Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τι κρύβεται πίσω από το κλείσιμό τους;

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. Καταγγελία και από τη ΓΣΕΕ

"Τι κρύβεται πίσω απ' το κλείσιμο των "Κλωστηρίων Αττικής" και τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο; ". Το ερώτημα απευθύνουν στον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Δ. Κουμπούρης,με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται, άλλο ένα κλωστοϋφαντουργικό εργοστάσιο έκλεισε, γιατί ο εργοστασιάρχης, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, είχε "μόνο" κέρδη και όχι υπερκέρδη. Πρόκειται - αναφέρεται - για μια "φυσιολογική" εξέλιξη, όπου ο βιομήχανος ασκεί το "δικαίωμά" του να αναπτύσσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα κατά το δοκούν, ένα "δικαίωμα" που αποκλείει την υλοποίηση του δικαιώματος των εργαζομένων να προστατεύσουν την εργασία τους. Εκατοντάδες άνθρωποι - τονίζεται - πετιούνται στο δρόμο και μάλιστα πολλοί απ' αυτούς σε ελάχιστα χρόνια θα έβγαιναν στη σύνταξη, ενώ τώρα ούτε να βρουν άλλη εργασία είναι εύκολο, ούτε τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα μπορούν να θεμελιώσουν.

Απ' την άλλη - επισημαίνεται - το κλείσιμο του εργοστασίου αποτελεί μία απ' τις συνέπειες των ρυθμίσεων της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, συμφωνία που κυρώθηκε με νόμο στη Βουλή, με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και τα χειροκροτήματα της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης και που μόνο το ΚΚΕ κατάγγειλε και καταψήφισε.

Εξάλλου με άλλη επίκαιρη ερώτηση, το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή το σοβαρό πρόβλημα με τις μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο των εργοστασίων, τις "εξαφανίσεις" εργοδοτών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της υφαντουργίας - ένδυσης.Αναφέρονται ενδεικτικά τα παραδείγματα του ΦΟΥΣΤΕΡΗ,του ΠΡΟΕΣΤΑΚΗ,της ΑΛΜΠΑ.

Σε χιλιάδες εργαζόμενους - επισημαίνεται - οφείλονται δεδουλευμένα, αναδρομικά κ. ά., ενώ πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις του κλάδου, ιδιαίτερα τη σύμβαση ιματισμού. Ταυτόχρονα - τονίζεται - γίνεται προσπάθεια ν' αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις, ενώ οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δεν παίζουν το ρόλο τους και περιορίζονται να στέλνουν τις υποθέσεις στα δικαστήρια.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα παρθούν αφ'ενός για την προστασία του κλάδου και αφ'ετέρου για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι απ' την ασυδοσία των εργοδοτών.

- Το κλείσιμο των ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σαν "τετελεσμένο", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και αναφέρει πως στηρίζει τις προσπάθειες του σωματείου. Παράλληλα, ανακοινώνει, ότι θα παρέμβει προς την κυβέρνηση για τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ