Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απαλλαγή φορολογίας τόκων και κινητών αξιών

Ο κατάλογος με τις φοροαπαλλαγές, που απολαμβάνουν οι "ευυπόληπτοι" πολίτες αυτής της χώρας, είναι μακρύς. Υπάρχει πλήθος νόμιμων "παραθύρων" που επιτρέπουν στους κατόχους εισοδημάτων που είναι τοποθετημένα σε τραπεζικές καταθέσεις και σε κινητές αξίες (ομόλογα, μετοχές κλπ.) να μην φορολογούνται. Βέβαια οι φορολογικές αυτές απαλλαγές ισχύουν τυπικά για όλους τους Ελληνες ή ξένους πολίτες που έχουν καταθέσεις τέτοιας μορφής. Ουσιαστικά όμως το προνομιακό αυτό φορολογικό καθεστώς το εκμεταλλεύονται οι κάτοχοι μεγάλων και των πολύ μεγάλων εισοδημάτων, ενώ όπως θα διαπιστωθεί, υπάρχουν πλήθος "φωτογραφικών" αφορολόγητων εξαιρέσεων για τους τραπεζικούς όμιλους. Η διατήρηση του αφορολόγητου αυτού καθεστώτος, έχει σαν αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάνει κάθε χρόνο έσοδα δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα αφορολόγητα μόνο εισοδήματα που έχουν τοποθετηθεί στους κρατικούς αφορολόγητους τίτλους, σύμφωνα με το βιβλίο των φορολογικών απαλλαγών, ανέρχονται σε 1,6 τρισ. δραχμές.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τις κυριότερες φορολογικές εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα για τραπεζικές καταθέσεις και άλλες μορφές κινητών αξιών.

Εξαιρούνται από τη φορολογία
  • Οι τόκοι των κρατικών τίτλων, τίτλων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ειδικού ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων και ορισμένων κτηματικών ομολόγων.
  • Οι τόκοι των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα που είναι τοποθετημένες σε τράπεζες της Ελλάδας ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Οι τόκοι των καταθέσεων στεγαστικού ταμιευτηρίου.
  • Οι τόκοι των καταθέσεων σε δραχμές μετατρέψιμες σε συνάλλαγμα, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι των καταθέσεων ή ομολογιακών δανείων με ρήτρα ξένου νομίσματος.
  • Οι τόκοι των καταθέσεων τραπεζών σε άλλες τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αφορολόγητοι είναι επίσης οι τόκοι των καταθέσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα αφορολόγητα εισοδήματα της μορφής αυτής ανέρχονται σε 55 δισ. δρχ.
  • Οι τόκοι των ομολογιακών δανείων σε συνάλλαγμα που εκδίδονται από την Τράπεζα της Ελλάδος από την 1η Γενάρη 1991 και μετά.
  • Οι τόκοι από καταθέσεις σε δραχμές από μη Ελληνες πολίτες.
  • Οι τόκοι από έντοκους τίτλους που εκδίδονται από τους δήμους και τις κοινότητες.
  • Οι τόκοι των ομολόγων που εκδίδονται από τις ελληνικές τράπεζες επενδύσεων και αγοράζονται από τις τράπεζες που είναι νόμιμα εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
  • Οι τόκοι των έντοκων τίτλων που εκδίδουν η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
  • Τα κέρδη των χρεογράφων κάθε μορφής (μετοχές, ομόλογα) των εταιριών που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
  • Το μέρισμα που διανέμεται από εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ