ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψευδεπίγραφος έλεγχος

Εκλεισε ο κύκλος των συζητήσεων στη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Η κυβέρνηση προχωρά στη σύνταξη νομοσχεδίου με προσανατολισμό στον έλεγχο της λειτουργίας των κομμάτων μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών τους

Εμμένει η κυβέρνηση στη νομοθέτηση διατάξεων με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα στο εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα να ελέγχει τη λειτουργία των αντίπαλων πολιτικών σχηματισμών μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών τους. Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε χτες, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής που λειτουργεί στο υπουργείο, ότι εξαντλήθηκαν τα όρια συνεννόησης μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο θέμα του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και ότι η κυβέρνηση πλέον προχωρά στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους στοιχεία από το υπό σύνταξη νομοσχέδιο, ο υπουργός ανέφερε ότι η τακτική κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα προτείνεται να αυξηθεί στο 1,2 τοις χιλίοις των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (σήμερα αντιστοιχεί στο 1 τοις χιλίοις), ενώ ταυτόχρονα προτείνεται η θεσμοθέτηση της εκλογικής επιχορήγησης σε ποσοστό μέχρι 0,8 τοις χιλίοις των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Για κάθε εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό της εκλογικής επιχορήγησης θα καθορίζεται με απόφαση της διακομματικής επιτροπής. Την τακτική επιχορήγηση θα δικαιούνται τα κόμματα που μετέχουν στη Βουλή και την Ευρωβουλή και αυτά που συγκέντρωσαν ένα ορισμένο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές (δεν προσδιόρισε αυτό το ποσοστό). Την εκλογική επιχορήγηση θα παίρνουν όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και κατεβάζουν πλήρεις συνδυασμούς στο 70% των εκλογικών περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των κομμάτων που προέρχονται από ιδιώτες, ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να εισπράττονται όλα (συνδρομές, εισφορές, δωρεές) με κουπόνια (σ.σ. η κυβερνητική πρόταση αναφέρεται σε καθορισμό ανωτάτου ορίου ακόμα και για τα κουπόνια που θα έχει δικαίωμα να τυπώσει ένα κόμμα). Για μεγάλα ποσά θα απαιτείται να είναι ονομαστική η προσφορά, ενώ θα τίθεται και ανώτατο όριο ως προς το ποσό που μπορεί να φτάσει η χρηματοδότηση από ιδιώτες.

Για τις προεκλογικές δαπάνες δήλωσε ότι θα επιδιωχτεί η μείωσή τους με θέσπιση κάποιων κανόνων. Θα καθοριστεί επίσης ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών ενιαίο για όλους. Με το νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης κυρώσεις σε κόμματα και βουλευτές για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας. Για το όργανο που θα ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της σύνθεσής του.

Το ΚΚΕ

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος αναφέρει ότι το ΚΚΕ διατηρεί τις απόψεις του και σημειώνει: "Για να μην εκτραπεί η όποια ρύθμιση για τον "έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων", σε ρύθμιση παρεμβάσεων σε βάρος της ελεύθερης λειτουργίας τους και σε μηχανισμό πολιτικού ελέγχου τους, ακόμη και πολιτικών διώξεων σε βάρος τους, πρέπει:

1. Ο όποιος έλεγχος να περιορίζεται στις προεκλογικές δαπάνες και στο ποσό της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.

2. Δεν μπορεί μέσω του καθορισμού με "πλαφόν" των ποσών που μαζεύονται με τα κουπόνια να περιορίζονται οι πολιτικές δραστηριότητες και να ελέγχονται οι επιλογές και οι στόχοι των κομμάτων.

3. Η επιμονή στο "επώνυμο" των δωρεών πάνω από ένα ορισμένο ποσό, ενώ δεν εξασφαλίζει διαφάνεια σ' όσους θέλουν να καταστρατηγήσουν τη σχετική διάταξη, μπορεί να αποτελέσει στοιχείο καταγραφής και ελέγχου προσώπων, κατά των οποίων μπορεί να υπάρξουν οι γνωστές συνέπειες, όπως δυστυχώς η ιστορία του τόπου έχει δείξει.

4. Για τους ίδιους αναφερόμενους λόγους, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από όργανο αμιγώς κοινοβουλευτικό. Κάθε συμμετοχή προσώπων ελεγχόμενων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το κράτος και τις διαμορφούμενες πλειοψηφίες, δημιουργεί κινδύνους μεροληψίας υπέρ ή κατά κομμάτων ή πολιτικών προσώπων. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ως αδικαιολόγητη κάθε ρύθμιση κατανομής των ποσών της κρατικής επιχορήγησης κατά τρόπο άδικο για τα μικρότερα κόμματα, όταν βασικά έξοδα λειτουργίας τους είναι περίπου ίδια και ανελαστικά για όλους".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Εξουσιοδοτήσεις" μαζεύει ο Εβερτ

Σειρά σήμερα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Στην "εν λευκώ εξουσιοδότηση" του Μ. Εβερτ για το χειρισμό του θέματος της προεδρικής εκλογής, συμφώνησε χτες, μετά την Εκτελεστική Επιτροπή, και το Πολιτικό Συμβούλιο. Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έλειψαν οι διαφορετικές απόψεις, κυρίως όσον αφορά στο χρόνο ανακοίνωσης του ονόματος του υποψηφίου, τα "χαρακτηριστικά" του και αν θα είναι το ίδιο πρόσωπο και μετά από τις εκλογές, αν γίνουν. Στη συνεδρίαση δε συζητήθηκαν ονόματα καθώς παραβρίσκονταν οι Γ. Βαρβιτσιώτης και Αθ. Τσαλδάρης,οι οποίοι φέρονται ως επικρατέστεροι για την υποψηφιότητα της ΝΔ.

Οι Στ. Δήμας, Σ. Κούβελας, Ντ. Μπακογιάννη ζήτησαν να μην δεσμευτεί το κόμμα ότι ο υποψήφιος θα είναι το ίδιο πρόσωπο πριν και μετά από ενδεχόμενες εκλογές. Ενσταση στην εν λευκώ εξουσιοδότηση κατέθεσε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι δεν μπορεί οι βουλευτές να μάθουν τον υποψήφιο από τα ΜΜΕ και άρα θα πρέπει να φέρει την απόφασή του προς επικύρωση στην ΚΟ.

Οι Αθ. Τσαλδάρης και Σ. Κούβελας τάχθηκαν υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών και της ανακοίνωσης του ονόματος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη μάλλον συμφώνησαν με την άποψη του προέδρου του κόμματος να περιμένουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Ανοιξης. Πάντως, ο Β. Μαγγίνας κάλεσε αργότερα τον πρόεδρο της Βουλής να ορίσει την ημερομηνία της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική αναμέτρηση. "Δε μιλάμε, πρόσθεσε, ούτε για επίσπευση ούτε για επιβράδυνση".

Ορισμένα μέλη επέκριναν τη "στενή ερμηνεία" που δόθηκε στον προσδιορισμό ότι ο υποψήφιος πρέπει να προέρχεται από τον "ενεργό δικό μας χώρο", γεγονός που είχε ερμηνευτεί ως αποκλεισμός της υποψηφιότητας Γ. Ράλλη.Αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε αμέσως μετά τον εκπρόσωπο του κόμματος Β. Μαγγίνα να "διευκρινίσει" ότι "σε κάθε περίπτωση ούτε εξήρεσα ούτε συμπεριέλαβα κανένα".

Οι χειρισμοί στο θέμα της προεδρικής εκλογής συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μ. Εβερτ και του επιτίμου προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη,ο οποίος ταξίδεψε χτες για το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ντ. Χερντ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
"Μπερδεύεται" ο Αντ. Σαμαράς

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και η παραίτηση Κουβελάκη, φαίνεται πως "μπέρδεψαν" τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά,ο οποίος δεν ανακοίνωσε χτες το όνομα του υποψηφίου προέδρου και δεν αναμένεται να το κάνει ούτε σήμερα.

Η εικόνα της κυβέρνησης που διαρκώς χειροτερεύει αποτελεί το σοβαρότερο λόγο για τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς διστάζει να προχωρήσει στην ανακοίνωση του ονόματος, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του. Μάλιστα, αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στην παραίτηση Κουβελάκη, παρά στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας.

Αυτό άφησε εμμέσως να εννοηθεί ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν η θετική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της τελωνειακής ένωσης, επηρεάσει τη θέση του για την προεδρική εκλογή, απάντησε ότι "η απόφασή μας θα απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού και δε θα έρχεται σε αντίθεση με τις ευαισθησίες του για διαφάνεια και καθαρότητα".

Στην Πανδρόσου δε λείπουν οι φωνές στελεχών που συμβουλεύουν τον πρόεδρο του κόμματος να μην στηρίξει την κυβέρνηση στην προεδρική εκλογή και να διευκολύνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με επιφύλαξη αντιμετωπίζονται επίσης οι προτάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες συγκλίνουν στο όνομα του Κ. Στεφανόπουλου, ώστε να διευκολυνθεί ο Αντ. Σαμαράς να στηρίξει κοινή υποψηφιότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ