Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε λέει η κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών που συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, διά στόματος του υφυπουργού Γεωργίας Φλ. Κωνσταντίνου,η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των ελαιοπαραγωγών και ένα προϊόν σαν το λάδι που η ίδια αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό για την οικονομία μας, αλλά αντίθετα αυτοϊκανοποιείται με την πολιτική που ακολουθεί. "Είναι μια ερώτηση - είπε για την ερώτηση του ΚΚΕ ο υφυπουργός Γεωργίας - που περιέχει στοιχεία επιθυμιών και παρεμβάσεων, όπου η κυβέρνηση νομίζω ότι δε θα έπρεπε να τις κάνει".Τι όμως ζητούσε το ΚΚΕ με την ερώτησή του που δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση;

Τι ζητούσε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να φέρει στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα των ελαιοπαραγωγών.Συγκεκριμένα:

- Να σταματήσει ο διαχωρισμός των παραγωγών σε μικρούς και μεγάλους όσον αφορά στην καταβολή της επιδότησης. Αυτή να καταβάλλεται με βάση την πραγματική παραγωγή.

- Εναρξη της εμπορικής περιόδου από 1η Νοέμβρη του έτους σοδειάς με ελάχιστη τιμή παρέμβασης τις 800 δρχ.

- Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων.

- Ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στη διαμόρφωση και εφαρμογή επιθετικής εξαγωγικής πολιτικής.

- Αυστηρός έλεγχος στην ποιότητα και διακίνηση του λαδιού και κατοχύρωση ποιοτικών λαδιών διαφόρων περιοχών της χώρας.

- Απόκρουση των προσπαθειών των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ για χειροτέρευση ή και κατάργηση των όρων στήριξης αυτού του προϊόντος. Εξαίρεσή του από τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου και να ισχύσει η κοινοτική προτίμηση.

- Ιδρυση εθνικού ινστιτούτου ελαιολάδου που θα παρέχει επιστημονική στήριξη στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία του προϊόντος.

Αντί λοιπόν να πάρει θέση σαφή και συγκεκριμένη σ' αυτά, ο υφυπουργός τα απέρριψε με μια του πρόταση και αναλώθηκε σε ύμνους για την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι αυτή θα στηρίξει το μικρό παραγωγό, ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις ανεμπόδιστα χρηματοδοτούνται και φέτος δόθηκαν γι' αυτό το σκοπό 6,5 δισ., ότι η τιμή του λαδιού είναι καλή και κινείται γύρω στις 1.050 με 1.100 δρχ. κλπ.

Ο Στρ. Κόρακας

Συντριπτικά ήταν τα επιχειρήματα που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, ανατρέποντας όλα όσα ισχυρίστηκε ο υφυπουργός υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική. Σχετικά με τις τιμές ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι είναι κάτω από πέρυσι.Οσον αφορά τις επιδοτήσεις, αυτές εξανεμίζονται με τη μείωση των τιμών και με την αλχημεία των μικρών και μεγάλων παραγωγών η χώρα και ο παραγωγός θα χάσουν δισεκατομμύρια.Επίσης, μεταξύ άλλων, ο Στρ. Κόρακας αναφέρθηκε και στην ανάγκη η κυβέρνηση να απαιτήσει την εφαρμογή της κοινοτικής προτίμησης και να σταματήσει την τακτική της Κοινότητας που αφήνει τα ελληνικά λάδια στην άκρη και εισάγει από τρίτες χώρες, ρίχνοντας επίσης στην αγορά 60.000 τόνους περσινό λάδι για να ρίξει τις τιμές.Αναφερόμενος στη συνέχεια στη χρηματοδότηση των παραγωγών από τράπεζες, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με τους όρους που χρηματοδοτεί η ΑΤΕ είναι τοκογλύφος.Τέλος, χαρακτήρισε σταγόνα στον ωκεανό τα 6,5 δισ. που η κυβέρνηση διέθεσε για τη χρηματοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων τη στιγμή που η παραγωγή είναι 340.000 τόνοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ