Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργήστε όλες τις φοροαπαλλαγές εκτός από τις δικές μας

Η διοίκηση του ΕΒΕΑ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα, αλλά να μη θιγεί στο ελάχιστο η φορολογική ασυλία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων

Την πλήρη κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών των μισθωτών και των συνταξιούχων και των υπόλοιπων φυσικών προσώπων, πρότεινε χτες η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, η ηγεσία του ΕΒΕΑ δεν παραλείπει να αξιώσει να μη θιγούν ούτε στο ελάχιστο οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις. Τη θέση αυτή των μεγαλεμπόρων και των μεγαλοβιομηχάνων, διατύπωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σιγοντάροντας την κυβέρνηση για τη νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΕΒΕΑ ζητά την πλήρη κατάργηση των δαπανών που εκπίπτουν από τη φορολογία και αφορούν ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, φροντιστηριακά μαθήματα, πληρωμές δικηγόρων, τις 24 δηλαδή περιπτώσεις που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα όλων των φυσικών προσώπων.Εμμεσα πλην σαφώς, ο ΕΒΕΑ προτείνει και τον περιορισμό του αφορολόγητου ποσού, το οποίο έχει οριστεί στο ένα 1 εκατομμύριο δραχμές.

Οι εμποροβιομήχανοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση, καθώς επισημαίνουν ότι "αν το δημόσιο θέλει να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο ορισμένες κατηγορίες μισθωτών, αυτό οφείλει να το κάνει με διαφάνεια και όχι εν κρυπτώ όπως συμβαίνει με το σημερινό καθεστώς". Αντίθετα, και όπως άλλωστε αναμενόταν, η ηγεσία του ΕΒΕΑ, από τη μια αξιώνει τη διατήρηση του σημερινού προκλητικού φορολογικού καθεστώτος που εξασφαλίζει στην κυριολεξία φορολογική ασυλία στα κέρδη των ιδιωτικών επιχειρήσεων,ενώ προτείνει να καταργηθούν "εδώ και τώρα" οι κάθε είδους εξαιρέσεις που ισχύουν για τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους ΟΤΑ, συνεταιρισμούς κλπ.

Οι... "γενναιόδωρες" προτάσεις του ΕΒΕΑ για τον περιορισμό του ύψους των αφορολόγητων χωρίς δικαιολογητικά που ισχύουν για τις επιχειρήσεις, αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα - με ελάχιστο φυσικά κόστος για τους ίδιους - των προτάσεών τους για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εργαζομένων. Με το επιχείρημα της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των αποδόσεων του δημοσίου - που είναι αφορολόγητες - και των υπόλοιπων μορφών καταθέσεων - που φορολογούνται -, φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν την πλήρη κατάργηση της φορολόγησης όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από τόκους. Πρόκειται για μία ακραία αντιδραστική θέση, που στόχο έχει την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδημάτων δεκάδων τρισεκατομμυρίων δραχμών, που προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από "νόμιμες" και "παράνομες" δραστηριότητες της αστικής τάξης της χώρας.

Η θρασύτατη και προκλητική αυτή θέση των εμποροβιομηχάνων αποτελεί ένα μόνο δείγμα γραφής για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, κατά τη διάρκεια του "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο θα συμμετάσχουν οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι και η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδοστρωτήρας το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων (2014-06-01 00:00:00.0)
Προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ (2010-04-14 00:00:00.0)
Μιλάει το πρόγραμμά τους (2009-09-09 00:00:00.0)
Αγωνιστική κινητοποίηση στις 27 Φλεβάρη (2002-02-20 00:00:00.0)
ΙΔΟΥ Η ...ΡΟΔΟΣ (1996-05-30 00:00:00.0)
Απαλλαγή φορολογίας τόκων και κινητών αξιών (1995-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ