Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Γη και ύδωρ" στους... αναξιοπαθούντες εφοπλιστές

Αν ο κατάλογος με τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τους εργαζόμενους, τους ανάπηρους και τους αγρότες, είναι μικρός, δε συμβαίνει το ίδιο και με τις φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές. Για τη συμπαθή τάξη των... "αναξιοπαθούντων" εφοπλιστών, οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις που πέρασαν από την εξουσία έχουν εξασφαλίσει ουσιαστικά πλήρη φορολογική ασυλία. Ιδού μερικές ενδεικτικές από τις 59 φοροαπαλλαγές - ή "κίνητρα για την ανάπτυξη της ναυτιλίας", όπως εξωραϊσμένα χαρακτηρίζονται από τους ίδιους και τους νομοθέτες - που ισχύουν για τους εφοπλιστές:

  • Απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρο εισοδήματος τα κέρδη από εκμετάλλευση πλοίων, η υπεραξία από πώληση πλοίου ή από είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.
  • Απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος το ποσό των καθαρών κερδών ή μερισμάτων, κάθε ελληνικής ή αλλοδαπής εταιρίας, που εκτός από εκμετάλλευση πλοίων έχει κι άλλες εκμεταλλεύσεις.
  • Μειώνεται κατά 50% ο φόρος σε πλοία ή κρουαζιερόπλοια α κατηγορίας.
  • Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος κλπ. το εισόδημα που δημιουργείται από την εκμετάλλευση πλοίων στο εξωτερικό. Της απαλλαγής απολαμβάνουν και οι μέτοχοι ή εταίροι των εταιριών.
  • Απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας και από το πρόσθετο ειδικό τέλος τα τουριστικά πλοία και πλοιάρια και οι βενζινάκατοι επαγγελματικής ή ιδιωτικής χρήσης. Το ίδιο ισχύει και για τα πλοία υπό ξένη σημαία.
  • Απαλλάσσονται από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου ή συμπλοιοκτησίας οι ναυτιλιακές εταιρίες.
  • Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τα πετρελαιοειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για καύσιμα ναυσιπλοφιας στα κοινοτικά νερά. Μαζί, όμως, απαλλάσσονται από το φόρο κατανάλωσης και τα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα που δίνονται στις διπλωματικές μας αρχές και Ενοπλες Δυνάμεις για τις ανάγκες των λεσχών κρατών του ΝΑΤΟ και όσα χρησιμοποιούνται για εφοδιασμό πλοίων και αεροπλάνων.

Για το κόστος όλων των φοροαπαλλαγών στις φορολογικές δαπάνες του κράτους, που ισχύουν για τους εφοπλιστές, καμία εκτίμηση δεν έχει γίνει από πλευράς υπουργείου ή τουλάχιστον δεν έχει δημοσιευτεί.

Αλήθεια, δεν είναι πρόκληση η κόρη ενός συνταξιούχου ή ενός εργαζόμενου να πληρώνει φόρο κληρονομιάς για ένα διαμερισματάκι, ενώ η κόρη του εφοπλιστή που κληρονομεί βίλες και κότερα να απαλλάσσεται; Οσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο, αυτή είναι η αλήθεια, που δείχνει την ουσία του - κατά τα άλλα - "δίκαιου" φορολογικού συστήματος που ισχύει στην Ελλάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ