Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής διασυρμός

Στο βωμό των εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, που απαιτούν "σκληρή" στάση στο θέμα των Σκοπίων, η ελληνική κυβέρνηση θυσίασε, με τη μη παρουσία της στις εκδηλώσεις μνήμης στο Αουσβιτς, την αξιοπρέπεια της χώρας

Δε βασανίστηκε πολύ η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα όσα υποστήριξε χτες ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος,προκειμένου να δώσει απάντηση στο "δίλημμα" (!), αν θα πρέπει να τιμήσει με την παρουσία της τα εκατομμύρια των νεκρών του αντιναζιστικού αγώνα στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το κλείσιμο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στο Αουσβιτς, ή αν θα υπογραμμίσει, με την απουσία της, τις θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για την υπόθεση των Σκοπίων.

Από τη στιγμή που η πολωνική κυβέρνηση δεν κάμφθηκε από τα ελληνικά διαβήματα και δεν απαγόρευσε την ανάρτηση της σημαίας των Σκοπίων με το σύμβολο του Ηλιου της Βεργίνας στο χώρο των εκδηλώσεων, είναι σαφές ότι δεν υπήρχε δίλημμα για την ελληνική κυβέρνηση, ειδικά σ' αυτή τη χρονική περίοδο, των έντονων πολιτικών διεργασιών στο εσωτερικό για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, άλλωστε, ήταν αυτές που υπαγόρευσαν και εξακολουθούν να υπαγορεύουν την πορεία της πολιτικής της χώρας απέναντι στα Σκόπια. Και οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες υπαγορεύουν την εμφάνιση "σκληρής στάσης".

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί κύκλοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν αυτή την πολιτική επιλογή, υπογράμμιζαν με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει μόνη της το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η οποιαδήποτε αλλαγή στάσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην υπόθεση των Σκοπίων.Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η απόφαση για την απουσία της Ελλάδας από μια εκδήλωση, στην οποία θα εμφανιστεί η σημαία των Σκοπίων με τον Ηλιο της Βεργίνας, βασίζεται στην απόφαση των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καλούσαν τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν το επιθυμούν, να διατυπώσουν δημόσια την αλλαγή της θέσης τους.

Η σιωπή, τόσο της ΝΔ, όσο και της Πολιτικής Ανοιξης για την απουσία της Ελλάδας από τις εκδηλώσεις στο Αουσβιτς, θεωρείται ως επιβράβευση της επιλογής της κυβέρνησης. Μιας επιβράβευσης, που οφείλεται στο παιχνίδι αυτοκαταστροφής, που εξελίσσεται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μεταξύ αυτών των κομμάτων γύρω από το θέμα των Σκοπίων.

Η απουσία, ωστόσο, της Ελλάδας από τις εκδηλώσεις μνήμης στο Αουσβιτς προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό. Ας σημειωθεί ότι από τα πολιτικά κόμματα μόνο το ΚΚΕ καταδίκασε την απαράδεκτη κυβερνητική στάση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για ευθεία προσβολή στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα και την τακτική που οδηγεί στη διεθνή απομόνωση της χώρας, όπως επίσης και ο "ΣΥΝ". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος, στην προσπάθειά του χτες να δικαιολογήσει τις επιλογές της κυβέρνησης, έχασε την ψυχραιμία του και κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τους δημοσιογράφους έφτασε στο σημείο να μετακυλήσει τις ευθύνες, για ενδεχόμενη ζημιά στη διεθνή εικόνα της χώρας, στον Τύπο!

Ο Ε. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα κέρδη από αυτή την επιλογή, είναι μεγαλύτερα από τη ζημιά που υπέστη διεθνώς η χώρα από τη μη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις, υποστήριξε πως "δεν είμαι σε θέση να απαντήσω, γιατί δε γνωρίζω να έχει υποστεί κάποια ζημιά διεθνώς η χώρα. Εάν, συνέχισε, αποδειχτεί ότι έχει υποστεί ζημιά στο διεθνή Τύπο, από δημοσιεύματα τα οποία ενδεχομένως θα κάνουν αναπαραγωγή δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου, σε σχέση με αυτό το θέμα, μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε". Ο υπουργός Τύπου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην παραστεί στις εκδηλώσεις στο Αουσβιτς, είπε ότι υπήρξε δίλημμα, αλλά τελικά επιλέχθηκε να "ματαιωθεί η μετάβαση του Κ. Παπούλια στο Αουσβιτς, για να διαφυλαχτεί η αξιοπιστία της πολιτικής μας, σε σχέση με τα ψευδεπίγραφα σύμβολα που χρησιμοποιεί το κράτος των Σκοπίων (...) Επειδή, συνέχισε ο υπουργός, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η συμβολή της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στην απόκρουση της γερμανικής επίθεσης, στην απόκρουση της ναζιστικής θηριωδίας, στην έκφραση της αλληλεγγύης προς τους διωκομένους της περιόδου εκείνης, θεωρήσαμε ότι μπορούσε να απουσιάσει ο υπουργός Εξωτερικών για να διαφυλάξουμε τον άλλο σκοπό, τον άλλο στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής, που είναι η εμμονή μας στην ανάγκη να αποσυρθούν τα ψευδεπίγραφα σύμβολα και να αλλάξουν οι ψευτοαλυτρωτικές διατάξεις του Συντάγματος των Σκοπίων". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, προχώρησε περισσότερο, καταλογίζοντας ευθύνες στην πολωνική κυβέρνηση "που δέχτηκε την ανύψωση της σημαίας των Σκοπίων με το αστέρι της Βεργίνας, κατά παράβαση των όσων έχουν αποφασιστεί και δηλωθεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ