεί το κράτος των Σκοπίων (...) Επειδή, συνέχισε ο υπουργός, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμβολή της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στην απόκρουση της γερμανικής επίθεσης, στην απόκρουση της ναζιστικής θηριωδίας, στην έκφραση της αλληλεγγύης προς τους διωκομένους της περιόδου εκείνης, θεωρήσαμε ότι μπορούσε να απουσιάσει ο υπουργός Εξωτερικών για να διαφυλάξουμε τον άλλο σκοπό, τον άλλο στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής, που είναι η εμμονή μας στην ανάγκη να αποσυρθούν τα ψευδεπίγραφα σύμβολα και να αλλάξουν οι ψευτοαλυτρωτικές διατάξεις του Συντάγματος των Σκοπίων". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, προχώρησε περισσότερο, καταλογίζοντας ευθύνες στην πολωνική κυβέρνηση "που δέχτηκε την ανύψωση της σημαίας των Σκοπίων με το αστέρι της Βεργίνας, κατά παράβαση των όσων έχουν αποφασιστεί και δηλωθεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Οι διαγκωνισμοί

Να, που τα στάδια δεν κατακλύζονται πια μόνο για την παρακολούθηση αγώνων ή συναυλιών. Τώρα επιστρατεύονται, για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες νέους, που σε λίγες μέρες θα παρουσιαστούν, για να υποβάλουν την αίτηση με το "χαρτόσημο" της ελάχιστης ελπίδας, για μια θέση στον "ήλιο" του δημοσίου. Οσοι άνεργοι, προσέλθετε. Οσοι θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στην ήδη επισφαλή "ασφάλεια" του δημοσίου, προσέλθετε. Οσοι πήρατε πτυχία και σας χρησιμεύουν μόνο για την "κορνίζα", προσέλθετε... Ολοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Στην εργασία, όμως, ελάχιστοι. Πολλοί οι κλητοί, αλλά ολίγοι οι εκλεκτοί. Ο ειδήμονες του υπουργείου Προεδρίας εκτιμούν ότι μόνο για το γραπτό διαγωνισμό, δηλαδή μόνο για 3.037 θέσεις, θα υποβάλουν αιτήσεις πάνω από 100.000! Οι άλλες μισές προσλήψεις θα γίνουν στο "έτσι", χωρίς διαγωνισμό, στον αστερισμό του ...πράσινου ήλιου.

Ηδη, στις νομαρχίες γίνεται σκοτωμός για τη συλλογή πληροφοριών, από τους χιλιάδες νέους που διαγκωνίζονται στην παραζάλη του ίδιου εφιάλτη. Σε άλλο, όμως, επίπεδο κινούνται οι σκιαμαχίες των κομμάτων, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει τα "δικά" του παιδιά και η ΝΔ υπόσχεται να αποκαταστήσει τις "αδικίες"... Για τα αμαρτωλά επιτελεία και των δυο αυτών κομμάτων, η ουσία του προβλήματος είναι "άνευ σημασίας". Και η ουσία, που κρύβεται πίσω από τις ατέλειωτες "ουρές" των νέων, βρίσκεται σε πολύ απλές και πασίγνωστες αλήθειες. Βρίσκεται στην επέκταση της ανεργίας, που για τους νέους μέχρι 25 χρονών (και μάλιστα με στοιχεία 1992) υπολογίζεται, επισήμως, στο 25%. Βρίσκεται στη φοβερή ανασφάλεια και αυτών που προς το παρόν μπορεί να έχουν εξασφαλίσει μια δουλιά του ποδαριού στη βαρβαρότητα του ιδιωτικού τομέα και που δοκιμάζουν την τύχη τους σε κάτι πιο σταθερό, έστω με "τρεις κι εξήντα". Βρίσκεται στον ευτελισμό των πανεπιστημιακών τίτλων και, γενικά, των τίτλων σπουδών. Στη ραγδαία κατεδάφιση της παραγωγικής βάσης της χώρας και - μαζί της - χιλιάδων θέσεων εργασίας. Στην έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών καταπολέμησης της σύγχρονης μάστιγας και στην αναζήτηση "λύσεων", που, ενώ δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ στην απασχόληση, σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα στο όνομά της. Η μείωση του ωραρίου εργασίας μόνο για μια ώρα δίνει σήμερα τη δυνατότητα να απασχοληθούν 250.000 άνεργοι στην Ελλάδα. Οι κυβερνώντες, όμως, προτιμάνε τα μέτρα της "Λευκής Βίβλου"...

Παντού, ο παρονομαστής είναι ο ίδιος. Είναι το όραμα, που γίνεται εφιάλτης. Οι υποσχέσεις για "καλύτερες" μέρες, που καταρρέουν με ρυθμό απρόβλεπτο. Οι προβλέψεις για ...ανάκαμψη, που σαρώνονται. Είναι το ψήλωμα των νέων "κοινωνικών" τειχών, που συνθλίβουν εκατομμύρια ανθρώπους, περιοχές ολόκληρες και οικονομίες. Είναι όλα αυτά, που μετατρέπουν σε πρόβλημα, ή ακόμα και σε κατάρα, την ευλογία του να είσαι νέος! Και όλα αυτά έχουν όνομα: Είναι ο καπιταλισμός και το νέο, ακόμα πιο αποκρουστικό, πρόσωπο, που λανσάρει στο κατώφλι του 21ου αιώνα!

Συναυλία του Μ. Θεοδωράκη στην Αθήνα

Την Τατάρτη 1 Φλεβάρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Με τη μεγάλη συναυλία του Μ. Θεοδωράκη στην Αθήνα κλείνει ο κύκλος των συναυλιών που πραγματοποίησε ο συνθέτης σε πολλές πόλεις της χώρας, για τη διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ. Η συναυλία θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 1-2-95,στις 7 μ.μ.,στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη,του Μανώλη Μητσιά,του Βασίλη Λέκκα και άλλων γνωστών καλλιτεχνών.

Προσκλήσεις για τη συναυλία διατίθενται στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), στην ΚΟΠ (πλατεία Κοραή), στην έδρα της ΚΕ (Ηρακλείου 145, Περισσός), στα γραφεία των ΚΟΒ και στο βιβλιοπωλείο "ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ".

Πούλμαν για τη συναυλία

Για τη μετάβαση στη συναυλία της Τετάρτης, θα αναχωρήσουν πούλμαν. Συγκεκριμένα:

  • Της ΚΟΒ Παγκρατίου, στις 5.30 μ.μ., από το παλιό τέρμα τρόλεϊ (Σιντριβάνι).
  • Των ΚΟ Καισαριανής, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Καισαριανής.
  • Της Γλυφάδας, στις 6 μ.μ., από τον Αγ. Τρύφωνα και από Καραχάλιου.
  • Της Αργυρούπολης, στις 5.45 μ.μ., από το Δημαρχείο.
  • Της Ηλιούπολης, στις, 6 μ.μ., από τα γραφεία (Εθνικής Αντίστασης), από Αγ. Κωνσταντίνου, από Αγ. Μαρίνας και από Αγ. Παρασκευής.
  • Του Ελληνικού, στις 5.45 μ.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ