ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργήστε όλες τις φοροαπαλλαγές εκτός από τις δικές μας

Η διοίκηση του ΕΒΕΑ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα, αλλά να μη θιγεί στο ελάχιστο η φορολογική ασυλία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων

Την πλήρη κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών των μισθωτών και των συνταξιούχων και των υπόλοιπων φυσικών προσώπων, πρότεινε χτες η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η ηγεσία του ΕΒΕΑ δεν παραλείπει να αξιώσει να μη θιγούν ούτε στο ελάχιστο οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις. Τη θέση αυτή των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοβιομηχάνων, διατύπωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σιγοντάροντας την κυβέρνηση για τη νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΕΒΕΑ ζητά την πλήρη κατάργηση των δαπανών που εκπίπτουν από τη φορολογία και αφορούν ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, φροντιστηριακά μαθήματα, πληρωμές δικηγόρων, τις 24 δηλαδή περιπτώσεις που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα όλων των φυσικών προσώπων.Εμμεσα πλην σαφώς, ο ΕΒΕΑ προτείνει και τον περιορισμό του αφορολόγητου ποσού, το οποίο έχει οριστεί στο ένα 1 εκατομμύριο δραχμές.

Οι εμποροβιομήχανοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση, καθώς επισημαίνουν ότι "αν το δημόσιο θέλει να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο ορισμένες κατηγορίες μισθωτών, αυτό οφείλει να το κάνει με διαφάνεια και όχι εν κρυπτώ όπως συμβαίνει με το σημερινό καθεστώς". Αντίθετα, και όπως άλλωστε αναμενόταν, η ηγεσία του ΕΒΕΑ, από τη μια αξιώνει τη διατήρηση του σημερινού προκλητικού φορολογικού καθεστώτος που εξασφαλίζει στην κυριολεξία φορολογική ασυλία στα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων,ενώ προτείνει να καταργηθούν "εδώ και τώρα" οι κάθε είδους εξαιρέσεις που ισχύουν για τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους ΟΤΑ, συνεταιρισμούς κλπ.

Οι... "γενναιόδωρες" προτάσεις του ΕΒΕΑ για τον περιορισμό του ύψους των αφορολόγητων χωρίς δικαιολογητικά που ισχύουν για τις επιχειρήσεις, αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα - με ελάχιστο φυσικά κόστος για τους ίδιους - των προτάσεών τους για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εργαζομένων. Με το επιχείρημα της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των αποδόσεων του δημοσίου - που είναι αφορολόγητες - και των υπόλοιπων μορφών καταθέσεων - που φορολογούνται -, φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν την πλήρη κατάργηση της φορολόγησης όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από τόκους. Πρόκειται για μία ακραία αντιδραστική θέση, που στόχο έχει την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδημάτων δεκάδων τρισεκατομμυρίων δραχμών, που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από "νόμιμες" και "παράνομες" δραστηριότητες της αστικής τάξης της χώρας.

Η θρασύτατη και προκλητική αυτή θέση των εμποροβιομηχάνων αποτελεί ένα μόνο δείγμα γραφής για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, κατά τη διάρκεια του "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο θα συμμετάσχουν οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι και η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Ντροπή τους!!!

Δήλωση του Νίκου Γόντικα, μέλους της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, για το θέμα των φοροαπαλλαγών

Προκαλεί τους εργαζόμενους στις ΔΟΥ η εργοδοτική πλειοψηφία στη Διοίκηση της ΠΟΕ - ΔΟΥ και ειδικά οι υπογράφοντες το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Μακρυπίδης και Μπάτσος (3.2.95).

Με πρόσχημα "την κατάργηση των φοροαπαλλαγών" προτείνουν να κάνουν χαρακίρι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, να δεχτούν ή και να παλέψουν (!!!) για μείωση των αποδοχών τους, να υπερφορολογηθούν προφανώς, για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τα προνόμια της ολιγαρχίας. Δε βρίσκουν κουβέντα να πουν για τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου και μπαίνουν επικεφαλής στην προσπάθεια των αφεντικών του να περικοπούν χρόνιες κατακτήσεις των εργαζόμενων.

Φαίνεται ότι έχουν αποθρασυνθεί οι κύριοι εκπρόσωποι της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου μας. Πέρσι τέτοιον καιρό, έδωσαν συνδικαλιστική κάλυψη στην κυβέρνηση, για να περάσει ο αντιλαϊκός νόμος των δήθεν αντικειμενικών κριτηρίων, με τον οποίο υπερφορολογούνται οι μικρές επιχειρήσεις - επαγγελματικές και επιβραβεύεται η φορολογική ασυδοσία της πλουτοκρατίας. Μάλιστα έφταναν στο σημείο και έβγαιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης και έρχονται σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων που αντιστέκονταν στην τότε φορολογική επέλαση.

Τώρα μπαίνουν επικεφαλής στη νέα φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης ενάντια στους μισθωτούς και συνταξιούχους, κατακτώντας επάξια τον επαίσχυντο ρόλο του Δούρειου Ιππου στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι ρυθμίσεις της "Λευκής Βίβλου" προχωρούν στη ζωή. Είναι ανάγκη τα πρωτοβάθμια σωματεία να αντισταθούν, να καταγγείλουν αυτές τις μεθοδεύσεις, να παλέψουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από την αντιλαϊκή - αντεργατική επέλαση της κυβέρνησης, του δικομματισμού, των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εργαζόμενοι παράλληλα με τον αγώνα μας αυτό είναι ανάγκη να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας αποφασιστικά τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Εισπράξεις 90 δισ. δραχμών από τη νέα έκδοση

Περίπου 90 δισ. δραχμές εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο από την τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας απόδοσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Στο ίδιο δε ποσό, ανέρχονται και οι λήξεις δανείων του δημοσίου, από παλαιότερες εκδόσεις κρατικών τίτλων. Το επιτόκιο της νέας σειράς ήταν μειωμένο κατά 0,25% σε σχέση με την έκδοση στο τέλος του Γενάρη, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 17,25%. Η καθοδική πορεία των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, η οποία έχει αρχίσει από τον προηγούμενο Οκτώβρη, καθίσταται αμφίβολή για το επόμενο διάστημα.

Οι κυριότερες αιτίες που επιδρούν αρνητικά σε νέα μείωση των επιτοκίων, είναι η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία τάσσεται υπέρ της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων, καθώς και η ανοδική πορεία των μακροχρόνιων επιτοκίων που παρατηρείται από τις αρχές του 1994 στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και αναμένεται να επηρεάσει και τα ελληνικά επιτόκια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Στάσεις εργασίας κόντρα στη διάλυση του υπουργείου

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας με πορείες διαμαρτυρίας στη Βουλή, πρόκειται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εμπορίου, αντιδρώντας στην προωθούμενη από την αρμόδια πολιτική ηγεσία υποβάθμιση του υπουργείου Εμπορίου. Στην παραπάνω απόφαση κατέληξε το 7ο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε χτες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, κατά τις εργασίες του συνεδρίου διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι η πορεία διάλυσης του υπουργείου Εμπορίου βρίσκεται στην κορύφωσή της με την ίδρυση "Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής", που θα έχει την ευθύνη για την πολιτική του ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Σ' αυτά τα πλαίσια, οι σύνεδροι εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας να προσδιορίσει μέρες και ώρες επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας με πορείες στη Βουλή, να διοργανώσει ημερίδα με θέμα τις "ανεξάρτητες διοικητικές αρχές" με τη συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων, της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών του δημόσιου τομέα, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, καθώς και να διερευνήσει τη δυνατότητα προσβολής του νόμου για την προστασία του ανταγωνισμού, με τον οποίο συστήνεται "Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή", για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Αξιώνουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αξιώνουν με τον πλέον προκλητικό τρόπο οι εκπρόσωποι των πολυκαταστηματαρχών, προβάλλοντας σαν πρόσχημα την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με αφορμή τις εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για το κέντρο της Αθήνας, ζητά μεταξύ άλλων να ανακηρυχτεί όλο το ιστορικό κέντρο ως ειδική τουριστική περιοχή, ώστε... να είναι εφικτή η ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών! Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακίνηση του συγκεκριμένου θέματος τις τελευταίες μέρες προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οργανώσεων των εμπόρων και των εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ.

Να θυμίσουμε ότι ο σχετικός νόμος για το ωράριο των καταστημάτων, προβλέπει ότι τα καταστήματα λειτουργούν όλες τις ώρες και μέρες της βδομάδας πλην της Κυριακή και των ημερών αργίας. Εξαιρούνται όμως από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν σε περιοχές που έχουν ανακηρυχτεί ως τουριστικές.Ο ΣΕΛΠΕ με την παραπάνω αξίωση, να ανακηρυχτεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ως τουριστική περιοχή, θέτει με άλλα λόγια θέμα κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, κατ' αρχήν στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με δική του ανακοίνωση, εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, οι οποίες, όπως τονίζει, είναι εκ του πονηρού και αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ξαναπουλιέται η κλωστοϋφαντουργία "Γαβριήλ"

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, η εταιρία θα ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου, είτε ως σύνολο, είτε κομμάτι κομμάτι

Νέο "διαγωνισμό" για το ξεπούλημα - για δεύτερη φορά - της κλωστοϋφαντουργίας "Γαβριήλ" προκήρυξε το υπουργείο Βιομηχανίας. Οπως προκύπτει από τη διακήρυξη του διαγωνισμού που έγινε από τον εκκαθαριστή, που είναι οι "Ελληνικές Εξαγωγές", θυγατρική της ΕΤΒΑ, ο "Γαβριήλ" θα παραδοθεί σε ιδιώτες είτε ως σύνολο είτε τμηματικά.Στην εταιρία (που κάποτε ανήκε στον όμιλο της "Πειραϊκής - Πατραϊκής") ανήκουν: Το εργοστασιακό συγκρότημα, δηλαδή το κλωστήριο - πλεκτήριο που βρίσκεται στο Φάληρο. Το εργοστάσιο εξευγενισμού νημάτων και υφασμάτων (βαφείο - φινιστήριο). Το εργοστάσιο παραγωγής μάλλινων και συνθετικών νημάτων που βρίσκεται στη Νέα Λάμψακο στη Χαλκίδα. Τέλος, τα αποθέματα πρώτων υλών, ετοίμων και ημικατεργασμένων προϊόντων, η αξία των οποίων δεν προσδιορίζεται στη διακήρυξη. Ο κάθε υποψήφιος "επενδυτής" θα μπορεί να υποβάλει μέχρι 9 Μάρτη προσφορά, είτε μια για το σύνολο του ενεργητικού, είτε αυτοτελείς για την εξαγορά "μιας, δυο τριών ή και των τεσσάρων ενοτήτων". Οι προσφορές πρέπει να συνοδεύονται από εγγυητική επιστολή 210 εκατ. δρχ. εάν πρόκειται για το σύνολο του ενεργητικού ή: 90 εκατ. δρχ. για το κλωστήριο, 50 εκατ. δρχ. για το εργοστάσιο εξευγενισμού, 40 εκατ. δρχ. για το εργοστάσιο στη Ν. Λάμψακο και τέλος, 30 εκατ. δρχ. για τα αποθέματα.

Ως γνωστόν, ο "Γαβριήλ" πριν δυο χρόνια είχε ξεπουληθεί στον Παπαθανασίου, ο οποίος αφού εκμεταλλεύτηκε τα αποθέματα παράτησε τη μονάδα, την οποία πήρε πίσω ο ΟΑΕ...

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στο υπουργείο Εμπορίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ