ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 1995
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Οταν η Ευρωπαϊκή Ενωση μας στραγγαλίζει...

(..εμείς τι πρέπει να κάνουμε;)

Η κατάργηση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι καταιγίδα εν αιθρία. Σε ανύποπτο χρόνο, θα έλεγα, όταν ακόμη δεν υπήρχε Μάαστριχτ, αλλά η Συνθήκη της Ρώμης, όπως το Δεκέμβρη του 1979, το ΚΜΕ πραγματοποίησε μια πλατιά σύσκεψη με θέμα: "ΕΟΚ και οι συνέπειες από την ένταξή μας σ' αυτήν". Το θέμα ήταν σοβαρό και γι' αυτό προσκλήθηκαν, πέρα από το χώρο της Αριστεράς, προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής, όπως ο κ. Πεπελάσης, διοικητής της ΑΤΕ τότε, ο κ. Ζολώτας, και άλλοι. Σ' έναν όμως θα σταθώ, στον κ. Πλασκοβίτη, τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αργότερα ευρωβουλευτή, ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε: Η ΕΟΚ πέραν των άλλων οικονομικών και πολιτικών συνεπειών θα μας καταργήσει τη γλώσσα και τη θρησκεία, ακόμα και κάθε ίχνος από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αυτά πριν από 14 χρόνια, που δεν τα πήρε υπόψη της καμιά κυβέρνηση, κανένας πολιτικός. Αλλά ας έρθουμε κοντά, πριν δυο χρόνια, το 1992, όταν ήρθε στη Βουλή η επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, το Κόμμα και ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευσε το περιεχόμενο της συνθήκης, που μας τινάζει στον αέρα σαν έθνος, και δεν είναι μόνο το θέμα της γλώσσας, είναι και η "Λευκή Βίβλος", που είναι η συμπυκνωμένη ουσία του Μάαστριχτ, που στερεί κάθε κοινωνική παροχή και την προστασία της μητρότητας, δηλαδή την ίδια την πηγή της ζωής. Γι' αυτό, μπροστά σ' αυτήν τη βαριά θηλιά, που βάζει στον ελληνικό λαό η συνθήκη αυτή, το ΚΚΕ πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα.

Οχι πως το ΚΚΕ ήταν σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός θα έλεγε όχι στο Μάαστριχτ. Το θέμα δεν είναι εκεί, αλλά το Κόμμα θα είχε τη δυνατότητα, να διαφωτίζει το λαό για τη συνθήκη και, επόμενα, γι' αυτά που σήμερα τον ξαφνιάζουν. Γιατί αυτές τις μέρες αναστατώθηκε σύσσωμα ο αστικός Τύπος και κατακεραυνώνει τη γαλλική προεδρία; Και γιατί δεν υποστήριξαν την πρόταση του Κόμματος για δημοψήφισμα; Λέτε να είχαν άγνοια της πραγματικότητας; Ασφαλώς όχι. Εθελοτυφλούν, γιατί ακούνε τη φωνή του Κυρίου τους και όχι του Λαού.

...Αύριο θα καταργήσουν και τη δραχμή και μεθαύριο την οντότητά μας σαν κράτος, μ' έναν τοποτηρητή που μπορεί ούτε καν να είναι Ελληνας.

Ναι, τώρα χρειάζεται, όχι ένα παμμακεδονικό συλλαλητήριο, τύπου "η Μακεδονία είναι ελληνική", αλλά ένα πανελλαδικό πανεθνικό συλλαλητήριο σωτηρίας του έθνους, για να μπει φραγμός στην ιμπεριαλιστική, καπιταλιστική ολοκλήρωση. Κύριοι, "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

Είναι το σήμερα μια "Λερναία Υδρα";

Ακούμε, βλέπουμε, διαβάζουμε και κυρίως ζούμε πολλά...

Πολλά που έχουν ή δεν έχουν παρελθόν, έχουν ένα πικρό παρόν και δεν πρέπει να έχουν μέλλον...

Είναι όλα τα αρνητικά του σήμερα, είναι όλα τα κεφάλια μιας σύγχρονης "Λερναίας Υδρας"...

Αλλά ας δούμε αβίαστα το παρόν μας, χωρίς γκρίνια ή κακομοιριά, αλλά με μια διάθεση αγώνων για ν' αλλάξουν τα δυσάρεστα και να λυθούν τα βασικά προβλήματα των απλών και καθημερινών ανθρώπων, που είμαστε εμείς...

Το κακό ξεκινάει από το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη οι "αξίες" του χρήματος και της κοινωνικής θέσης...

Αυτές οι δήθεν αξίες "ισχυροποιούν" την προσωπικότητα του κατέχοντος.

Πώς κερδίζεται, όμως, το χρήμα και η κοινωνική θέση;

Ασφαλώς με τρόπους αναξιοκρατικούς και εξευτελιστικούς για την ανθρώπινη υπόσταση...

Οι πνευματικές αξίες χάνονται και ο άνθρωπος "διαπλάθεται" από τα ευτελή αλλά ελκυστικά θεάματα των ΜΜΕ.

Οι άνθρωποι που αντιστέκονται σε όλα αυτά, δεν έχουν ισχυρή φωνή, και μάλιστα μπαίνουν στο περιθώριο, κοινωνικό και στενότερα επαγγελματικό...

Οι ανθρώπινες σχέσεις καθορίζονται δυστυχώς από αυτόν τον τρόπο σκέψης... Δηλαδή πλησιάζουμε τον άνθρωπο που μας εξασφαλίζει "αποκατάσταση" και που μεταφράζεται σε χρήμα και αξιώματα...

Αλλο πάλι θέμα που καίει πάρα πολύ, είναι ότι μπαίνει ανάμεσα στους ανθρώπους και ο σκληρός ανταγωνισμός και δημιουργεί εκδηλώσεις ευτελών συναισθημάτων και πράξεων για τον συνάνθρωπο...

Ακολουθούν οι μάστιγες της ανεργίας αλλά και της υποαπασχόλησης για να εξοικονομηθούν όσα απαιτεί η σύγχρονη υπερκατανάλωση.

Μια ύπουλη "στροφή" του απλού ανθρώπου προς την αποσιώπηση των καθημερινών προβλημάτων, είναι να κατευθύνεται σε "ευχάριστες" ενασχολήσεις, όπως ο εμπορευματικοποιημένος αθλητισμός και τα χυδαία θεάματα σεξ...

Οι ισχυροί προκαλούν με τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, έχουν ασφαλώς κάθε είδους απολαβές και επιπλέον κάνουν την κριτική τους στα κοινωνικά δρώμενα, έτσι διατυπωμένη, ώστε να γίνονται δημοφιλείς με το υποτιθέμενο χιούμορ τους...

Είναι φανερό ότι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και είναι επίσης ολοφάνερο ότι εμείς καλούμαστε να σηκώσουμε τα βάρη του χώρου στον οποίο ανήκουμε.

Δεν είμαστε ούτε γκρινιάρηδες, ούτε απαισιόδοξοι. Αλλά καταλήγουμε ότι το σήμερα είναι μια σύγχρονη "Λερναία Υδρα". Κι έχουμε καθήκον να τη "δούμε" κατάματα και να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να της κόβουμε τα νέα κεφάλια που δεν κουράζονται να φυτρώνουν συνέχεια στο αδυσώπητο κεφάλι της...

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Συνταξιούχοι Λιβαδειάς

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ Επαρχίας Λιβαδειάς σε μια πρόσφατη συγκέντρωσή τους στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, ύστερα από την ενημέρωσή τους από τις διοικήσεις των οργανώσεών τους, εγκρίνανε και μας απέστειλαν το παρακάτω ψήφισμα, στο οποίο τονίζουν:

"Η κατάσταση των συνταξιούχων είναι τραγική. Οι συντάξεις δεν επαρκούν ούτε για 15 μέρες. Τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία κινδυνεύουν άμεσα με χρεοκοπία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χειροτερεύει συνεχώς, από την έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων, νοσοκομειακό και υπαλληλικό προσωπικό.

Η ακρίβεια έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που συνεχίζει την αντισυνταξιουχική πολιτική της ΝΔ, για τις απώλειες των συνταξιούχων από το 1991 - 1994, πάνω από 500 δισ. από περικοπές συντάξεων, φαρμάκων και την επιβολή φορολογίας στις συντάξεις, ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές Μάαστριχτ, της Λευκής Βίβλου και του ΔΝΤ.

Διεκδικούμε:

- Επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης ίση με το 80% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

- Γνήσια νομοθετημένη ΑΤΑ.

- Κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων, που ψήφισε η ΝΔ και συνεχίζει να εφαρμόζει ευλαβικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

- Στήριξη από το κράτος όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

- Πάγωμα και έλεγχος στην ακρίβεια.

- Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.

- Κατάργηση της φορολογίας στις συντάξεις.

- Αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

- Να αρχίσει αμέσως η λειτουργία του Νέου Κρατικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ για την αντισυνταξιουχική του στάση, που τήρησε στη συνάντηση της ΣΕΑ με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Δηλώνουμε ότι:

Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει για να λυθούν τα δίκαια και καυτά αιτήματά μας".

Τότε και τώρα...

Ητανε τότε που, η αξέχαστη και μεγάλη Σοβιετική Ενωση, και όχι μονάχα για μας τους κομμουνιστές, έλαμπε στο στερέωμα του Παγκόσμιου Πολιτικού Παιχνιδιού. Κράταγε την απαραίτητη, για την παγκόσμια ισορροπία, ισοδυναμία, στις ατομικές βόμβες, στην πρωτοποριακή αστρονομία, με την εξερεύνηση πλανητών, μεταξύ των οποίων και ο Αρης. Ανέπτυξε και πύκνωσε τα τεχνικά της κανάλια, έτσι που τα καράβια της, ξεκίναγαν απ' το Λένιγκραντ, φθάνανε στη Μόσχα, ύστερα στο Στάλιγκραντ, και τελικά κατέληγαν, στην Κασπία Θάλασσα.

Σήμερα, όλα γκρεμίστηκαν, προδόθηκαν από τα μέσα, και κυριαρχεί ο αρχηγός της ρωσικής αναστήλωσης του καπιταλισμού, Πρόεδρος Γιέλτσιν.

Τα πάντα στη σημερινή Ρωσία, πωλούνται και αγοράζονται, οι αποθήκες είναι γεμάτες εμπορεύματα, αλλά, μεγάλες μάζες του λαού, υποφέρουν, ακόμη και από πείνα. Η ανισότητα (πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική) τραυματίζει τα ρωσόφωνα έθνη, αλλά και τα βαλτικά, κι ακόμη η ανεργία, παίρνει μεγάλες διαστάσεις και στην πιο ανεπτυγμένη βιομηχανικά χώρα της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Στα τρίστρατα του καπιταλιστικού κόσμου, οι λαοί σέρνονται στη ζωή, αγκομαχούν και λαχταρούν να γίνει κάτι, για να σωθούν. Να δουν καλύτερες μέρες...

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Σύγχρονοι Σάιλοκ

Με λύπη, αηδία και αγανάκτηση πληροφορήθηκα ότι οι τράπεζές μας δε δίνουν τόκο στους μικροκαταθέτες μέχρι 100.000 δρχ. Η λαϊκή παροιμία λέει "ποιος στραβός δε θέλει το φως του". Ετσι ποιος μικροκαταθέτης δε θέλει να 'χει στην μπάντα όχι 100, αλλά 200 και περισσότερες χιλιάδες για καλό και για κακό. Αλλά η μονόπλευρη λιτότητα της κυβέρνησης δεν αστειεύεται. Δε μας αφήνουν δεκάρα στην τσέπη μας.

Ο λόγος που δε δίνουν τόκους στους μικροκαταθέτες είναι τα έξοδα. Για να κρατούν αυτούς τους λογαριασμούς (οι τράπεζες),τα έξοδα είναι περισσότερα απ' ό,τι οι τόκοι που θα 'παιρναν, άρα δεν αξίζει τον κόπο!

Ρωτώ τους κ. τραπεζίτες: Τα λεφτά των μικροκαταθετών είναι κάμποσα δισεκατομμύρια. Τα λεφτά αυτά δεν τα εκμεταλλεύονται οι τράπεζες; Τα εκμεταλλεύονται και μάλιστα κατά τοκογλυφικό τρόπο. Αυτό άλλωστε φαίνεται στους ισολογισμούς τους, που δείχνουν κέρδη παχυλά.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι πιο τραγική, σε βάρος πάντα των καταθετών. Οταν έχεις στην τράπεζα ένα άλφα ποσόν (πάνω από 100.000 δρχ.) και πας να πάρεις τους τόκους που δικαιούσαι, παρουσιάζεται το κράτος και σου κρατάει φόρο 15%. Τράπεζες και κράτος είναι οι σύγχρονοι Σάιλοκ. Αίσχος!

ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Περιστέρι

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ι. ΤΣΑΚΙΡΗ,Μαρούσι. Για όσα λες ότι γράφει ο "Ελεύθερος", γράψε μας ό,τι νομίζεις αναγκαίο σαν απάντηση (δεν έχουμε το φύλλο του στο οποίο αναφέρεσαι).

- ΕΛΕΝΗ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΥ,μέλος ΣΕ κατάληψης ΕΠΛ Αγρίνιο. Δυστυχώς ο περιορισμένος χώρος εμπόδισε την έγκαιρη δημοσίευση της ενδιαφέρουσας επιστολής σου.

- ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΙΚΑ,Νέα Ιωνία. Λάβαμε τις δυο επιστολές σου με θέμα αναπτυξιακά προγράμματα, σε συνεργασία με Ελληνοκαναδούς κλπ. Για το θέμα αυτό θα μπορούσες ν' απευθυνθείς, όπως κι ο ίδιος γράφεις, στα αρμόδια όργανα του Κόμματος.

- Δόκτορα ΒΑΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΠΕΡΣΕΑ,Λεμεσό. Λάβαμε την επιστολή σου. Προτείνεις να "πλουτιστεί" το σύμβολο (έμβλημα) της εργατοαγροτιάς - το σφυροδρέπανο - και με ένα βιβλίο.

- Κ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ,Αθήνα. Το μεγάλο (900 λέξεις) γράμμα σου με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις, το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Βοσνιακό κλπ., δε στάθηκε δυνατό να δημοσιευτεί. Φρόντισε τα κείμενά σου να μη ξεπερνάνε τις 300 λέξεις.

- ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟ,Αθήνα. Για το ρόλο του "Γέρου της Δημοκρατίας" Γ. Παπανδρέου στα Δεκεμβριανά έχουν δημοσιευτεί στο "Ρ" αρκετά υλικά. Την πολιτική του, στη σημερινή εποχή, τη συνεχίζει με άλλα μέσα ο γιος του Α. Παπανδρέου, όπως γράφεις. Φυσικά τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την τοτινή και τη σημερινή πραγματικότητα συκοφαντώντας το ΚΚΕ και το ΕΑΜ.

Μόνο το ΚΚΕ ήταν ριζικά αντίθετο στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μάλιστα ζήτησε δημοψήφισμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ