ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικά ρεύματα

Βασισμένη στις "αισθήσεις" και την ατμόσφαιρα της κλασικής κιθάρας, είναι η συναυλία του Νότη Μαυρουδή,που θα φιλοξενηθεί απόψε (8.30μμ) στην αίθουσα συναυλιών "Φίλιππος Νάκας" (Ιπποκράτους 41). Θα παρουσιαστούν συνθέσεις ανέκδοτες, καθώς και άλλες από τη δισκογραφία του, που ανήκουν στη λόγια δημιουργία, ερμηνευμένες από τους τραγουδιστές Γ. Σαμσιάρη, Αν. Αλεξοπούλου και Αθ. Καραταράκη.Εργα για κλασική κιθάρα και τραγούδια σε ποίηση Οδ. Ελύτη και Κ. Καναβούρη.Ο Ν. Μαυρουδής θα παρουσιάσει διαχρονικά τη μουσική του και θα στηριχτεί στην κιθάρα του. Μαζί του θα συμπράξουν οι μουσικοί: Π. Μάργαρης, Χρ. Ζερμπίνος, Β. Παπαδημητρίου καιΜ. Τσακίρη.

Ο "Μάγος κοιτάζει την πόλη" και η πόλη δίνει τη δυνατότητα στα Υπόγεια Ρεύματα να παρουσιάσουν ζωντανά τον πρώτο τους δίσκο, αυτή τη φορά στοΚαφεθέατρο (Κοδριγκτώνος 2). Από αύριο και μέχρι τις 19 του Φλεβάρη στις 10.30 το βράδυ, οι: Γρ. Κλιούμης, Κ. Κοντοβάς, Γ. Κυριακός, Δ. Αργύρης, Π. Μεταλληνός και Μ. Τσατσούλης,θα τραγουδήσουν μαζί σας τη "Νατάσα", το"Κινέζικο πορτρέτο", "Κοιτάς μακριά", αλλά και άλλα τραγούδια από το νέο τους δίσκο.

Ενα πρωτότυπο ποδηλατοδρόμιο, θα φιλοξενηθεί για τέσσερις μέρες στο "Ραβάναστρον" (Βαρβάκη 10). Από αύριο και μέχρι την Κυριακή, παρόντες στο γνωστό χώρο θα είναι ο "Μανώλης Φάμελλος και οι ποδηλάτες".Με μαντολίνα και ακορντεόν, με βιολιά και με κιθάρες, με κρουστά και μπάσο, εγγυώνται ένα"ταξίδι" χωρίς κενά αέρος, αλλά με βουτιές στα σύννεφα.

Ο Αλέξανδρος Δήμας και η Μαρία Βουμβάκη,μαζί στο "Μετρό" (Γκύζη και Κάλβου 83). Αύριο, αλλά και την Παρασκευή στις 10.30 το βράδυ, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου εξερευνούν τα κοινά σημεία και τις αντιθέσεις τους. Μαζί τους οι μουσικοί: Ν. Γάλλος, Κ. Αναστασόπουλος, Λ. Τσακίρης, Χ. Ευκαρπίδης και Κ. Παπακωστόπουλος.

Στο χώρο "Λαμπυρίδες" (Λαγουμιτζή και Δεληγιάννη 4), φιλοξενείται από σήμερα (11μμ) ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος.Θα ερμηνεύσει τραγούδια Ελλήνων συνθετών και ποιητών από το χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Μαζί του οι: Ν. Λόλης, Μ. Κακέπης, Αγ. Μαραγκού, Αλ. Κακέπης.Σολίστ στο μπουζούκι ο Ηλ. Αμάξης.

Γιορτινές παραστάσεις

Τις εκατό παραστάσεις και τη μεγάλη επιτυχία της θα γιορτάσει αύριο η "Κυρία από τη Θάλασσα" του Ιψεν, που παρουσιάζεται στην Α Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας,σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη και σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα.Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννης Βόγλης, Σοφοκλής Πέππας, Χρύσα Σπηλιώτη, Κίμων Ρηγόπουλος, Χριστίνα Παπαμίχου, Διονύσης Μανουσάκης, Δημήτρης Σίνης.

  • Αλλά και ένα ακόμη έργο του Ιψεν, οι "Βρικόλακες",πέρασε στον τρίτο μήνα παραστάσεων. Το έργο παίζεται στο "Πειραματικό Θέατρο της Πόλης",σε σκηνοθεσία Μαριέττας Ριάλδη.Παίζουν: Μαριέττα Ριάλδη, Βερόνικα Αργέντζη, Μιχάλης Αγγελιδάκης, Ρένος Μάντης, Θεόφιλος Βανδώρος.
  • Το "Θεατρικό Σχήμα" του Λεωνίδα Λοϊζίδη και ο Σύλλογος "Φίλοι του θεάτρου Ελσας Βεργή" θα παρουσιάζουν - μόνο κάθε Δευτέρα, με ελεύθερη είσοδο, στο θέατρο "Βεργή" το έργο του Χάρολντ Πίντερ "Ο βουβός υπηρέτης".Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη της Ελσας Βεργή.Το έργο παίζεται σε μετάφραση Νίκου Σιαφκάλη,σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη,σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη.Παίζουν: Γιώργος Σπανόπουλος, Δημήτρης Σαραβάνος.
Δεν πρόδωσε...

Κάθε άλλο παρά πρόδωσε όσους ήταν το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου στο θέατρο "Ολύμπια" της Λυρικής Σκηνής η "Προφορική Προδοσία" του Μαουρίτσιο Κάγκελ.Η μυστηριώδης και τολμηρή παράσταση, με την υπογραφή του Σπύρου Σακκά στη σκηνοθεσία, χειροκροτήθηκε θερμά τη βραδιά της πρεμιέρας, όπως και ο οκταμελής Χορός με τους μικρούς μαθητές του Γιάννη Τσιαμούλη.Μακριά από την παραδοσιακή μορφή όπερας, η "Προφορική Προδοσία" ή αλλιώς "Τα Ευαγγέλια του διαβόλου κατά τη λαϊκή κρίση", αποτελεί μια θεατρική μουσική παράσταση, όπου ο λόγος απαγγέλλεται θεατρικά και όχι μουσικά. Δείγμα του πρωτοποριακού "μουσικού θεάτρου" του Κάγκελ, το έργο έχει σαν θέμα 36 λαϊκές εικόνες από την κεντρική Ευρώπη για το σατανά. Σμιλευμένες αριστοτεχνικά από τη μουσική δεξιοτεχνία του "μετρ" Κάγκελ, οι εικόνες αυτές γράφτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Η μουσική διεύθυνση είναι του Αλκη Μπαλτά,η σκηνογραφία - κοστούμια του Δημήτρη Παπαϊωάννου και η χορογραφία της Νατάσας Ζούκα.Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Χαρά Δημοπούλου, Νατάσα Ζούκα, Δημήτρης Σταμούλης, Ταξιάρχης Χάνος.Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 19 και 25 του Φλεβάρη, στις 5 και 12 του Μάρτη.

"Μανώλης Φάμελος και Ποδηλάτες"

"Καλλιτεχνική αγωγή με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων", είναι ο τίτλος του επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας και της ΓΓΝΓ για άνεργους εκπαιδευτικούς, που υλοποιεί η εταιρεία "Πολυθέαμα".Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν μέχρι τις 20/2 στην κ. Αιμιλία Δημοπούλου, τηλ. 7263790 και ώρες 11πμ - 2μμ.

Τι κοινό έχει η γελοιογραφία με το καρναβάλι; Η απάντηση θα δοθεί στην Πάτρα, μητρόπολη του ελληνικού καρναβαλιού. Πρόκειται για την έκθεση Ελλήνων γελοιογράφων, με θέμα "Οι Γελοιογράφοι Σεκόντο στο Πατρινό Καρναβάλι",που εγκαινιάζεται το Σάββατο (8.30μμ). Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του ισογείου κτιρίου του παλαιού κινηματογράφου "Εσπερος" και διοργανώνεται από την "Ενωση Ελλήνων Γελοιογράφων" και το "Καρναβαλικό Κομιτάτο" Πάτρας.

Διένεξη στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Με ανακοίνωσή της, η Σοφία Φιλιππίδου που έγραψε τα κείμενα, έπαιζε και σκηνοθέτησε την επιθεώρηση "Κου - κου τσα",πληροφορεί το κοινό του Βόλου ότι σταματά τις παραστάσεις της επιθεώρησης που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου για σοβαρούς λόγους, ηθικής τάξης. Σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει, θα εξηγήσει τους λόγους της δυσάρεστης για την ίδια απόφασης. Ευχαριστεί το κοινό του Βόλου που αγκάλιασε την παράσταση και λυπάται που δεν μπορεί να συνεχίσει τη συνεργασία της με τη διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου "για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή της".

Στο μεταξύ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΣΕΗ καταγγέλλει την απόφαση της Επιτροπής Επιλογής Θεαμάτων Λάρισας, με την οποία απέκλεισε στους μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων της περιοχής τη δυνατότητα παρακολούθησης της παραπάνω επιθεωρησιακής παράστασης και μάλιστα χωρίς να την έχει δει.

Ανυπαρξία θεσμών

"Σε μία χώρα, όπου είναι κραυγαλέα η ανυπαρξία θεσμών, ο σεβασμός μιας στοιχειώδους διαφάνειας και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων είναι αυτονόητα και καθόλου αμελητέα". Αυτό, ανάμεσα στα άλλα, τονίζουν στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού τέσσερα παραιτηθέντα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Εικαστικών Τεχνών, οι: Δ. Ιωάννου, Ορ. Δουμάνης, Γ. Τζιρτζιλάκης και Ιλ. Τούντα.Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, που αφορούσαν τη λειτουργία της Επιτροπής, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Μπιενάλε της Βενετίας, "οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα".

"Η Επιτροπή", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, "έγκαιρα σας είχε επισημάνει την ανάγκη αποσαφήνισης εκκρεμών ζητημάτων άμεσης προτεραιότητας. Αντ' αυτού, εσείς διατηρήσατε επί μακρόν παράταση των εκκρεμοτήτων, η οποία επιδείνωσε τα προβλήματα και τις επιπτώσεις τους και φυσικά όξυνε τεχνητά τη σύγχυση, τις αντιπαραθέσεις και τις ανούσιες διενέξεις".

Οσον αφορά στο θέμα της αντικατάστασης του Λ. Σαμαρά και της Τζ. Αυγίκο για την Μπιενάλε της Βενετίας, θεωρούν ότι "παραμένει ανεξήγητη η σκοπιμότητα και οι αιτίες που οδήγησαν σε μια τέτοιου μεγέθους προσωπική σας παρέμβαση, η οποία υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και ουδόλως ενδυναμώνει την καλλιτεχνική της υπόληψη ή καταξιώνει τον πολιτισμό της".

"Εκτός από εντελώς απευκταίες περιπτώσεις", καταλήγουν, "θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει διεθνές προηγούμενο όπου υπουργός Πολιτισμού γνωμοδοτεί - εκτελώντας χρέη ειδικού - δι' εαυτόν και αποφασίζει ο ίδιος τον καλλιτέχνη και τον επίτροπο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του σε μια διοργάνωση, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας".

Χρυσή η "Αγορά"

Βρίσκονται ήδη στο στούντιο, ετοιμάζοντας τον καινούριο τους δίσκο, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη. Οι εντατικοί ρυθμοί, όμως, δεν τους απαγορεύουν να γιορτάζουν την επιτυχία της προηγούμενης δουλιάς τους. Ο λόγος για τους Νίκο Ζούδιαρη και Αλκίνοο Ιωαννίδη,που πριν λίγες μέρες γιόρτασαν τη δισκογραφική επιτυχία της "Αγοράς του κόσμου",που έγινε χρυσή. Παρόντες φίλοι και συνεργάτες τους, όπως οι Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάκης Μπουρμάς κ.ά. και απόντες φωτογράφοι και τηλεοπτικές κάμερες, αφού αυτή ήταν η επιθυμία συνθέτη και ερμηνευτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ