Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι διαγκωνισμοί

Να, που τα στάδια δεν κατακλύζονται πια μόνο για την παρακολούθηση αγώνων ή συναυλιών. Τώρα επιστρατεύονται, για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες νέους, που σε λίγες μέρες θα παρουσιαστούν, για να υποβάλουν την αίτηση με το "χαρτόσημο" της ελάχιστης ελπίδας, για μια θέση στον "ήλιο" του δημοσίου. Οσοι άνεργοι, προσέλθετε. Οσοι θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στην ήδη επισφαλή "ασφάλεια" του δημοσίου, προσέλθετε. Οσοι πήρατε πτυχία και σας χρησιμεύουν μόνο για την "κορνίζα", προσέλθετε... Ολοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Στην εργασία, όμως, ελάχιστοι. Πολλοί οι κλητοί, αλλά ολίγοι οι εκλεκτοί. Ο ειδήμονες του υπουργείου Προεδρίας εκτιμούν ότι μόνο για το γραπτό διαγωνισμό, δηλαδή μόνο για 3.037 θέσεις, θα υποβάλουν αιτήσεις πάνω από 100.000! Οι άλλες μισές προσλήψεις θα γίνουν στο "έτσι", χωρίς διαγωνισμό, στον αστερισμό του ...πράσινου ήλιου.

Ηδη, στις νομαρχίες γίνεται σκοτωμός για τη συλλογή πληροφοριών, από τους χιλιάδες νέους που διαγκωνίζονται στην παραζάλη του ίδιου εφιάλτη. Σε άλλο, όμως, επίπεδο κινούνται οι σκιαμαχίες των κομμάτων, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει τα "δικά" του παιδιά και η ΝΔ υπόσχεται να αποκαταστήσει τις "αδικίες"... Για τα αμαρτωλά επιτελεία και των δυο αυτών κομμάτων, η ουσία του προβλήματος είναι "άνευ σημασίας". Και η ουσία, που κρύβεται πίσω από τις ατέλειωτες "ουρές" των νέων, βρίσκεται σε πολύ απλές και πασίγνωστες αλήθειες. Βρίσκεται στην επέκταση της ανεργίας, που για τους νέους μέχρι 25 χρονών (και μάλιστα με στοιχεία 1992) υπολογίζεται, επισήμως, στο 25%. Βρίσκεται στη φοβερή ανασφάλεια και αυτών που προς το παρόν μπορεί να έχουν εξασφαλίσει μια δουλιά του ποδαριού στη βαρβαρότητα του ιδιωτικού τομέα και που δοκιμάζουν την τύχη τους σε κάτι πιο σταθερό, έστω με "τρεις κι εξήντα". Βρίσκεται στον ευτελισμό των πανεπιστημιακών τίτλων και, γενικά, των τίτλων σπουδών. Στη ραγδαία κατεδάφιση της παραγωγικής βάσης της χώρας και - μαζί της - χιλιάδων θέσεων εργασίας. Στην έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών καταπολέμησης της σύγχρονης μάστιγας και στην αναζήτηση "λύσεων", που, ενώ δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ στην απασχόληση, σαρώνουν τα εργατικά δικαιώματα στο όνομά της. Η μείωση του ωραρίου εργασίας μόνο για μια ώρα δίνει σήμερα τη δυνατότητα να απασχοληθούν 250.000 άνεργοι στην Ελλάδα. Οι κυβερνώντες, όμως, προτιμάνε τα μέτρα της "Λευκής Βίβλου"...

Παντού, ο παρονομαστής είναι ο ίδιος. Είναι το όραμα, που γίνεται εφιάλτης. Οι υποσχέσεις για "καλύτερες" μέρες, που καταρρέουν με ρυθμό απρόβλεπτο. Οι προβλέψεις για ...ανάκαμψη, που σαρώνονται. Είναι το ψήλωμα των νέων "κοινωνικών" τειχών, που συνθλίβουν εκατομμύρια ανθρώπους, περιοχές ολόκληρες και οικονομίες. Είναι όλα αυτά, που μετατρέπουν σε πρόβλημα, ή ακόμα και σε κατάρα, την ευλογία του να είσαι νέος! Και όλα αυτά έχουν όνομα: Είναι ο καπιταλισμός και το νέο, ακόμα πιο αποκρουστικό, πρόσωπο, που λανσάρει στο κατώφλι του 21ου αιώνα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ