ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδράσεις για τους "κουλοχέρηδες"

Με τη σφραγίδα του κυβέρνησης ο τζόγος με τη μορφή ηλεκτρονικών "παιχνιδιών" πρόκειται να φτάσει και στο τελευταίο χωριό της χώρας μας. Οπως έχει αποκαλύψει ο "Ρ", το υπουργείο Οικονομικών σε σχέδιο νόμου και με το πρόσχημα της φορολόγησης των επιχειρήσεων αυτού του είδους, επιτρέπει την εισαγωγή 20.000 ηλεκτρονικών "κουλοχέρηδων" (πρόκειται για "σκληρά" παιχνίδια καζίνο) που θα εγκατασταθούν παντού και θα τα διαχειρίζονται μεγάλες εταιρίες.

Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σ' επιχειρηματίες που κατασκευάζουν και εμπορεύονται ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών, Αλέκο Παπαδόπουλο, γιατί αρνείται εδώ και δυο μήνες να συναντηθεί μαζί τους. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν ότι αν εφαρμοστούν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά.

Το άρθρο 17 που αναφέρεται στη χορήγηση άδειας διανομέα και με τις προϋποθέσεις που θέτει, θα δημιουργήσει ολιγοπωλιακές καταστάσεις, αφού αυτοί που θα πάρουν την άδεια δεν μπορεί να είναι παραπάνω από τέσσερις. Με τη ρύθμιση του άρθρου κάθε αδειούχος διανομέας πρέπει να διακινεί τουλάχιστον 5.000 μηχανήματα. Επίσης δεν αποκλείεται από το σχέδιο νόμου, διανομέας και κατασκευαστής να είναι ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Μιχ. Τσιμόγιαννη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Καταστηματαρχών, το σχέδιο νόμου "φωτογραφίζει" τις αμερικάνικες εταιρίες "Αι Τζι Τι", "Μπάλι", "Γιουνιβέρσαλ" και την αυστραλέζικη "Ολίμπικ".

Αποκλείονται οι Ελληνες από τη δυνατότητα να πάρουν άδεια κατασκευαστή, γιατί ο κάτοχος μιας τέτοιας άδειας θα πρέπει να έχει ανάλογη τεχνογνωσία ή άδεια κατασκευαστή στο εξωτερικό. Επειδή δε, θα πρέπει να κατασκευάσει τουλάχιστο 5.000 μηχανήματα, το ποσό που θα διαθέσει ξεπερνά τα 10 δισ. (κάθε μηχάνημα κοστίζει περίπου δυο εκατομμύρια).

Ο έλεγχος του "τζίρου" και η φορολόγηση των μηχανημάτων θα γίνεται με σύστημα "ον - λάιν", το οποίο όμως θα εγκατασταθεί από τις ίδιες εταιρίες που θα εισάγουν τα νέα μηχανήματα. Την ίδια στιγμή τα 40.000 μηχανήματα που ήδη υπάρχουν θα πάψουν να λειτουργούν. Ετσι πολλά καταστήματα και κατασκευαστικές βιοτεχνίες θα κλείσουν. Με τα ήδη υπάρχοντα το ποσοστό που επιστρέφουν στον παίχτη είναι περίπου 80% και ο χρόνος κατά τον οποίο ολοκληρώνεται ένα στοίχημα είναι τρία δευτερόλεπτα. Σήμερα ένας παίχτης μπορεί να χάσει σε λίγες ώρες το πολύ 20.000 δραχμές. Με τα νέου τύπου μηχανήματα το ποσό αυτό θα είναι πολλά εκατομμύρια.

Μητρόπολη και δήμος εναντίον σχολείου!

Δήμος και Μητρόπολη Πειραιά συμμαχούν εναντίον σχολείου! Ενώ ο κ. Καλλίνικοςδιεκδικεί να απαλλοτριώσει το οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο επρόκειτο να ανεγερθεί το 6ο Γυμνάσιο Πειραιά, για λογαριασμό της εκκλησίας, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίουαρνείται χαρακτηρισμό του ως σχολικού χώρου.

Κι όμως οι φορείς, οι γονείς και οι κάτοικοι της Καλλίπολης, από το '92 επανειλημμένα είχαν διεκδικήσει τη διάσωση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου, που ορίζεται από τις οδούς Μπόταση, Σκουλούδη, Κωλέττη και Παρ. Μητρώου.Είναι άλλωστε ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στην περιοχή, για την αξιοποίηση του οποίου υπάρχουν αποφάσεις του Α Δημοτικού Διαμερίσματος, που αγνοήθηκαν, όπως και η 767/93 σχετική απόφαση του Ο ργανισμού Σ χολικώνΚ τιρίων που προβλέπει την απαλλοτρίωσή του.

Αντ' αυτού, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου συντάχθηκε με τη Μητρόπολη Πειραιά, υποστηρίζοντας το αίτημα του Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου για ανέγερση στον επίμαχο χώρο πολυώροφου Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου. Και για... να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων, ψήφισε να ανεγερθεί το 6ο Γυμνάσιο, σε άλλο οικόπεδο, που ορίζεται από τις οδούς Μ. Χατζηκυριακού και Καρπάθου.

Ξέχασαν... ωστόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι στο οικόπεδο που πρότειναν, πρόκειται να ανεγερθεί το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης. Η σωστότερα αγνόησαν την κοινή υπουργική απόφαση απαλλοτρίωσης, από το Μάη του 1994, που όμως οι αρμόδιοι μέχρι σήμερα δεν υλοποίησαν και εδώ βρίσκεται η ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Ερωτηματικά δημιουργεί και η στάση του Δημάρχου Στ. Λογοθέτη, που ενώ εμφανίστηκε να υποστηρίζει το χαρακτηρισμό, αυτός απορρίφθηκε στη συνέχεια με εισήγηση συμβούλου της παράταξής του!

"Είναι ο τελευταίος μεγάλος χώρος, έκτασης ενός περίπου στρέμματος", επισήμαναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι κάτοικοι, "και αν χαθεί κι αυτός δε θα χτιστεί ποτέ το 6ο Γυμνάσιο". Να σημειώσουμε ότι, προσωρινά πλην... μόνιμα συστεγάζεται με 5 (! ) ακόμη σχολεία σε ένα κτίριο της οδού Αφεντούλη, που είναι γνωστό στην Καλλίπολη με την επωνυμία γκέτο!Το θέμα θα επαναφέρουν στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας για μια ακόμη φορά το χαρακτηρισμό του χώρου σε σχολικό, οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού"Πειραιάς Αναγέννηση",Παναγιώτης Σαλπέας και Κώστας Τζατζάνης,που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Επιλεκτική μεταχείριση δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Απλήρωτοι παραμένουν για τέταρτη μέρα οι εργαζόμενοι στους Δήμους Ζεφυρίου, Ανω Λιοσίων, Καματερού και Φυλής μετά την εντολή που δόθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο Δημόσιο Ταμείο Αγίων Αναργύρων "να μην πληρωθεί το προσωπικό λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης αυτών των Δήμων".

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, Κ. Σκανδαλίδης και Α. Παπαδόπουλος αντίστοιχα, εγγυώνται από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να χορηγηθεί στον... χαϊδεμένο Δήμο του Πειραιά δάνειο ύψους 213.000.000 δραχμών! Και βέβαια αν - κατά τη συνήθη πρακτική - ο δήμος δεν μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο, το κράτος δεσμεύεται διά των υπουργών του να το εξοφλήσει μαζί με τους ενδιάμεσους τόκους ή τους τόκους υπερημερίας μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη της οφειλής. Από τη σύμπτωση και μόνο των δύο γεγονότων, είναι ενδεικτική η ειδική μεταχείριση, που άλλωστε επανειλημμένα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, υπουργοί της κυβέρνησης προσωπικά στον Στέλιο Λογοθέτη. Μεταχείριση που δεν απολαμβάνει σειρά άλλων δήμων.

"Οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την άσχημη οικονομική κατάσταση του δήμου μας. Αυτή η απόφαση είναι απαράδεκτη", είπε στον "Ρ" ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κώστας Λιάρος. Τόνισε ότι αν το προσωπικό του δήμου δεν πληρωθεί ούτε σήμερα, "θα αναγκαστούμε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να κλείσουμε το δήμο", ενώ μαζί με τους εργαζόμενους θα πάνε τη Δευτέρα στον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Ηδη ο Κ. Λιάρος, όπως υπογράμμισε, επικοινώνησε προχτές με τον υπουργό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα τηλεφωνηθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα διευθετήσει το θέμα. Ωστόσο η καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό αυτών των δήμων δεν έγινε.

Ο Κ. Λιάρος πάντως σχολιάζοντας αυτή την κατάσταση επισήμανε: "Οταν τα οικονομικά των δήμων είναι σε τόσο άθλια κατάσταση, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Οταν δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα λειτουργικά μας έξοδα, πώς θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μιας υποβαθμισμένης περιοχής όπως είναι το Ζεφύρι; ".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΜΑΝΩΛΗ ΡΟΥΚΟΥΝΑΚΗ

Την Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995, ώρα 11.00 π.μ. και στο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Φωτεινής Ν. Σμύρνης, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του δημοσιογράφου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Ρουκουνάκη.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 1995 και ώρα 9.30 π.μ. τελούμε 40/ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας αδελφού και θείου

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΗ

Τ' αδέλφια Ευστράτιος και Σεβαστή Μαρουλάκη, Ανδριάνα χήρα Αν. Τζαβάρα, Κανάκης και Φλώρα Μαρουλάκη.

Τ' ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

9ος χρόνος Καρναβάλι στο Μοσχάτο

Με το σύνθημα "Ελα κι εσύ", ο Δήμος Μοσχάτου, για ένατη συνεχή χρονιά, προσκαλεί τους κατοίκους της πόλης σ' ένα ξέφρενο αποκριάτικο δεκαπενθήμερο, γεμάτο γλέντι, χορό, τραγούδι, σερπαντίνες, κομφετί και ό,τι άλλο σέρνουν πίσω τους οι αποκριές.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το άνοιγμα του Τριώδιου, το επόμενο Σάββατο στις 11 Φλεβάρη, με τον προπομπό του Καρνάβαλου και την παρέα του, δηλαδή φιλαρμονικές, μαζορέτες, γαϊτανάκια, χορεύτριες και θα κλείσει στις 26 του μήνα με την παρέλαση 25 αρμάτων και 6.000 μεταμφιεσμένων. Ηδη το Καρναβάλι του Μοσχάτου διανύει τον 9ο χρόνο, χάρη στην προσωπική προσπάθεια και δημιουργία των δημοτών, αφού οι ίδιοι και με τη συνεργασία των εργαστηρίων και τεχνικών του δήμου, αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν τις μακέτες των αρμάτων, επιλέγουν τα θέματα των πληρωμάτων και τις στολές. Στο Καρναβάλι του Μοσχάτου δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι δήμοι, σύλλογοι και ομάδες απ' όλη την Ελλάδα, μιας και έχει αποκτήσει πλέον πανελλήνια εμβέλεια.

ΛΑΡΙΣΑ
Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών

Τα "σκληρά" ναρκωτικά - μαζί, βεβαίως, με το χασίς το οποίο ως γνωστόν ευδοκιμεί πολύ στην περιοχή - φαίνεται να "μπήκαν" για τα καλά στην "αγορά" της Λάρισας.

Η Ασφάλεια συνέλαβε ένα ανδρόγυνο στο σπίτι του οποίου υπήρχε, καλά οργανωμένο, "εργαστήρι συσκευασίας" ηρωίνης και χασίς και άλλα τρία άτομα που προμηθεύονταν από κει ναρκωτικά. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν ο Ξ. Κουτσιαντούλης,39 χρόνων, αγρότης από τη Λάρισα και η σύζυγός του Πολυξένη - Κλειώ,31 χρόνων. Μετά από έρευνα που έγινε σπίτι τους βρέθηκαν συνολικά 53 γραμμάρια ηρωίνης, συσκευασμένη σε σακουλάκια, 150 γραμμάρια χασίς σε διάφορες συσκευασίες, 27 δισκία ναρκωτικών φαρμάκων, μια μεταλλική και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, ζάχαρη και φρουτόκρεμα (!) που προορίζονταν για πρόσμειξη με την ηρωίνη, 580.000 δραχμές, 1.800 μάρκα και 320 δολάρια τα οποία προήλθαν από πώληση ναρκωτικών.

Παραβάτες κατ' εξακολούθηση

Δεύτερη - μέσα σε διάστημα τριών βδομάδων - ποινική δίωξη άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Ισ. Ντογιάκος εναντίον των υπευθύνων έξι εφημερίδων για "διευκόλυνση σε αλλότρια ακολασία", επειδή παρά την προηγούμενη δίωξή τους συνεχίζουν να δημοσιεύουν τις λεγόμενες "ροζ αγγελίες". Η δεύτερη ποινική δίωξη στρέφεται κατά των εφημερίδων "Ελεύθερος Τύπος", "ΤΑ ΝΕΑ", "Ελευθεροτυπία", "Απογευματινή", "Εθνος" και "Αδέσμευτος Τύπος". Σημειώνεται ότι από την πρώτη ποινική δίωξη, που είχε ασκηθεί στις 11 Γενάρη, είχαν εξαιρεθεί οι δύο τελευταίες εφημερίδες.

Σχετικά με το θέμα των "ροζ" αγγελιών, διαφημίσεων και εκπομπών που παρουσιάζονται από μεγάλη μερίδα του Τύπου και της ιδιωτικής τηλεόρασης, ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Ζορμπάς έχει ζητήσει να επισπευστεί το στάδιο της προανάκρισης, την οποία διενεργούν είτε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αττικής είτε πταισματοδίκης, ώστε οι παραβάτες να καθίσουν σύντομα στο εδώλιο και να τιμωρηθούν σύμφωνα με το νόμο. Τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα 348 για τη "διευκόλυνση ακολασίας άλλων" και 353 για την "πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις" προβλέπουν ποινές φυλάκισης από ένα μέχρι δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ