Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό πείσμα στο ΜΕΤΡΟ

Στις αρχές της βδομάδας θα απαντήσει η κοινοπραξία στα αιτήματα των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ για τη νέα συλλογική σύμβαση, δείχνοντας περισσότερη "ελαστικότητα" μετά την επιτυχία της χτεσινής κινητοποίησής τους

Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ περιμένουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας απαντήσεις από τη διοίκηση της κοινοπραξίας του έργου, η οποία χτες φάνηκε περισσότερο "διαλλακτική", χαρακτήρισε "ρεαλιστικά" τα αιτήματά τους για τη νέα σύμβαση εργασίας, αλλά δήλωσε απροετοίμαστη να απαντήσει άμεσα σ' αυτά.Με τη χτεσινή τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας τους, στην οποία συμμετείχαν κατά 90%, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας έξω από τη λογική της διετούς ΕΓΣΣΕ του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, αποφασισμένοι να μη δεχτούν σε καμία περίπτωση αύξηση - εμπαιγμό της τάξης του 4+σν4% για το 1995. Οι εργασίες σταμάτησαν χτες σε όλα τα εργοτάξια, και μόνο στο συνεργείο του εργοταξίου Λαρίσης δόθηκε άδεια να μη σταματήσει, επειδή υπάρχει κίνδυνος καθίζησης του δρόμου.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αττικής και πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της κοινοπραξίας στο εργοτάξιο Σεπολίων, συνοδευόμενοι και από μεγάλη αστυνομική δύναμη που ενισχύθηκε όταν η πορεία έφτασε στον προορισμό της.

Πριν την πορεία μίλησε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας Κυριάκος Κερασουνλής,σημειώνοντας πως "η ενότητα, η συμμετοχή, το πείσμα και η αντοχή στους αγώνες θα κρίνουν το αποτέλεσμα",ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του "παρασωματείου" να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Το "παρασωματείο", που δεν έχει ανακοινώσει οποιοδήποτε αίτημα, ζήτησε συνάντηση με την εργοδοσία αναφέροντας και το ενδεχόμενο - πριν ακόμα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις - να επικαλεστεί το νόμο 1876 και να καταφύγει στη διαιτησία για την τελική υπογραφή της σύμβασης!

Ο Κυρ. Κερασουνλής δήλωσε στο "Ρ" ότι η στάση εργασίας πέτυχε "παρά τις ενέργειες των ανθρώπων του "παρασωματείου" των Πρωτόπαπα - Πολυζωγόπουλου, που εδώ και δυο μέρες γυρνούσαν στα εργοτάξια και έκαναν απεργοσπαστικό αγώνα"! Αυτού του είδους η "δραστηριότητα" ενισχύθηκε και από τους ανθρώπους της κοινοπραξίας, που απειλούσαν τους εργαζόμενους με "κόψιμο" των υπερωριών αν συμμετείχαν στη στάση εργασίας!

Η διοίκηση του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας διατυπώνοντας νέα πρόταση για 15% αύξηση σε όσους παίρνουν λιγότερες από 300 χιλ. δραχμές και 12% γι' αυτούς που παίρνουν περισσότερα. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας βρήκαν ρεαλιστική τη νέα πρόταση των εργαζομένων, αλλά δήλωσαν απροετοίμαστοι και θα απαντήσουν στις αρχές της άλλης βδομάδας, αφού συνεδριάσει η διοίκηση της κοινοπραξίας.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, Γ. Συνοδινός,είπε- ενημερώνοντας τους εργαζόμενους - ότι Θα συνεδριάσει και η διοίκηση του παραρτήματος για να αποφασίσει νέα κινητοποίηση, η οποία θα ανασταλεί μόνο αν οι απαντήσεις της εργοδοσίας κριθούν θετικές. "Ο αγώνας μας - συμπλήρωσε - έχει αποτέλεσμα, πρέπει να συνεχιστεί, να συνεχίσουμε ενωμένοι και μαζικά για να διεκδικήσουμε ανθρώπινες αυξήσεις".

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ