ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόφαση προστασίας της δημόσιας υγείας
  • Κατηγορηματική αντίθεση των νοσοκομειακών γιατρών για τις μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας
  • Ασαφείς δηλώσεις του Δ. Κρεμαστινού περί διατήρησης ως κρατικών των δημόσιων νοσοκομείων

Κατηγορηματικό ήταν το "όχι" των νοσοκομειακών γιατρών, στη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, στις διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ΔΕΚΟ ή ΑΕ.

Ταυτόχρονα οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων στα νοσοκομεία της Αθήνας, με την προοπτική της απεργίας διαρκείας και με κύριους άξονες τους εξής:

  • Τον εκσυγχρονισμό, που θα αναδιοργανώνει τη δημόσια υγεία.
  • Την ένταξη των πανεπιστημιακών, των στρατιωτικών κλινικών και του Ωνάσειου στο ΕΣΥ ή τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης του τελευταίου.

Ακόμη, ζητούν να ξεκινήσει η εφαρμογή του "πόθεν έσχες" από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και για εισοδήματα από δεκαετίας, διπλασιασμό των αποδοχών τους, καταβολή των επιδομάτων και άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η συνέλευση της ΕΙΝΑΠ έγινε στο "Σωτηρία". Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χρ. Παπανικολάου τόνισε ότι η κατεύθυνση του υπουργείου για εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στο δημόσιο σύστημα υγείας δε βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ προειδοποίησε ότι η επόμενη πρόταση που "θα πέσει στο τραπέζι" είναι η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, όπως δηλαδή ήταν πριν το ΕΣΥ. "Για εμάς - σημείωσε - δεν μπαίνει θέμα διαπραγμάτευσης του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων. Τα θέλουμε ΝΠΔΔ και πιστεύουμε ότι μπορούν να εκσυγχρονιστούν μέσα σ' αυτό". Επισήμανε ότι "όλη αυτή η κατάσταση εμφανίζει ανίσχυρη και αναξιόπιστη την πολιτική υγείας". Αναφερόμενη στον "πόλεμο λάσπης" σε βάρος της ΕΙΝΑΠ, η Χρ. Παπανικολάου έθεσε στην κρίση της γενικής συνέλευσης την παραμονή της στη θέση του προέδρου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους γιατρούς.

Εκ μέρους της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" ο Ηλ. Σιώρας τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια από διάφορους παράγοντες για ιδιωτικοποίηση της υγείας και "να μπει στο Χρηματιστήριο". Για την αλλαγή, πρόσθεσε, του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων βρίσκουν διάφορους εύσχημους τρόπους "να μας πείσουν ότι θα είναι καλύτερα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός της σημερινής, λέγοντας ότι είναι απόφαση που έχει ληφθεί στις Βρυξέλλες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα διαφοροποιηθούν οι ασφαλιστικές μας εισφορές, θα τετραπλασιαστούν τα ασφάλιστρα στα ταμεία".

Ο Ηλ. Σιώρας αντέδρασε έντονα στο πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου, που μιλάει για νοσοκομεία ΑΕ. Απευθυνόμενος στον Ν. Μαρουδιά,μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και έναν απ' τους συντάκτες του πορίσματος, του είπε ότι "το πόρισμα λέει συγκεκριμένα ότι το 20% των νοσοκομειακών γιατρών που εργάζονται σήμερα θα μπουν σε αργομισθία". Ο Ν. Μαρουδιάς προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ισχυριζόμενος ότι "έχουμε μία από τις χειρότερες περιθάλψεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση" και ότι "το ΝΠΙΔ που υπήρχε πριν το 1985 δεν είχε καμία διοικητική δομή και δεν είναι αυτό που προτείνεται".

Αναφερόμενη στο πόρισμα η Κ. Μάτσα,μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, τόνισε ότι ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, αφού κόβει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια. Η Κ. Μάτσα ανέφερε ως παράδειγμα την έλλειψη ακόμα και κωδικού αριθμού στον προϋπολογισμό του 1995 για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία (σ. σ. δυο αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για το θέμα αυτό έκανε ο "Ρ"). "Το υπουργείο - πρόσθεσε - υπαναχωρεί και μιλάει για "φακελάκια" και "τρωκτικά". Ετσι, θα σταματήσει το μικρό "φακελάκι" και θα δώσει ένα μεγάλο "φακελάκι" στον ιδιωτικό τομέα και αυτό θα είναι ο δημόσιος τομέας υγείας. Η κυβέρνηση θέλει να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές των Βρυξελλών. Σε όλη την Ευρώπη καταστρέφεται το κράτος πρόνοιας".

Από τον Ν. Μανιό,γραμματέα του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ και από άλλους γιατρούς, εκφράστηκαν ενστάσεις για την κάλυψη των μεγαλοκαρδιοχειρουργών "που δε ζουν από το μισθό τους" από την ΕΙΝΑΠ.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σ. Παπασπύρος κάλεσε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς να δώσουν μια απάντηση ευθύνης και ενότητας στην κυβέρνηση.

Συνάντηση υπουργού με συνδικαλιστές

Πριν τη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινός συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ για να τα ενημερώσει για την πορεία του νομοσχεδίου για την υγεία. Οπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για "νομοσχέδιο συγκλίσεως" των πορισμάτων και των τριών επιτροπών. Σε λίγες μέρες αναμένεται να δοθεί στο ΚΕΣΥ, ενώ ο υπουργός προβληματίστηκε για το αν πρέπει να δώσει το νομοσχέδιο και στους συνδικαλιστικούς φορείς ταυτόχρονα ή αργότερα, ούτως ώστε να ξεκινήσει διάλογος.

Ο υπουργός διέψευσε και πάλι τα περί ΔΕΚΟ ή ΑΕ των δημόσιων νοσοκομείων, επαναλαμβάνοντας επίσης ότι τα νοσοκομεία θα παραμείνουν κρατικά. Ωστόσο, η δήλωσή του περί "συγκλίσεως" των διαφόρων πορισμάτων δεν προαλείφει κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να αρθεί η μονιμότητα των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ αναφερόμενος στο Ωνάσειο είπε ότι θα προσπαθήσει να το φέρει "σε ομαλή βάση χωρίς βίαιες κινήσεις" - αναγνωρίζοντας εμμέσως ως μη ομαλό το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για το κέντρο.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Ευρω-λούκι για Ελληνες ασθενείς

Διάδρομο για την παραβίαση και αυτού του ισχύοντος σήμερα νομοθετικού πλαισίου του ΕΣΥ, αποτελούν οι κοινοτικές οδηγίες που αναφέρονται στις άδειες άσκησης της ιατρικής.

Οπως αποκάλυψε απογευματινή εφημερίδα, έχει υπογραφεί συμφωνία του Σεντ Τόμας και του Απολλώνειου Θεραπευτήριου για να έρχονται ξένοι γιατροί στην Ελλάδα και να κάνουν επεμβάσεις. Ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης, μιλώντας σε ραδιοσταθμό, είπε ότι γνωρίζει την κοινή επιστολή των δύο θεραπευτηρίων και μίλησε για ""αδελφοποίηση" απατεώνων" και "άθλια συναλλαγή μεταξύ Ελλήνων και ξένων γιατρών για να βάλουν στο λούκι Ελληνες αρρώστους".

Επίσης, χτες ο υπουργός Δ. Κρεμαστινός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά απ' τις προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας, η σχετική κοινοτική οδηγία αφήνει ανοιχτά "παράθυρα". Προβλέπει ότι δεν απαιτείται άδεια στους ξένους γιατρούς για να έρθουν στην Ελλάδα για να επισκεφθούν ασθενή. Αυτοί, όμως, οι ξένοι γιατροί δεν μπορούν να επισκεφθούν άλλον ασθενή "ει μη μόνον εν Συμβουλίω μετά Ελληνος ιατρού και μετά προηγουμένην άδειαν του Συλλόγου χορηγουμένη τη αιτήσει του Ελληνος ιατρού". Στην προκειμένη περίπτωση ο "οικείος σύλλογος" είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Χρ. Γιαννάκης, αναφέρει ότι στο σύλλογο δεν έχει υποβληθεί αίτηση αλλοδαπών γιατρών για παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην Αθήνα και πολύ περισσότερο δεν έχει χορηγηθεί άδεια σ' αυτούς. "Οι φημολογίες περί του αντιθέτου, που αναπτύχθηκαν χτες (σ.σ. προχτές) είναι ψευδείς".

Αναφορά σχετικά με το θέμα της εισαγωγής ξένων γιατρών στη χώρα μας, κατέθεσε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο δικηγόρος Λ. Σταμάτης.Υποστηρίζει ότι πρόκειται για "εμπορική κίνηση που παραβιάζει το νόμο περί ΕΣΥ και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη ζωή των ασθενών".

Ο ίδιος είχε υποβάλει ανάλογη αναφορά στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας από τις 2 Φλεβάρη.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Διώκεται ο πρώην δήμαρχος Λευκίμμης

Σε δίκη παραπέμπεται την επόμενη Τετάρτη ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκίμμης Νίκος Κουλούρης, επειδή το Μάρτη του 1990 ήταν επικεφαλής των κινητοποιήσεων που έκαναν οι δημότες της πόλης, με σκοπό την εφαρμογή υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία της πορθμειακής γραμμής Λευκίμμης - Πλαταριάς, την οποία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Λευκίμμης, εμπόδιζαν να πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η δίωξη του πρώην δημάρχου είναι πολιτική και στρέφεται ενάντια στους αγώνες τους λαού της πόλης, που όμως έχει τον χαρακτήρα προσωπικής δίωξης. Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Λευκίμμης καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής να συμπαρασταθούν στο διωκόμενο πρώην δήμαρχο.

Μέσα σε λεωφορείο

Μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Πατρών πέθανε ξαφνικά προχτές τη νύχτα ο 36χρονος Ευάγγελος Παπαϊωάννου, κρατούμενος τον φυλακών Πατρών, στον οποίο είχε δοθεί 5ήμερη άδεια. Στις τσέπες του βρέθηκαν 15 γραμμάρια ηρωίνης και εφτά γραμμάρια χασίς. Πιθανολογείται ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

ΚΚΕ
Χωρίς πολιτική για την υγεία του λαού

Η ένταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στο χώρο της υγείας έφερε για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τα τεράστια και άλυτα προβλήματα που υπάρχουν, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωση το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. "Τα προβλήματα, συνεχίζει η ανακοίνωση, που χαρακτηρίζονται όχι τόσο από τη διένεξη των καρδιοχειρουργών ή το λεγόμενο "φακελάκι" (που είναι απαράδεκτο σε κάθε περίπτωση), αλλά από την ανυπαρξία μιας υγειονομικής πολιτικής που θα διασφαλίζει και θα προασπίζει την υγεία του λαού και ταυτόχρονα θα δίνει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των λειτουργών του χώρου της υγείας. Ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε ιδιαίτερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε στοχεύει στη βελτίωση της σημερινής απαράδεκτης λειτουργίας του υγειονομικού συστήματος - ιδιαίτερα των νοσοκομείων - αλλά στο να προετοιμάσει το έδαφος για αλλαγές του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της νοσοκομειακής περίθαλψης με τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες και την παράδοση βασικών τομέων στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο".

Το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, θεωρεί ότι η λύση των προβλημάτων δεν μπορεί να προέλθει από την ιδιωτικοποίηση, αλλά από τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος υγείας, που θα υιοθετεί τις προτάσεις των επιστημονικών και νοσοκομειακών φορέων και θα αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Και καλεί τους εργαζόμενους στην υγεία, τους φορείς τους, τις εργατικές συνδικαλιστικές ενώσεις, όλο το λαό:

  • Μα υπερασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων.
  • Να παλέψουν για πραγματική αναβάθμιση των υπηρεσιών με αύξηση των δαπανών για την υγεία και ουσιαστική λύση των προβλημάτων των εργαζομένων (υποδομή, συνθήκες εργασίας, αμοιβή, στελέχωση).

Τη διεξαγωγή συνελεύσεων στα νοσοκομεία της Αθήνας αποφάσισε χτες η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ