ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
" ... ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ"

"Εύγε", λοιπόν στον εισαγγελέα κ. Τζαννακάκη - που έδωσε το "πράσινο φως"- και στο Δικαστήριο Ανηλίκων που καταδίκασε μαθητές, επειδή συμμετείχαν στις καταλήψεις του σχολείου τους! Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης - κρύβοντας το κεφάλι τους στην άμμο, σαν τη στρουθοκάμηλο - επιχειρούν, με καταδικαστικές αποφάσεις, να διδάξουν "ήθος" στη νεολαία και να επιβάλουν μια "νομιμότητα", "κομμένη και ραμμένη στα μέτρα", μιας απολυταρχικής εξουσίας.

Ταυτόχρονα, η Δικαστική εξουσία - από κοινού με την "αδελφή" της, την Εκτελεστική - επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους μαθητές, τους νέους ανθρώπους, ώστε να σταματήσουν ν' αντιστέκονται σε μια πολιτική που υπονομεύει το μέλλον τους και τους οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο.

Οι φορείς μιας αυταρχικής εξουσίας - που δρα, ως "τριάδα ομοούσιος και αχώριστος", εμφανιζόμενη πότε με την εκτελεστική, πότε με τη νομοθετική και πότε με τη δικαστική μορφή της - θέλουν να μετατρέψουν τους νέους σε:

  • "Αβουλα όντα", που δε θ' αντιδρούν στις αδικίες ενός αναχρονιστικού εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο επιβάλλει την αμορφωσιά.
  • Παθητικούς δέκτες της πολιτιστικής βαρβαρότητας, που παραλύει τις αισθήσεις κι αποκοινωνικοποιεί τον άνθρωπο.
  • Τρομοκρατημένους πολίτες, έρμαια στις διαθέσεις των "προαγωγών" μιας πολιτικοοικονομικής "κλίκας", που δυναστεύει και προσπαθεί να "εκπορνεύσει" τη νεολαία.
  • "Γενίτσαρους", συνεχιστές του αντικοινωνικού έργου των "πατρώνων" της σημερινής Ελλάδας.

***

Προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που διαθέτουν:

  • Το σχολείο, που αποκοιμίζει το μυαλό.
  • Την Εκκλησία, που διακηρύσσει το "πίστευε και μη ερεύνα".
  • Τα ΜΜΕ, που αποχαυνώνουν τη σκέψη, "απονεκρώνοντας" το κεφάλι κι ενεργοποιώντας μόνο κάποια άλλα ανθρώπινα όργανα.
  • Τα "Μέγαρα Πολιτισμού", που αποκόπτουν τους νέους από τις ρίζες της ελληνικής κουλτούρας.
  • Το ρουσφέτι, που συντρίβει τις συνειδήσεις.
  • Τους αγύρτες του εθνικισμού, που διαβρώνουν την πατριωτική αγνότητα.
  • Τους ροπαλοφόρους των ΜΑΤ, που "πείθουν" δέρνοντας.
  • Τους δικαστές που τρομοκρατούν τη νεανική ψυχή και κλείνουν στο αναμορφωτήριο την κοινωνική απελπισία.

Και νομίζουν, οι άμοιροι, ότι έτσι "τέλειωσαν με τη νεολαία". Οτι κατάφεραν να τη "σταβλίσουν" στο "αναμορφωτήριο" της σήψης τους.

Κι ευελπιστούν, οι άθλιοι, ότι του λοιπού, οι νέοι άνθρωποι δε θ' αντιδρούν στην επίθεση εναντίον της λογικής και του μέλλοντός τους. Οτι θα παραδοθούν αμαχητί, μπροστά στα "κέντρα" και "παράκεντρα" της ξιπασμένης εξουσίας και στα "κυκλώματα" της κονόμας και της λοβιτούρας.

Οτι θα υποταχθούν στην "κοινωνία της ηρωίνης", στον ηθικό βούρκο της άρχουσας ιδεολογίας, αρκούμενοι στον καθημερινό ελλογισμό της τηλεόρασης και στα "λούσα" των ύποπτων "Μεγάρων πολιτισμού".

***

Ξεχνούν, όμως, οι επίδοξοι "νεκροθάφτες" της νεολαίας, ότι οι νέοι της Ελλάδας στηρίζονται σε γερές βάσεις.

Είναι οι συνεχιστές των προηγούμενων γενιών, που οραματίστηκαν και πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο, τούτης της χώρας και του λαού της.

Των νέων της ΕΠΟΝ, που πάλεψαν, "με το τουφέκι και το τραγούδι" για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία.

Της γενιάς του 114 και των "Λαμπράκηδων", που έδωσαν τη μάχη της Δημοκρατίας.

Των παιδιών του "Πολυτεχνείου", που πρόταξαν τα στήθη τους στα τανκς της χούντας, απαιτώντας "ψωμί, παιδεία, ελευθερία".

Της γενιάς της "μεταπολίτευσης", που δημιούργησε ένα μαζικό κίνημα πολιτικής αξιοπρέπειας και αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης.

Οι σημερινοί νέοι αναλαμβάνουν τη σκυτάλη των αγώνων, απευθύνοντας προς τους παλιότερους αγωνιστές της κοινωνικής προόδου, τη Σπαρτιάτικη υπόσχεση:"Αμες δε γινόμεθα πολλώ κάρρονες". Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι "κλικάτοι" νέοι - "επαναστάτες του γλυκού νερού" και της λογικής "λούφα και παραλλαγή"- που "ψωνίζονται" στα κελεύσματα των "επιβητόρων" της εξουσίας. Είναι αυτοί που συνδιαλέγονται χρησιμοποιώντας, αντί τη λέξη "κάρρονες", τη μαγκιά"καλυτερότεροι". Ευτυχώς είναι ελάχιστοι, αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Η πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας θα τραβήξει το δύσκολο - πλην ωραίο- δρόμο της αρετής, που οδηγεί σ' ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Σε μια κοινωνία, όπου ο Ανθρωπος θα ξεχωρίζει πλήρως από τον Πίθηκο.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Υπάρχουν και κάποιοι "κλικάτοι" νέοι - "επαναστάτες του γλυκού νερού" και της λογικής "λούφα και παραλλαγή" - που "ψωνίζονται" στα κελεύσματα των"επιβητόρων" της εξουσίας. Είναι αυτοί που συνδιαλέγονται χρησιμοποιώντας, αντί της λέξης "κάρρονες", τη μαγκιά "καλυτερότεροι". Ευτυχώς είναι ελάχιστοι, αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα

Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και αγωνιστή συγγραφέα ΤΑΚΗ ΛΑΠΠΑ,που μας έδωσε το "Χρονικό της Σφαγής του Διστόμου", ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει 20.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ του "Ρ", για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Ο Δήμος Ανατολικής Φαλαισίας του Νομού Αρκαδίας πρόσφερε 100.000 δρχ., ως πρώτη δόση, μέσω της τοπικής ΝΕ, για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Το Παρ/μα Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) πρόσφερε 20.000 δρχ. στη μνήμη του αξέχαστου προέδρου της ΠΕΕΠΠ Νώντα Κωστούδη και όσων πολιτικών προσφύγων πέθαναν στη Λάρισα.
  • Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ πρόσφερε 20.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Βικτορίας - Αττικής, στη μνήμη του πατέρα του Μιχ. Μερτζένη, και των Λέανδρου Γογονέλη, Θεμ. Ματσάκου, Ανδρέα Κυριακίδη και Δημήτρη Ξάνθη, για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Οι ΑΡΓΥΡΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ πρόσφεραν 10.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΛΗΣ,από τα Σφακιά της Κρήτης, πρόσφερε 7.500 δρχ..
  • Η ΖΩΙΔΗ ΕΥΑΝΘΙΑ πρόσφερε 11.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας, στη μνήμη του αξέχαστου εξαδέλφου της Μπέλτσου Θανάση, ταγματάρχη του ΔΣΕ και των άλλων 17 συγχωριανών της αγωνιστών και αγωνιστριών από το Μονόπυλο Καστοριάς που έπεσαν στον αγώνα.
  • Ο ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ πρόσφερε 10.000 δρχ. στη μνήμη των τριών αδελφών του, Γεράσιμου, Διονύσιου και Αγγελικής, για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Ο Σύλλογος Αρκάδων Ηλιούπολης πρόσφερε 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγ Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης πρόσφερε 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγ, Κων/νου Ηλιούπολης, για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ,αντιστασιακός, πρόσφερε 10.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Θοδωράκη, μαχητή του ΔΣΕ, που έπεσε στη μάχη που έγινε στα Καλύβια της Κερπινής το 1949.
  • Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ,παλαίμαχος αγωνιστής της ΕΑ και του ΔΣ Μυτιλήνης, πρόσφερε 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γλυκών Νερών, στη μνήμη των γονιών του και των τριών αδελφών του, Καλλιόπης, Ευφροσύνης και Αννας.
  • Ο Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος "Κ. Αχαρναί" πρόσφερε 25.000 δρχ., έσοδα που συγκέντρωσε από εκδήλωση για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ,από την Ελευσίνα, πρόσφερε 50.000, μέσω της τοπικής ΚΟΒ, στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή, βετεράνου κομμουνιστή από την Ελευσίνα, Νικόλαου Οικονόμου (μπάρμπα - Νίκου) που πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 8-2-95, πιστός στις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδεώδη του κομμουνισμού, πρωτοπόρος του εργατικού και προοδευτικού κινήματος, πάντα αταλάντευτος, ασυμβίβαστος, καλός, σεμνός, ταπεινός και συγχρόνως υπερήφανος για το ότι ανήκε στο ΚΚΕ.
  • Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΤΖΑΚΟΣ 5.000 δρχ.,
  • Φίλος του Κόμματος 5.000 δρχ.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΟΦΟΥΣ

Αν ο αγώνας με τη Λιμόζ ήταν ένας πρόωρος τελικός, τότε ο Ολυμπιακός είναι άξιος της τύχης του. Οχι μόνο έχασε με 73 - 76 (26 - 35). Εδειξε τόσες αδυναμίες στην οργάνωση του παιχνιδιού, που δεν του επιτρέπουν να συγκαταλέγεται μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Απέναντι στην ωριμότητα και την ικανότητα στη βρόμικη δουλιά των παικτών της Λιμόζ, αντέταξε τα μπασίματα του Μπακατσιά και τίποτα περισσότερο. Οι Πειραιώτες χωρίς ψυχραιμία και με φανερή αδυναμία να περάσουν με αξιώσεις την μπάλα κοντά στη ρακέτα, επέτρεψαν στους Γάλλους να κάνουν το παιχνίδι τους. Το μόνο που μπορούν να επικαλεστούν είναι τα σφυρίγματα του Ελβετού Λίμαν και του Φιλανδού Γιούγκεμπραντ. Δεν ανέχθηκαν μόνο το βρόμικο παιχνίδι, του έκλεψαν και 4 πόντους. Δε μέτρησαν κανονικό καλάθι του Τζόνσον, κι επέτρεψαν στον Μπαϊά να βάλει το χέρι από το κάτω μέρος του στεφανιού, βγάζοντας την μπάλα σε σουτ του Τάρλατς. Η απουσία του Σιγάλα αποδείχτηκε καθοριστική στην άμυνα πάνω στον Γιανγκ. Ο Αμερικανός ειδικά στο Α ημίχρονο, σημείωσε μόλις 6 πόντους λιγότερους από όσους σημείωσαν όλοι μαζί οι παίκτες του Ολυμπιακού. Διαβασμένος ο Μαλίκοβιτς, χτύπησε από την περιφέρεια και όχι μόνο. Κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ, διατηρώντας την παράδοση που τον θέλει να... σπάει εύκολα τα συστήματα του Ιωαννίδη. Η Λιμόζ προηγήθηκε μέχρι και 10 πόντους διαφορά, (33 - 23 και 50 - 41). Οι "ερυθρόλευκοι" πλησίασαν 52 - 54 στο 33 και 65 - 66 στο 37, αλλά οι Γάλλοι αποδείχτηκαν... τέρατα ψυχραιμίας. Μπροστά σε 16.000 θεατές απέδειξαν ότι γνωρίζουν να επιβάλουν την προσωπικότητά τους, αδιαφορώντας αν αρέσει ή όχι. Με τη χτεσινή νίκη και τα δύο εντός έδρας παιχνίδια που θα δώσουν στη συνέχεια, έχουν σίγουρη την πρώτη θέση του ομίλου. Οσο για τον Ολυμπιακό; Ευτυχώς που η Τσιμπόνα νίκησε την Μπαρτσελόνα. Διαφορετικά απειλούνταν μέχρι και με αποκλεισμό απ' την τετράδα.

Η Η Η Η

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 9, Λημνιάτης, Τζόνσον 20 (2), Νάκιτς 8 (1), Φασούλας, Τόμιτς 10 (3), Τάρλατς 17, Βολκόφ 10.

ΛΙΜΟΖ: Φορτέ 4, Βερόβ 12 (1), Ντακουρί 10 (1), Γιανγκ 28 (4), Σι, Κέμπτον 10, Εμ Μπαϊά, Μπιλμπά 13 (1).

Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής:

Α όμιλος: Ολύμπια - Μακάμπι 79 - 86, ΠΑΟΚ - ΠΑΟ 80 - 70, Σκαβολίνι - ΤΣΣΚΑ 75 - 92, Μπενφίκα - Ρεάλ 62 - 66.

Η βαθμολογία: Σκαβολίνι 20, Παναθηναϊκός 20, Ρεάλ 20, Μακάμπι 19, ΤΣΣΚΑ 19, ΠΑΟΚ 17, Ολύμπια 15, Μπενφίκα 14.

Β όμιλος: Τσιμπόνα - Μπαρτσελόνα 97 - 84, Μπανταλόνα - Λεβερκούζεν 89 - 73, Μπολόνια - Εφές Πίλσεν 68 - 54, Ολυμπιακός - Λιμόζ 73 - 76.

Η βαθμολογία: Λιμόζ 20, Ολυμπιακός 20, Μπολόνια 19, Μπαρτσελόνα 19, Εφές Πίλσεν 19, Τσιμπόνα 18, Λεβερκούζεν 16, Μπανταλόνα 13.

Ο Σπ. Στριφτάρης στην Αιτωλοακαρνανία

Η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, στα πλαίσια του πολιτικού ανοίγματος, διοργανώνει πρόγραμμα περιοδειών του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Στριφτάρη.Το πρόγραμμα είναι το παρακάτω:

  • Τη Δευτέρα 13-2-95, στις 10 π.μ.,ο Σπ. Στριφτάρης θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Ναυπάκτου. Στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το Δήμο Αντιρρίου. Στις 1.30 μ.μ., θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Χάλκαιας και στις 5 μ.μ. με το δήμαρχο Πυλήνης. Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Ξενία" της Ναυπάκτου.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ
Ο Μ. Κωστόπουλος σε Νάουσα - Κατερίνη

Ο Μήτσος Κωστόπουλος,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σήμερα στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στο χωριό Επισκοπή Νάουσας. Το βράδυ θα απευθύνει χαιρετισμό σε συνεστίαση των ΚΟ Βέροιας.

Αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. ο Μ. Κωστόπουλος θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κατερίνη και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ την "αγωνία" των υπόλοιπων παικτών, στο παιχνίδι της εξουσίας αλλά και το κέντρισμα της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαράς, αποφεύγοντας και χτες να ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σελίδα 5).

ΟΣΟ - ΟΣΟ ξεπουλά η κυβέρνηση τα μεταλλεία "πρώην Σκαλιστήρη" στην Εύβοια. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για τον ιδιώτη που θα πλειοδοτήσει στο σχετικό διαγωνισμό (σελίδα 13).

ΠΕΡΙΚΟΠΗ κατά 50% των επαναπροσληφθέντων συμβασιούχων της ΔΕΗ, προετοιμάζει η διοίκηση της επιχείρησης. Αποκαλυπτικό έγγραφο της Οικονομικής Διεύθυνσης (σελίδα 13).

ΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ λογική των προτάσεων της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κατήγγειλε χτες η ΕΣΑΚ, σε ημερίδα που έγινε στο κτίριο της ΓΣΕΕ. "Βαθιά συντηρητικές" χαρακτήρισε τις θέσεις της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας για την απασχόληση (σελίδα 12).

ΔΥΟ τραυματίες στη ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας στις Αχαρνές. Ακόμα δυο ληστείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σελίδα 18).

"ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ" διοίκηση στην Ολυμπιακή. Απομακρύνθηκαν Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής (σελίδα 18).

ΠΑΣΟΚ και "ΣΥΝ" είναι διατεθειμένοι να ολοκληρώσουν την επιχείρηση νοθείας στο συνέδριο της ΓΕΣΑΣΕ (σελίδες 14 - 15).

ΕΝΤΟΝΗ κινητικότητα στα καπνοχώρια. Στο Αγρίνιο μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης (σελίδες 14 - 15).

ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ καταδικάζουν τις γιορτές μίσους στη Φλώρινα. Ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ (σελίδα 18).

"ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ" είναι για το Ανώτατο Δικαστήριο Ασφαλείας της Τουρκίας, η έκκληση του Γιασάρ Κεμάλ, να σταματήσει η εξόντωση των Κούρδων (σελίδα 21).

ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ λύσεις, πανεπιστημιακές σχολές Καλών Τεχνών δεν προοδεύουν. Γι' αυτό αγωνίζονται οι φοιτητές της ΑΣΚΤ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ