ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε...

Μέσα σε δέκα λεπτά οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας Πίστεως ...συζήτησαν και πήραν αποφάσεις για επτά θέματα!

Οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Πίστεως κατόρθωσαν σε πρόσφατη συνεδρίαση να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις για επτά θέματα μέσα σε δέκα λεπτά!

Η ΕΝΙΑΙΑ συνδικαλιστική κίνηση καταγγέλλει σαν αυταρχική τη συμπεριφορά των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ,τονίζοντας ότι: "Οι υποτακτικοί της εργοδοσίας συνεδρίασαν για δέκα... ολόκληρα λεπτά, από 16.00 - 16.10 και πήραν αποφάσεις για το μέλλον μας σε επτά σημαντικά θέματα".

Οι σύμβουλοι της ΕΝΙΑΙΑΣ σ. κ. έφτασαν στα γραφεία του συλλόγου με ολιγόλεπτη καθυστέρηση, για να αντικρίσουν τον πρόεδρο του ΔΣ Θ. Παπαγιάννη,ο οποίος "εξαντλημένος" από τη συνεδρίαση έκφρασε τη λύπη του για την καθυστέρησή τους! Τα θέματα που "συζητήθηκαν" σ' αυτά τα δέκα λεπτά αφορούσαν την επιλογή των εκπροσώπων του συλλόγου στα συμβούλια της τράπεζας (Υπηρεσιακής κατάστασης, Παραπόνων, Πειθαρχικά, Επιτροπές Δανείων), στο ΔΣ του Ταμείου Υγείας και στο ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, τον ορισμό υποψηφίων για τις αρχαιρεσίες ανάδειξης των μελών του ΓΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, οικονομικά, οργανωτικά και διάφορα άλλα ζητήματα.Η ΕΝΙΑΙΑ σ. κ. καλεί τις ηγεσίες των παρατάξεων να δημοσιεύσουν τα πρακτικά της δεκάλεπτης συνεδρίασης και καταγγέλλει τους συμβούλους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ότι δε σέβονται ούτε το καταστατικό του Συλλόγου, ούτε την εργατική νομοθεσία, ούτε τη συνδικαλιστική δεοντολογία. Σημειώνει επίσης ότι αυτές οι παρατάξεις αδιαφορούν για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων στην τράπεζα, όπως είναι η παραβίαση της ειδικής συλλογικής σύμβασης για το ασφαλιστικό, η άρνηση χορήγησης της επιπλέον άδειας επτά ημερών σε όσους χορηγείται ανθυγιεινό επίδομα, η επιλεκτική προτεραιότητα για δάνεια προς τους εργαζόμενους, η μη εφαρμογή του ΠΔ 156, οι προκλητικές προαγωγές, η επιλεκτική συμμετοχή σε σεμινάρια, οι μεταθέσεις σκοπιμότητας και η άρνηση πληρωμής των υπερωριών.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Σταθερά στο μονόδρομο του αγώνα

Αρχίζει αύριο το συνέδριο της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας. Μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρος της οργάνωσης, Α. Ζαζόπουλος

Η μάστιγα της ανεργίας, η "μαύρη εργασία", η συνεχής λιτότητα και η επίθεση σε κατακτήσεις των εργαζομένων, κερδισμένες με πολύ σκληρούς αγώνες, είναι μερικά από τα προβλήματα που θα απασχολήσουν το 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας - που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σήμερα απαντάει στις ερωτήσεις του "Ρ" για τους στόχους του Συνεδρίου και το ρόλο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στο ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Α. Ζαζόπουλος.

- Μέσα σε ποιες συνθήκες γίνεται το Συνέδριο και ποια προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει;

"Το 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, βρίσκει τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας μας και του λαού μας άλυτα και τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την πιο άγρια επίθεση ενάντια σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις τους.

Το Συνέδριο καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά σοβαρά προβλήματα, όπως η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, η "μαύρη εργασία" των αλλοδαπών, τα ατυχήματα εξαιτίας της αδιαφορίας των εργολάβων να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, η απόφαση των ευρωεργολάβων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να φέρουν Ασιάτες εργαζόμενους για την κατασκευή τεχνικών έργων - μετατρέποντας τη χώρα μας σε "Ταϊβάν" - και μια σειρά άλλα ζητήματα. Είναι επιτακτική η ανάγκη περιφρούρησης αλλά και διεύρυνσης των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας.

Θα μας απασχολήσουν, επίσης και γενικότερα προβλήματα, όπως η οικονομική κατάσταση της χώρας, το ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης, η εξωτερική και εσωτερική πολιτική κατάσταση, η αθλιότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα προβλήματα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και άλλα".

- Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει να δώσει αυτό το Συνέδριο;

"Η μακρόχρονη αγωνιστική ιστορία του κλάδου πρέπει να έχει συνέχεια. Η ανάπτυξη των αγώνων για το δικαίωμα στη δουλιά, για τη διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, είναι μονόδρομος για τους οικοδόμους που θα βαδίσουν σ' αυτόν με υπομονή, θέληση και αποφασιστικότητα.Αυτό πρέπει και θα είναι το μήνυμα του συνεδρίου και σ' αυτή την προοπτική των αγώνων πρέπει να στηριχθούν όλες οι αποφάσεις του".

- Ποιος πρέπει να είναι σήμερα ο ρόλος της ομοσπονδίας Οικοδόμων στο συνδικαλιστικό κίνημα;

"Την ώρα που το πολυεθνικό κεφάλαιο σχεδιάζει και καθορίζει τη στρατηγική του, η ΓΣΕΕ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει την ουσία των αντιδραστικών μέτρων που προωθούνται σε βάρος των εργαζομένων, αποπροσανατολίζει, απονευρώνει και παροπλίζει τμήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, καλλιεργώντας στους εργαζόμενους ρεφορμιστικές αντιλήψεις περί "κοινωνικών εταίρων" και "κοινωνικών συμβολαίων" που ισοδυναμούν με παράδοση και υποταγή.

Η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου, μαχητικού, συνδικαλιστικού κινήματος, που θα αποτελεί δύναμη αντίστασης στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, η δημιουργία μετώπου υπεράσπισης και διεύρυνσης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η αλλαγή των συσχετισμών στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος, υπέρ των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, είναι προϋποθέσεις για να μην περάσουν οι όποιες αντεργατικές επιλογές, για να μη μας γυρίσουν στο μεσαίωνα. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία μας πρέπει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο".

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τι κρύβεται πίσω από το κλείσιμό τους;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. Καταγγελία και από τη ΓΣΕΕ

"Τι κρύβεται πίσω απ' το κλείσιμο των "Κλωστηρίων Αττικής" και τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο; ". Το ερώτημα απευθύνουν στον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Δ. Κουμπούρης,με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται, άλλο ένα κλωστοϋφαντουργικό εργοστάσιο έκλεισε, γιατί ο εργοστασιάρχης, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, είχε "μόνο" κέρδη και όχι υπερκέρδη. Πρόκειται - αναφέρεται - για μια "φυσιολογική" εξέλιξη, όπου ο βιομήχανος ασκεί το "δικαίωμά" του να αναπτύσσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα κατά το δοκούν, ένα "δικαίωμα" που αποκλείει την υλοποίηση του δικαιώματος των εργαζομένων να προστατεύσουν την εργασία τους. Εκατοντάδες άνθρωποι - τονίζεται - πετιούνται στο δρόμο και μάλιστα πολλοί απ' αυτούς σε ελάχιστα χρόνια θα έβγαιναν στη σύνταξη, ενώ τώρα ούτε να βρουν άλλη εργασία είναι εύκολο, ούτε τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα μπορούν να θεμελιώσουν.

Απ' την άλλη - επισημαίνεται - το κλείσιμο του εργοστασίου αποτελεί μία απ' τις συνέπειες των ρυθμίσεων της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, συμφωνία που κυρώθηκε με νόμο στη Βουλή, με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και τα χειροκροτήματα της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης και που μόνο το ΚΚΕ κατάγγειλε και καταψήφισε.

Εξάλλου με άλλη επίκαιρη ερώτηση, το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή το σοβαρό πρόβλημα με τις μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο των εργοστασίων, τις "εξαφανίσεις" εργοδοτών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της υφαντουργίας - ένδυσης.Αναφέρονται ενδεικτικά τα παραδείγματα του ΦΟΥΣΤΕΡΗ,του ΠΡΟΕΣΤΑΚΗ,της ΑΛΜΠΑ.

Σε χιλιάδες εργαζόμενους - επισημαίνεται - οφείλονται δεδουλευμένα, αναδρομικά κ. ά., ενώ πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις του κλάδου, ιδιαίτερα τη σύμβαση ιματισμού. Ταυτόχρονα - τονίζεται - γίνεται προσπάθεια ν' αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, ενώ οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δεν παίζουν το ρόλο τους και περιορίζονται να στέλνουν τις υποθέσεις στα δικαστήρια.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα παρθούν αφ'ενός για την προστασία του κλάδου και αφ'ετέρου για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι απ' την ασυδοσία των εργοδοτών.

- Το κλείσιμο των ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σαν "τετελεσμένο", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και αναφέρει πως στηρίζει τις προσπάθειες του σωματείου. Παράλληλα, ανακοινώνει, ότι θα παρέμβει προς την κυβέρνηση για τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

Καταργήθηκε η δεύτερη θέση ραδιοτηλεγραφητή!

...Εφαρμόζεται η εγκατάσταση του δορυφορικού ψηφιακού συστήματος, χωρίς καν ο ΟΤΕ να διαθέτει τη σχετική υποδομή(!), καταγγέλλει η Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών

Καταργήθηκε η δεύτερη θέση ραδιοτηλεγραφητή από τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων του εσωτερικού και εφαρμόζεται η εγκατάσταση του δορυφορικού συστήματος ψηφιακής τεχνολογίας, GMDSS (Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφαλείας), χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικές δοκιμές για την αξιοπιστία του συστήματος και χωρίς καν να διαθέτει ο ΟΤΕ σχετική υποδομή για τη λειτουργία του!Την περασμένη Δευτέρα 23 Γενάρη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ η σχετική απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Κατσιφάρα.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, τα επιβατηγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού για τα οποία έχει εγκριθεί η εγκατάσταση συσκευών GMDSS, "δεν υποχρεούνται στη ναυτολόγηση δεύτερου αξιωματικού Ραδιοτηλεπικοινωνίας (Ραδιοτηλεγραφητού), όπου αυτή προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις"! Επίσης: "στα παραπάνω πλοία ο ναυτολογούμενος Ραδιοτηλεγραφητής, καθώς και ένας ακόμη αξιωματικός θα πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου γενικού χειριστού Ραδιοτηλεπικοινωνιών GMDSS (G.O)".

Η Πανελλήνια Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών και Ραδιοηλεκτρονικών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΡΡΑΕΝ) έχει καταγγείλει τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για την επικίνδυνη - όπως τη χαρακτήρισε - απόφασή του και έχει επισημάνει τον κίνδυνο να υπάρξει ένα δεύτερο ναυάγιο, όπως έγινε με το ΕΣΘΟΝΙΑ,στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο! Σε νέα ανακοίνωσή της η Ενωση επισημαίνει ότι μεγάλες ναυτιλιακές χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία) έχουν μεταθέσει το χρόνο υποχρεωτικής εφαρμογής του νέου τηλεπικοινωνιακού συστήματος στα ακραία χρονικά περιθώρια που παρέχει η ίδια η Διεθνής Σύμβαση! Η Ενωση, μεταξύ άλλων, ρωτά τον υπουργό: "Ποιες είναι συγκεκριμένα εκείνες οι παράκτιες τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις GMDSS με βάση τις οποίες δηλώσαμε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό την πλήρη ετοιμότητα στην υποδοχή του νέου αυτού συστήματος; Εγιναν ποτέ οι δοκιμές αξιοπιστίας του δικτύου, για να εξακριβωθεί ο μέγιστος βαθμός αξιοπιστίας του;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ