Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανυπαρξία θεσμών

"Σε μία χώρα, όπου είναι κραυγαλέα η ανυπαρξία θεσμών, ο σεβασμός μιας στοιχειώδους διαφάνειας και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων είναι αυτονόητα και καθόλου αμελητέα". Αυτό, ανάμεσα στα άλλα, τονίζουν στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού τέσσερα παραιτηθέντα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Εικαστικών Τεχνών, οι: Δ. Ιωάννου, Ορ. Δουμάνης, Γ. Τζιρτζιλάκης και Ιλ. Τούντα.Αφορμή έδωσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, που αφορούσαν τη λειτουργία της Επιτροπής, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Μπιενάλε της Βενετίας, "οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα".

"Η Επιτροπή", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, "έγκαιρα σας είχε επισημάνει την ανάγκη αποσαφήνισης εκκρεμών ζητημάτων άμεσης προτεραιότητας. Αντ' αυτού, εσείς διατηρήσατε επί μακρόν παράταση των εκκρεμοτήτων, η οποία επιδείνωσε τα προβλήματα και τις επιπτώσεις τους και φυσικά όξυνε τεχνητά τη σύγχυση, τις αντιπαραθέσεις και τις ανούσιες διενέξεις".

Οσον αφορά στο θέμα της αντικατάστασης του Λ. Σαμαρά και της Τζ. Αυγίκο για την Μπιενάλε της Βενετίας, θεωρούν ότι "παραμένει ανεξήγητη η σκοπιμότητα και οι αιτίες που οδήγησαν σε μια τέτοιου μεγέθους προσωπική σας παρέμβαση, η οποία υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς και ουδόλως ενδυναμώνει την καλλιτεχνική της υπόληψη ή καταξιώνει τον πολιτισμό της".

"Εκτός από εντελώς απευκταίες περιπτώσεις", καταλήγουν, "θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει διεθνές προηγούμενο όπου υπουργός Πολιτισμού γνωμοδοτεί - εκτελώντας χρέη ειδικού - δι' εαυτόν και αποφασίζει ο ίδιος τον καλλιτέχνη και τον επίτροπο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του σε μια διοργάνωση, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ