ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
Σελ. /49
ΚΕΝΗ
Η διαστρέβλωση της αλήθειας

Με αφορμή το άρθρο στο "Ριζοσπάστη" της 27.1.95 για το "Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης" που μεταδίδει η ΕΤ-1 κάθε Τετάρτη ο ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ από το Χολαργό σε επιστολή του αναφέρει:

"... Ας μου επιτραπεί να προσθέσω: Το σημαντικότερο, σ' αυτό το "χρονικό", κατά τη γνώμη μου, είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας, η ασέβεια στα γεγονότα και στη θυσία χιλιάδων κομμουνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά του λαού μας. Είναι γνωστό ότι οι κύριοι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες, όπως, και άλλοι που έγραψαν βιβλία, ενώ το 1941 - 1944 ήταν στελέχη του ΕΑΜικού κινήματος και καμάρωναν για όσα έπρατταν τότε, αργότερα πέρασαν και δροσίζονται σε άλλα λιβάδια.

Το να δροσίζονται και να χορταίνουν σε άλλα λιβάδια ήταν δική τους επιλογή και δικαίωμά τους και μας αφήνει αδιάφορους. Αλλά δεν είναι δικαίωμά τους να αγνοούν τα γεγονότα ή να παραλείπουν άλλα σημαντικά και χαρακτηριστικά εκείνου του αγώνα. Ούτε να υποτιμούν την απαστράπτουσα αλήθεια, ότι ο εμπνευστής και αιμοδότης της Αντιστασιακής Εποποιίας του 1941 - 1944 ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Θα αναφερθώ συνοπτικά σε κάποιες πτυχές του ΕΑΜικού αγώνα: 1.) Και στο πιο μικρό χωριό της χώρας μας λειτούργησε αντιστασιακή οργάνωση και πρωτοστάτες ήταν οι κομμουνιστές. Το ίδιο και στα υψηλότερα κλιμάκια: τομεακά, επαρχιακά, νομαρχιακά μέχρι την ανώτατη πολιτική ηγεσία. 2.) Στην ένοπλη οργάνωση του ΕΛΑΣ, από τη μικρότερη αντάρτικη ομάδα μέχρι τα στρατηγεία των μεγάλων μονάδων "ο νους, και η καρδιά" ήταν κομμουνιστές. 3.) Στις διαδηλώσεις του άοπλου λαού μας και στα συλλαλητήρια μπροστάρηδες ήταν οι κομμουνιστές. 4.) Στο Εθνικό Συμβούλιο και την ΠΕΕΑ τιμονιέρηδες ήταν οι κομμουνιστές. 5.) Στις μαζικές εκτελέσεις - Καισαριανή, Κούρνοβο, Μονοδέντρι, Παληόχουνη κ.ά. - πρώτοι αφόβιστοι και αδείλιαστοι ήταν οι κομμουνιστές. Και σε τόσες άλλες επάλξεις!

Εγιναν τα πράγματα έτσι ή δεν έγιναν; Οι ίδιοι οι σεναριογράφοι κλπ που ήταν τότε συναγωνιστές, αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν την κομμουνιστική γραμμή και καθοδήγηση; Ναι ή όχι; Πότε και πού σημείωσαν απουσία οι κομμουνιστές; Αλλωστε, όλα τα ανώτατα πόστα τα είχαν οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ την πρώτη ευθύνη.

Ναι, επιλογή τους και δικαίωμά τους να αποστατήσουν και να χορταίνουν σήμερα σε άλλα λιβάδια. Δεν είναι όμως δικαίωμά τους να πλαστογραφούν την Ιστορία και να ασεβούν στη θυσία και στη μνήμη χιλιάδων νεκρών κομμουνιστών που έδωσαν τη νεανική ζωή τους "στον τίμιο εκείνο αγώνα".

Μεγάλη τιμή η δουλιά για το αρχείο

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"

"Το πρόβλημα που ορθώθηκε μπροστά στο Κόμμα είναι τεράστιο. Οχι μονάχα η αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα, αλλά κυρίως η διάσωση του ιστορικού αρχείου.

... Και κείνη την τραγική για το κόμμα και για την ιστορία του λαού και της πατρίδας μας στιγμή το ΚΚΕ ξανά για μια ακόμη φορά πήρε μια τεράστιας εθνικής σημασίας απόφαση. Ολα για το Αρχείο.Πρώτο μέλημα η διάσωση του Αρχείου πριν να μας το καταστρέψει ολοκληρωτικά η λάσπη και ο βούρκος. Το Κόμμα ξεσήκωσε πανελλαδική καμπάνια για τη διάσωσή του σε δύο κατευθύνσεις. Στην προσφορά πρακτικής προσωπικής δουλιάς με την παράλληλη καμπάνια για έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα για το σκοπό αυτό.

Και η πανελλαδική αυτή εξόρμηση με επικεφαλής το ΠΓ και την ΚΕ του Κόμματος απέδωσε τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματά της. Η πρώτη φάση διάσωσης του Αρχείου οδεύει προς το τέλος της. Το πλάνο της οικονομικής εξόρμησης προχωρά.

Ετσι το ΚΚΕ βγαίνει εξαιρετικά ενισχυμένο μέσα από αυτή τη δοκιμασία. Τόσο σε εθνικό και ηθικό κύρος όσο και σε πολιτικό. Η αναγνώριση από τις πιο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές παρατάξεις της ελληνικής κοινωνίας, από το συνδικαλιστικό κίνημα, από την αυτοδιοίκηση, από τους πνευματικούς και επιστημονικούς φορείς της πατρίδας μας, από την εκκλησία, από κάθε πατριώτη Ελληνα και Ελληνίδα, αποτελούν μεγάλη εθνική μα και πολιτική επένδυση. Μένει το χρέος σε όλους μας, και ιδιαίτερα σε αυτούς που γεύτηκαν τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχουν στο μεγάλο αυτό αγώνα της διάσωσης του Αρχείου, να συνεχίσουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια ως το τέλος. Γιατί η συμμετοχή μας σε αυτόν τον αγώνα είναι μεγάλη τιμή για τον καθένα μας.

ΠΕΤΡΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΚΝΕ στα χνάρια της ΕΠΟΝ

"Η ΚΝΕ συνεχίζει να κρατάει την εθνική μας παράδοση. Συνεχίζει ν' αντιστέκεται στον αποπροσανατολισμό των ΜΜΕ. Απορρίπτει την πολιτιστική καταρράκωση που της προσφέρουν τα ξένα και ντόπια μονοπώλια, με τους τζόγους (παιγνίδια), το σεξ, τα ναρκωτικά, τα πιστόλια και τα μαχαιρώματα. Και προχωρεί στο δικό της πολιτιστικό δρόμο, μέσα από τις εθνικές παραδόσεις του λαού μας, τις παλιές και τις νεότερες, μέσα από τα σημερινά της προβλήματα.

Αγωνίζεται για μόρφωση, δουλιά και τραγουδώντας φτιάχνει τη δική της ζωή, μια ζωή ειρηνική. Αυτό μας απέδειξε, με την πολιτιστική εκδήλωσή της στις 27 του Γενάρη στον κινηματογράφο "Αστέρα" της Ν. Ιωνίας.

Εμείς οι παλιότεροι θυμηθήκαμε τις δικές μας μέρες, τις μέρες της ΕΠΟΝ, που στις 23 Φλεβάρη γιορτάζουμε την επέτειό της.

"Πολεμάμε και τραγουδάμε" ήταν το σύνθημά μας. Το ίδιο σήμερα κάνουν τα νιάτα μας, με την ΚΝΕ μπροστάρη. Αγωνίζονται τραγουδώντας, θέλουν να ζήσουν μακριά από πολέμους κι από κάθε είδους εκφυλισμό, ταπείνωση, ναρκωτικά. Αντιστέκονται τα παιδιά του μεροκάματου, του θρανίου, οι άνεργοι νέοι. Ολοι τους επιμένουν να φτιάξουν τη δική τους ζωή και θα τη φτιάξουν. Θ' ανοίξουν τη λεωφόρο της παγκόσμιας λευτεριάς, της ειρήνης, της συναδέλφωσης, της χαράς, του ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ. Προχωράτε, κι εμείς μαζί σας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παλιός ΕΠΟΝίτης

Ν. Ιωνία Αττικής

Βαλτώνει το λιμάνι της Μύρινας

Από τη Λήμνο μάς γράφουν: "Το λιμάνι της Μύρινας και συγκεκριμένα η προβλήτα που αράζουν τα μεγάλα πλοία βούλιαξε. Και να σκεφτεί κανείς πως αποπερατώθηκε πριν από 6 μόλις χρόνια.

Ανάστατη η κοινή γνώμη των Λημνιωτών. "Εδώ και χρόνια ζητάμε να φτιαχτεί ένας προστατευτικός "κόντρα μόλος" για να προφυλάσσει το λιμάνι από τους δυτικούς ανέμους. Κανένας αρμόδιος δε μας άκουσε".

"Μπαζώθηκε με κάθε λογής ακατάλληλα μπάζα γι' αυτή τη δουλιά"

"Οφείλεται στην κακοτεχνία...".

Αυτά ακούγονται από τους κατοίκους της Μύρινας που σχολιάζουν το συμβάν. Τώρα το πλοίο της γραμμής αράζει απέναντι και χρειάζεται άμεσα μια στοιχειώδη διαμόρφωση του χώρου, αφού ούτε φωτισμό έχει.

"Αμεσα: Να φτιαχτούν όσα προστατευτικά έργα χρειάζονται για την προστασία από τους δυνατούς ανέμους και διαμόρφωση του νέου χώρου όπου αράζει το πλοίο της γραμμής. Επίσης να φτιαχτεί ο δρόμος που είναι υποχρεωμένοι να διασχίσουν τα αυτοκίνητα και οι επιβάτες, για να φθάσουν στο πλοίο", δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Μύρινας Κώστας Πινάκος, και συνεχίζει "φοβούμαστε μήπως δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες που χρειάζονται άμεσα, γιατί το καλοκαίρι δεν είναι μακριά και τότε οι ζημιές για την οικονομία του νησιού θα 'ναι πολύ μεγάλες".

Απόγνωση ενοικιαστή

Από τη Θεσσαλονίκη ο ΘΩΜΑΣ ΨΩΦΑΚΑΣ (οδός Στρατηγού Δουμπιώτου 1) μας γράφει το παράπονό του:

"Ακούω και βλέπω - λέει - από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα τέτοια πράγματα σχετικά με τα νοίκια των κατοικιών, που νομίζω πως οι κύριοι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται σε άλλον πλανήτη ή ότι απευθύνονται σε αγράμματους.

Μιλάει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ότι αυτά που υποστηρίζουν οι ενοικιαστές είναι υπερβολές και ότι δεν είναι σωστά.

Εγώ - συνεχίζει - μένω από το 1978 σε διαμέρισμα, που όταν το νοίκιασα έδινα 4.000 δρχ. το μήνα και σήμερα πληρώνω 34.300 δρχ. Τώρα ο ιδιοκτήτης ζητάει 75.000 δρχ. Εγώ είμαι συνταξιούχος με 80.300 δρχ. το μήνα. Πολύ θα ήθελα να ρωτήσω τον πρόεδρο των ιδιοκτητών, αν ήταν στη θέση μου θα έδινε 75.000 δρχ. από τις 80.300 για ενοίκιο; Και να σημειωθεί ότι το σπίτι αυτό έχει χτιστεί το 1933 χωρίς ασανσέρ και πρέπει να ανεβαίνουν 70 σκαλοπάτια.Μήπως μπορεί ο υπουργός Εμπορίου ή ο κ. Παπανδρέου να ζήσουν με αυτή τη σύνταξη και με τέτοιο ενοίκιο, συν ρεύμα, κοινόχρηστα κλπ;

Να μας ζήσετε, κύριοι της κυβέρνησης, για να σας ευγνωμονούμε για την αναισθησία σας".

Συντάξεις πείνας των ναυτικών

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Υπάρχει πάντα ένα κομμάτι της εργατικής τάξης που δεν ένιωσε την πολυτέλεια της ανάπαυλας και της ξενοιασιάς. Πρόκειται για τους ναυτικούς μας, που τώρα απόμαχοι κινδυνεύουν να μην πάρουν τις συντάξεις τους, αφού το ταμείο τους το ΝΑΤ είναι άδειο, ενώ δικαιούνται μια θέση στη ζωή και στον ήλιο. Κι ενώ όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με το 80% του μισθολογίου τους, στους ναυτικούς το κράτος αρνείται το στοιχειώδες αυτό δικαίωμα. Κι όχι μόνον οι συντάξεις προσδιορίζονται με χαμηλό συντελεστή, καταδικάζοντάς τους σε μια ζωή στο όριο της ανέχειας, αλλά και επαναλαμβάνουν κάθε μήνα το "θρίλερ" περί πτώχευσης του ΝΑΤ.

Ποιοι όμως ευθύνονται για τη διασπάθιση των κεφαλαίων ενός άλλοτε ακμαιότατου ταμείου; Ποιοι χάριζαν δάνεια με μηδενικό τοκισμό, αντί να επενδύουν παραγωγικά τα κεφάλαιά του; Ποιοι διαχειρίζονταν τον ιδρώτα των ναυτικών και πού τον ξεπουλούσαν; Οι απαντήσεις είναι γνωστές, όπως γνωστή είναι και η θλιβερή πραγματικότητα των ναυτικών μας. Μοναξιά, στερήσεις, κίνδυνοι, κακουχίες σ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους απασχόλησης. Και τέλος συντάξεις πείνας! Δεν πρέπει όμως ν' απελπίζονται. Εφόσον δεν καμφθεί το ηθικό φρόνημα, υπάρχει η ελπίδα στη δύναμη του αγώνα και της συλλογικής προσπάθειας.

ΗΒΗ ΚΟΥΤΟΥΦΑΡΗ - ΜΟΥΛΑ

Πόρτο Ράφτη

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΑΒΑΡΑ,Θεσσαλονίκη. Στη συζήτηση που είχε η κ. Κανέλλη με την ηθοποιό Μπέττυ Βαλάση, στο "Εδώ και τώρα", απαντώντας η Μπέττυ σε ερώτηση της κ. Κανέλλη δήλωσε ανοιχτά ότι είναι μέλος του ΚΚΕ.

- ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟ,HEILBRONN, Γερμανία. Γράψε μας καθαρά το πώς αντιλαμβάνεσαι τη δράση της Αριστεράς ενάντια στη Δυτική Κοινωνία.

- Λ. Π.,Λαμία. Λάβαμε τους στίχους σου "Να ζει Ελλήνων λεβεντιά".

- ΘΩΜΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΑΚΗ,Αθήνα. Λάβαμε τα δυο τελευταία γράμματά σου, που το περιεχόμενό τους αλληλοαναιρείται γύρω από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορείς τη μια να λες και την άλλη να ξελές.

- ΙΩΑΚΕΙΜ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ,(συγγραφέα του βιβλίου "Μια ζωή, μια ιστορία αληθινή"). Πήραμε το σημείωμά σου για το "Αξιον εστί" της ΕΤ - 2. Γράφεις "Εγώ τα έζησα, πολέμησα τον καταχτητή το 1940 - '44. Εζησα και ζω και τους νέους κατακτητές Αμερικάνους και Αγγλους".

- ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟ,Μελίσσια. Λάβαμε τους στίχους σου, αφιερωμένους στις θαυμάσιες συναυλίες του Μ. Θεοδωράκη σε Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα. ("Εδωσαν όλοι το παρών/ σε μια συμμαχία ιερή/ Ιστορία και Πολιτισμός μαζί").

- ΝΑΥΣΙΚΑ από του Γκύζη,Αθήνα. Από το σημείωμά σου δεν μπορέσαμε να βγάλουμε νόημα. Ξαναγράψε μας, αλλά ευανάγνωστα. Εξηγώντας τι σχέση έχουν αυτά που ειπώθηκαν σε κάποιο "σεμινάριο" με τη μικρασιατική καταστροφή, εμάς, το ΠΑΣΟΚ κλπ.

Εδώ... πρέπει να αράξουν τα μεγάλα πλοία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ