ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπαράζ ληστειών με δυο τραυματίες

Μπαράζ ληστειών με δυο τραυματίες έγινε χτες σε τράπεζες. Το δίδυμο ψηλού - κοντού χτύπησε υποκατάστημα της "Εθνικής" στο Παγκράτι, ενώ δυο άλλοι κακοποιοί λήστεψαν την "Αγροτική" στις Αχαρνές και άλλος ένας υποκατάστημα της "Σίτι Μπανκ" στη Θεσσαλονίκη.

Η ληστεία της ΑΤΕ Αχαρνών (Δεκελείας 15) είχε δύο τραυματίες. Στις 8.10 το πρωί δυο άγνωστοι μπήκαν στην τράπεζα. Ο ένας κρατούσε περίστροφο και ο δεύτερος κοντόκαννη καραμπίνα. Πήραν τα χρήματα από το ταμείο και την ώρα που κινήθηκαν προς την έξοδο ο φύλακας Μιχ. Μαστρογιάννης πυροβόλησε μια φορά στον αέρα. Το ίδιο έκανε ο ένας από τους δράστες. Ομως το όπλο του φύλακα μπλόκαρε και στην προσπάθεια που έκανε για να το ξεμπλοκάρει αυτό εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα δάχτυλα του αριστερού του ποδιού. Οι οπλοφόροι βγαίνοντας από το υποκατάστημα άκουσαν τις φωνές του απόστρατου στρατιωτικού Δημ. Δημητριάδη, ο οποίος είχε βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού του και καλούσε σε βοήθεια. Οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον του και τον τραυμάτισαν ελαφριά στον ώμο και στο στήθος. Στη συνέχεια πυροβόλησαν κατά περιπολικού της Αστυνομίας που περνούσε τυχαία από εκεί. Το πίσω παρμπρίζ έσπασε και μέχρι να συνειδητοποιήσειο αρχιφύλακας που το οδηγούσε τι συμβαίνει, οι ληστές ξέφυγαν με τη μοτοσικλέτα τους. Η λεία τους ήταν φτωχή, αφού πήραν μόνο 300 χιλιάρικα, επειδή στην προσπάθεια που έκαναν για να ξεφύγουν τα περισσότερα λεφτά έπεσαν στο δρόμο.

Στις 11.30 το πρωί άγνωστος οπλοφόρος μπήκε σε υποκατάστημα της Σίτι Μπανκ" στη Θεσσαλονίκη (Β. Ολγας 103) και πήρε εφτά εκατομμύρια.

Λίγες ώρες αργότερα το γνωστό δίδυμο του ψηλού και του κοντού, λήστεψε υποκατάστημα της "Εθνικής" στο Παγκράτι (Φορμίωνος 213). Οι οπλοφόροι πήραν 4,5 εκατομμύρια και αφού επιβιβάστηκαν σε φορτηγάκι που είχε κλαπεί από την Αργυρούπολη, εξαφανίστηκαν. Το όχημα βρέθηκε εγκαταλειμμένο στην οδό Θεοτοκοπούλου στην Καισαριανή. Το δίδυμο, το οποίο είναι επικηρυγμένο με 30 εκατομμύρια από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, έχει γίνει πονοκέφαλος για την Ασφάλεια Αττικής, αφού από τον Δεκέμβριο του 1993 έχει"σηκώσει" 77 εκατομμύρια περίπου σε 17 ληστείες που έχει κάνει.

Χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης συναντήθηκαν εκπρόσωποί του με αντιπροσωπείες της ΟΤΟΕ και της ΕΕΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε η επιτροπή ασφάλειας των τραπεζών να καθορίσει, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, τις ζώνες επικινδυνότητας και τ' ανάλογα μέτρα που πρέπει να πάρει κάθε υποκατάστημα. Στη συνέχεια σε σύσκεψή της η επιτροπή θ' αποφασίσει τον τρόπο υλοποίησής τους. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η επιτροπή για τον καθορισμό των κριτηρίων, τα οποία είναι απαραίτητα, προκειμένου να προσδιοριστεί η επικινδυνότητα μιας περιοχής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Παρελθόν η διοίκηση, αβέβαιο το μέλλον

Με υπηρεσιακή διοίκηση λειτουργεί η "Ολυμπιακή Αεροπορία". Η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να προχωρήσει στην αντικατάσταση του προέδρου και του γενικού διευθυντή του εθνικού αερομεταφορέα, λίγες μέρες μετά την εφαρμογή το αποκαλούμενου "σχεδίου εξυγίανσης".

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Θ. Τσούρας,κάλεσε χτες σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τον πρόεδρο της ΟΑ. Γ. Σαμαρά και το γενικό διευθυντή, Θ. Τσακιρίδη και τους κοινοποίησε την "απόλυσή" τους από την εταιρία. Οι αντικαταστάτες τους αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα την ερχόμενη βδομάδα, ενώ καθήκοντα θα αναλάβουν μετά την τυπική έγκρισή τους από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι αλλαγές στην ηγεσία της ΟΑ ήταν αναμενόμενες γιατί είχε φροντίσει η κυβέρνηση να "διαρρεύσει" από καιρού τις προθέσεις της, αλλά εκείνο που απασχολεί το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, είναι αν τα νέα πρόσωπα θα αντισταθούν στην πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης του εθνικού αερομεταφορέα, αν θα συνεργαστούν με τους εργαζόμενους για την πραγματική εξυγίανση και ανάπτυξη της εταιρίας ή θα είναι απλοί διαχειριστές της κρίσης, που μαστίζει σήμερα την ΟΑ, με αποκλειστική ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, από το 1975 και εντεύθεν.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει μυστικές τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών με τον πρόεδρο και το γενικό διευθυντή της ΟΑ. Ο ίδιος ο Θ. Τσούρας απέφυγε κάθε επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, κάτι που έκανε και ο γενικός διευθυντής της ΟΑ Θ. Τσακιρίδης.Αντίθετα, ο πρόεδρος της εταιρίας Γ. Σαμαράς,επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε στο γραφείο του ο υπουργός και του ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας. Με δήλωσή του προς το "Ρ", ο πρόεδρος της ΟΑ επισημαίνει: "Δε βρίσκω σωστό να ξεζεύουν τα άλογα από το κάρο, την ώρα που βρίσκονται στη μέση του ποταμού και ετοιμάζονται να περάσουν στην άλλη όχθη. Πιστεύω ότι η αλλαγή δεν ήταν αναγκαία. Ανησυχώ για την εξέλιξη της ΟΑ. Εύχομαι, όμως, να ολοκληρωθεί το έργο που προγραμματίσαμε".

ΠΕΑΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Καταδικάζει τις γιορτές μίσους

Με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Φλώρινας της ΠΕΑΕΑ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Λάζαρος Σπυρόπουλος, καταδικάζει κάθε εκδήλωση - γιορτή μίσους, που οργανώνεται κάθε χρόνο στη Φλώρινα. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Οι αντιστασιακοί και οι πολιτικοί πρόσφυγες του Νομού Φλώρινας καταδικάζουν κάθε εκδήλωση - γιορτή του μίσους, που οργανώνουν κάθε χρόνο ορισμένοι σύλλογοι απόστρατων αξιωματικών για τη μάχη της Φλώρινας στις 12 Φλεβάρη 1949. Οι σύλλογοι αυτοί με ανακοίνωσή τους σε τοπικές εφημερίδες καλούν τον λαό να συμμετέχει και φέτος στις γιορτές μίσους την Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995.

Με βάση το νόμο για άρση των συνεπειών του εμφύλιου πολέμου, τον οποίο ομόφωνα ψήφισαν τα κόμματα στη Βουλή, τον Ιούνη 1989, καταργούνται οι γιορτές μίσους. Αυτοί οι παλιοημερολογήτες, νοσταλγοί του παρελθόντος συνεχίζουν να κάνουν λόγο περί "κομμουνιστικών συμμοριών". Η ανακοίνωσή τους αναφέρει ότι θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο ιεράρχης Αυγουστίνος. Αυτός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας; Να ευλογεί τη διχόνοια, το μίσος και τη μισαλλοδοξία; Τι θα πει στην ομιλία του ο ιεράρχης Αυγουστίνος; Ειρήνη ημίν, αγαπάτε αλλήλους ή σφαγιαστείτε αλλήλους; Ολοι επικαλούνται την αγάπη, την ομόνοια, την ομοψυχία του έθνους και από την άλλη καλλιεργείται η διχόνοια και η μισαλλοδοξία. Δεν είναι δικαίωμα του κυρίου εισαγγελέα να επέμβει αυταπάγγελτα για περιφρούρηση του νόμου περί άρσης των συνεπειών του εμφυλίου, για να περιφρουρείται η ομόνοια και η ομοψυχία για την οποία ορισμένοι δημαγωγούν; Κάποτε θα πρέπει να επέμβει η πολιτεία για να βάλει φραγμό, να σταματήσουν τους νοσταλγούς της διχόνοιας. Πέρασαν 45 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου. Ως πότε θα συνεχίζουν ορισμένοι να παίζουν τον άχαρο ρόλο και να καλλιεργούν το μίσος;".

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Αύριο Κυριακή τελούμε, στις 12.00 μ., στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΠΙΝΤΑΚΑ

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης,

Η σύζυγος: Πολυτίμη

Οι κόρες του: Βασιλική, Ελένη, Γεωργία.

Τα εγγόνια του, οι λοιποί συγγενείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας θεία

ΕΛΕΝΗ ΚΥΡ. ΚΕΜΕΡΛΗ

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 11-2-95 και ώρα 11.00 π.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Περάματος.

Οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑ+ΔΚΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το φορολογικό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν στις 15 του Φλεβάρη οι αγρότες παραγωγοί που πουλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς φορολογίας που τους επιβάλλει η κυβέρνηση. Πέρα από αυτό, υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, αφήνοντας τις λαϊκές αγορές χωρίς αγροτικά προϊόντα.

Οι παραγωγοί πωλητές λαϊκών αγορών τονίζουν πως οι αγρότες δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση, μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης και αυτό τη στιγμή που όλοι ομολογούν ότι το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά. Οι ίδιοι θεωρούν πως φορολογούνται τριπλά, αφού ως αγρότες καλούνται να καταβάλουν το φόρο που τους αντιστοιχεί, βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων και ακολούθως να καταβάλουν φόρο για το κλείσιμο παλιότερων φορολογικών υποθέσεων. Ως πωλητές, καλούνται να πληρώσουν τον εφάπαξ φόρο των 100.000 δρχ., για τη δραστηριότητά τους στις λαϊκές αγορές, άσχετα αν οι περισσότεροι είναι εποχιακοί πωλητές. Επίσης, υποστηρίζουν ότι μετά την επιβολή της εφάπαξ εισφοράς το 15% των παραγωγών έχει σταματήσει να προσέρχεται στις λαϊκές αγορές.

ΠΑΤΡΑ
Απομακρύνεται κεραία κινητής τηλεφωνίας

Την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της ΤΕΛΕΣΤΕΤ από την περιοχή Βλατερού Κάστρου στην Πάτρα, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην τελευταία του συνεδρίαση. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τη δήλωση του εκπροσώπου της εταιρίας ότι, μελετώνται εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά της κεραίας σε κάποιο άλλο σημείο, είναι η αρχή για τη λύση ενός προβλήματος που απασχόλησε για αρκετό καιρό τους κατοίκους της Πάτρας.

Η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά" σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Αυτή η θετική κατάληξη χρεώνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της περιοχής που με την επίμονη, ενωτική και αγωνιστική τους στάση, έδειξαν με ποιον τρόπο πρέπει να διεκδικούνται λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν. Η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, είναι η μεταφορά όλων των κεραιών σε ειδικό χώρο (πάρκο κεραιών) έξω από την πόλη και δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, ενώ επισημαίνεται ότι, η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών, η βοήθεια των πανεπιστημιακών και άλλων επιστημόνων μπορεί να σπρώξει και αυτή την υπόθεση σε οριστική λύση".

"Η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά", καταλήγει η ανακοίνωση, έκανε ό,τι περνούσε απ' το χέρι της μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για την προώθηση του ζητήματος".

Διακοπή νερού

Χωρίς νερό θα μείνουν οι κάτοικοι του Περάματος και της Σαλαμίνας από τις 8 το βράδυ της προσεχούς Τρίτης μέχρι τις 11 το πρωί της Τετάρτης 15 Φλεβάρη.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ η διακοπή της παροχής νερού θα σημειωθεί λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών που θα γίνουν στον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό της περιοχής.

Απερρίφθη η αίτηση Κοεμτζή

Απερρίφθη για τυπικούς λόγους η αίτηση για υπό όρους απόλυση που είχε πρόσφατα υποβάλλει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο ισοβίτης Νίκος Κοεμτζής. Ο Κοεμτζής δεν μπορεί να αποφυλακιστεί, αφού δεν έχει ακόμη συμπληρώσει - απομένουν εφτά μήνες - τα 22 έτη κάθειρξης, που προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την υφ' όρων απόλυση ισοβιτών.

Με υπηρεσιακή διοίκηση λειτουργεί από χτες η "Ολυμπιακή Αεροπορία"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ