ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό πείσμα στο ΜΕΤΡΟ

Στις αρχές της βδομάδας θα απαντήσει η κοινοπραξία στα αιτήματα των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ για τη νέα συλλογική σύμβαση, δείχνοντας περισσότερη "ελαστικότητα" μετά την επιτυχία της χτεσινής κινητοποίησής τους

Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ περιμένουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας απαντήσεις από τη διοίκηση της κοινοπραξίας του έργου, η οποία χτες φάνηκε περισσότερο "διαλλακτική", χαρακτήρισε "ρεαλιστικά" τα αιτήματά τους για τη νέα σύμβαση εργασίας, αλλά δήλωσε απροετοίμαστη να απαντήσει άμεσα σ' αυτά.Με τη χτεσινή τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας τους, στην οποία συμμετείχαν κατά 90%, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας έξω από τη λογική της διετούς ΕΓΣΣΕ του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, αποφασισμένοι να μη δεχτούν σε καμία περίπτωση αύξηση - εμπαιγμό της τάξης του 4+σν4% για το 1995. Οι εργασίες σταμάτησαν χτες σε όλα τα εργοτάξια, και μόνο στο συνεργείο του εργοταξίου Λαρίσης δόθηκε άδεια να μη σταματήσει, επειδή υπάρχει κίνδυνος καθίζησης του δρόμου.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αττικής και πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της κοινοπραξίας στο εργοτάξιο Σεπολίων, συνοδευόμενοι και από μεγάλη αστυνομική δύναμη που ενισχύθηκε όταν η πορεία έφτασε στον προορισμό της.

Πριν την πορεία μίλησε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Κυριάκος Κερασουνλής,σημειώνοντας πως "η ενότητα, η συμμετοχή, το πείσμα και η αντοχή στους αγώνες θα κρίνουν το αποτέλεσμα",ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του "παρασωματείου" να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Το "παρασωματείο", που δεν έχει ανακοινώσει οποιοδήποτε αίτημα, ζήτησε συνάντηση με την εργοδοσία αναφέροντας και το ενδεχόμενο - πριν ακόμα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις - να επικαλεστεί το νόμο 1876 και να καταφύγει στη διαιτησία για την τελική υπογραφή της σύμβασης!

Ο Κυρ. Κερασουνλής δήλωσε στο "Ρ" ότι η στάση εργασίας πέτυχε "παρά τις ενέργειες των ανθρώπων του "παρασωματείου" των Πρωτόπαπα - Πολυζωγόπουλου, που εδώ και δυο μέρες γυρνούσαν στα εργοτάξια και έκαναν απεργοσπαστικό αγώνα"! Αυτού του είδους η "δραστηριότητα" ενισχύθηκε και από τους ανθρώπους της κοινοπραξίας, που απειλούσαν τους εργαζόμενους με "κόψιμο" των υπερωριών αν συμμετείχαν στη στάση εργασίας!

Η διοίκηση του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας διατυπώνοντας νέα πρόταση για 15% αύξηση σε όσους παίρνουν λιγότερες από 300 χιλ. δραχμές και 12% γι' αυτούς που παίρνουν περισσότερα. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας βρήκαν ρεαλιστική τη νέα πρόταση των εργαζομένων, αλλά δήλωσαν απροετοίμαστοι και θα απαντήσουν στις αρχές της άλλης βδομάδας, αφού συνεδριάσει η διοίκηση της κοινοπραξίας.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, Γ. Συνοδινός,είπε- ενημερώνοντας τους εργαζόμενους - ότι Θα συνεδριάσει και η διοίκηση του παραρτήματος για να αποφασίσει νέα κινητοποίηση, η οποία θα ανασταλεί μόνο αν οι απαντήσεις της εργοδοσίας κριθούν θετικές. "Ο αγώνας μας - συμπλήρωσε - έχει αποτέλεσμα, πρέπει να συνεχιστεί, να συνεχίσουμε ενωμένοι και μαζικά για να διεκδικήσουμε ανθρώπινες αυξήσεις".

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΓΣΕΕ
ΝΑΙ στον οικονομικό στραγγαλισμό των σωματείων!

Πρωτοφανής προκλητική απόφαση με ευθύνη των επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ"! Απέρριψαν ακόμα και πρόταση της ΕΣΑΚ να μεταφερθούν κονδύλια από την ενίσχυση του ταμείου των εργατοπατέρων στην ενίσχυση των πρωτοβάθμιων συνδικάτων! Λύνουν τα χέρια του υπουργείου Εργασίας και της Εργατικής Εστίας!

Προτιμότερο είναι να επιδοτείται το Ταμείο Εργατοπατέρων, παρά τα πρωτοβάθμια σωματεία, από τα κονδύλια της Εργατικής Εστίας!Αυτή είναι η γνώμη των επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ", όπως εκφράστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όταν από την πλευρά της ΕΣΑΚ τέθηκε το ζήτημα της επιβίωσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, μετά την αναμενόμενη απόφαση της Εργατικής Εστίας να τα αποκλείσει από τη χρηματοδότηση των συνδικάτων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", χωρίς διαφοροποιήσεις, η πρόταση της ΕΣΑΚ για μεταφορά του κονδυλίου των περίπου 2 δισ. με το οποίο επιχορηγεί η Εργατική Εστία το Ταμείο Εργατικών Στελεχών (εργατοπατέρων), στη χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων σωματείων.Η λογική κάτω από την οποία οι εκπρόσωποι των τριών παρατάξεων "προσυπογράψανε" την απόφαση οικονομικού στραγγαλισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων, είναι η αποδοχή των ισχυρισμών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, σχετικά με το ότι "δεν υπάρχουν χρήματα" στα ταμεία του Οργανισμού. Ετσι αποφάσισαν - ουσιαστικά - πως τα κονδύλια για την επιδότηση των συνδικάτων, θα διατεθούν αποκλειστικά στη ΓΣΕΕ, τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τα Εργατικά Κέντρα.

Η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έχει σοβαρότατες πλέον επιπτώσεις, αφού νομιμοποιεί το υπουργείο Εργασίας, εάν αποφασίσει να ακολουθήσει αντίστοιχη πρακτική. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του Ν. 2224/94 (νόμος Γιαννόπουλου), "πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εφόσον έχουν τουλάχιστον 500 μέλη, είναι δυνατόν να επιχορηγούνται έπειτα από αίτησή τους και προηγούμενη γνώμη της ΓΣΕΕ". Στην προκειμένη περίπτωση η "προηγούμενη γνώμη" της Συνομοσπονδίας είναι αρνητική..!

Κλαδική ΕΣΑΚ Μετάλλου

Σε σύσκεψη καλεί τους συνδικαλιστές του κλάδου η κλαδική ΕΣΑΚ Μετάλλου αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της παράταξης (Μενάνδρου 440. Θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, το Επικουρικό Ταμείο Μετάλλου και τις εξελίξεις στο Σκαραμαγκά.

Καταργεί το πενθήμερο - 40ωρο η ΑΘΙΝ

Να προσυπογράψουν την κατάργηση του συμβατικού ωραρίου, δηλαδή του πενθήμερου - 40ωρου, και να αποδεχτούν εργασία εφτά συνεχόμενων ημερών με διήμερο ρεπό στη συνέχεια, υποχρέωσε τους εργαζόμενους η επιχείρηση μετάλλου ΑΘΙΝ (πρώην ΠΡΟΦΙΛ Αλουμινίου) στην Κομοτηνή! Εντελώς παράνομη κρίνουν την ενέργεια της εργοδοσίας εκτός από τους συνδικαλιστές και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου καλείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση του νόμιμου ωραρίου και της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία ρητά κατοχυρώνει το πενθήμερο - 40ωρο.

Κατάγγειλε τη σύμβαση η ΓΕΝΟΠ

Διεκδικήσεις στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής... Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός της επιχείρησης

Με εξώδικο προς τη Γενική Διεύθυνση της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κοινοποίησε χτες την καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας και ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας σύμβασης. Από το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ, απουσιάζουν τα αιτήματα που αφορούν την κάλυψη των εισοδηματικών απωλειών, καθώς και την αποκατάσταση της ΑΤΑ. Ετσι, τα αιτήματα που προβάλλονται στο οικονομικό σκέλος είναι: Αυξήσεις που να καλύπτουν τον αναμενόμενο πληθωρισμό, κάλυψη των επιπλέον κρατήσεων για την ασφάλιση από 1.1.95 και συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας της ΔΕΗ. Στο θεσμικό σκέλος της σύμβασης η ΓΕΝΟΠ ζητά ενιαίο ωράριο 37,5 ωρών τη βδομάδα, κάλυψη αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό σε μονάδες πρώτης παραγωγικής δραστηριότητας, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, λειτουργία και διεύρυνση των θεσμών συμμετοχής κ.λπ.

Σε ό.τι αφορά τις προθέσεις της εργοδοσίας, υπενθυμίζουμε παλιότερο (6/12/94) αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ", σύμφωνα με το οποίο, ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το 1995 προβλέπει αυξήσεις από μηδέν έως...3+σν3% (δηλαδή 4,5% σε ετήσια βάση). Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό αναγράφεται: "Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας το 1995 εάν δε χορηγηθεί οποιαδήποτε τιμαριθμική αύξηση, εκτιμάται σε 215,9 δισ. δρχ. και με τιμαριθμική αύξηση 3+σν3%, εκτιμάται σε 224,6 δισ. δρχ.". Ακολούθησαν οι προειδοποιήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ότι θα αποπέμπονται εκείνοι οι διοικητές ΔΕΚΟ που θα δεχτούν παραβίαση της επίσημης εισοδηματικής πολιτικής!

Συνεστίαση της ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ αύριο

Η Συντακτική επιτροπή της συνδικαλιστικής εφημερίδας ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ καλεί όλους τους συνδρομητές και φίλους της να πάρουν μέρος σε συνεστίαση που διοργανώνει αύριο Πέμπτη, 16 Φλεβάρη, στις 10 το βράδυ στο κέντρο "Πειραιώτισσα" (οδός Κόδρου 1). Για προσκλήσεις αποταθείτε στα γραφεία της εφημερίδας, οδός Κολοκοτρώνη 99, τηλ. 4117.578.

* Συνέδριο για την εκλογή αντιπροσώπων στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ πραγματοποίησε το Εργατικό Κεντρο Κομοτηνής.Εξέλεξαν από έναν αντιπρόσωπο η ΕΣΑΚ και η ΠΑΣΚΕ.Στο προηγούμενο συνέδριο είχε εκλέξει και τους δυο αντιπροσώπους η ΠΑΣΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ