ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΩΞΙΤΕΣ "ΜΠΑΡΛΟΥ"
Και μετά τις διαθεσιμότητες, τι;

Σε διαθεσιμότητα έχουν τεθεί οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, χωρίς να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον

Εκατόν εξήντα εργαζόμενοι στους "Βωξίτες Μπάρλου" και οι οικογένειες τους, ζουν με την αγωνία της ανεργίας, αφού βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα και δε γνωρίζουν αν η επιχείρηση θα λειτουργήσει στη συνέχεια. Η εταιρία δε γνωστοποιεί τις προθέσεις της, ενώ το κράτος τους στέλνει από... "τον Αννα στον Καϊάφα".

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στο μεταλλείο είναι κάτοικοι του Διστόμου Βοιωτίας, το οποίο κυριολεκτικά "ζει" από αυτή την εταιρία. Χτες στην περιοχή πήγε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος και συζήτησε με το σωματείο των εργαζόμενων, αλλά και τον δήμαρχο της περιοχής, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες των εργαζόμενων και της Συνομοσπονδίας για να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα επιβίωσης.

Το ιστορικό

Οπως επισήμανε στον γγ της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείουΛουκάς Ζάκκας,η πορεία συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της επιχείρησης ξεκίνησε το 1987. Ενώ τότε τα μεταλλεία απασχολούσαν 340 εργαζόμενους, σήμερα εργάζονται εκεί λιγότεροι από τους μίσους.

Το 1990, η ιδιοκτήτες της εταιρίας, έθεσαν για πρώτη φορά σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους, γεγονός που επαναλήφθηκε και τα επόμενα 2 χρόνια. Το 1993, το Ιδρυμα Μπάρλου ξεκίνησε επαφές με τη γαλλική πολυεθνική"Λαφάζ",στην οποία παραχώρησε και το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της εταιρίας, διατηρώντας ένα μικρό μόνο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου.

Μόνο για μια χρονιά, το 1994, οι εργαζόμενοι παρέμειναν στη δουλιά τους όλο το χρόνο, αφού από την 1η του Γενάρη του 1995 βρέθηκαν πάλι σε τρίμηνη διαθεσιμότητα. Η ιδιοκτήτρια εταιρία "Λαφάζ", αιτιολόγησε την απόφασή της, λέγοντας πως δεν μπορεί να βρει αγορά για τη διάθεση του Βωξίτη. Παράλληλα, στο χώρο της επιχείρησης, έχει εγκαταστήσει αποθήκες για τη φύλαξη εισαγόμενο τσιμέντου, προσθέτοντας με τον τρόπο αυτό μια ακόμα δραστηριότητα στη μεταλλευτική επιχείρηση.

Αγωνία

Σήμερα, οι εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να πουν με σιγουριά, πως με τη λήξη των διαθεσιμοτήτων, θα ξαναδουλέψουν. Πολλές είναι - όπως μαρτυρούν - οι φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με το μέλλον των μεταλλείων. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι πως οι σημερινοί ιδιοκτήτες δεν ενημερώνουν σχετικά με το τι σκοπεύουν να κάνουν, αφήνοντας 160 εργαζόμενους στο σκοτάδι και με την απειλή της ανεργίας να επικρέμεται.

Οι εργαζόμενοι έχουν βάσιμες - όπως λένε - υποψίες ότι οι "Βωξίτες Μπάρλου", πρόκειται να πωληθούν στην ανταγωνίστρια επιχείρηση "Ηλιόπουλος", η οποία θεωρούν ότι σκοπεύει σιγά - σιγά να οδηγήσει τα μεταλλεία και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις στο κλείσιμο. Στηρίζοντας τον ισχυρισμό τους, επισημαίνουν ότι και στην ίδια την εταιρία "Ηλιόπουλος" ακολουθείται η πολιτική της μείωσης προσωπικού και της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού μέσω εργολάβων.

Ζητούν κρατική παρέμβαση

Το ενδεχόμενο του κλεισίματος του μεταλλείου είναι πραγματική καταστροφή για τους 160 μεταλλωρύχους και οδηγούς της εταιρίας, αλλά και συνολικά για το Δίστομο.Πρόκειται για ένα χωριό που δεν έχει άλλους πόρους, εφόσον αυτή η επιχείρηση παρέχει σήμερα άμεσα και έμμεσα απασχόληση. Παράλληλα συνολικά η περιοχή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την αποβιομηχάνιση. Αλλωστε, πολύ κοντά στη Λιβαδειά έκλεισε πρόσφατα ένα ακόμα εργοστάσιο, η βαμβακουργία "Γιούνικοτ". Τα παραπάνω επιβεβαιώνει άλλωστε και ο δήμαρχος του χωριού Λ. Παπαχρήστου, που κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκο, επισήμανε πως ελάχιστες άλλες διεξόδους έχουν οι κάτοικοι του Διστόμου.

Το σωματείο των εργαζόμενων στους "Βωξίτες Μπάρλου", ζητά την παρέμβαση του κράτους, ώστε να μεσολαβήσει, για να ενημερώσει η επιχείρηση σχετικά με το τι πρόκειται να κάνει. Μάλιστα, επισημαίνει πως η όποια παρέμβαση πρέπει να έχει σαν κριτήριο το να διατηρηθεί ανοιχτό το εργοστάσιο.

Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΕΚΠ για ανασφάλιστους

Την παρέμβασή τους για την επίλυση του προβλήματος των ανασφάλιστων εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται στα πλοία που εκτελούν την ετήσια επιθεώρησή τους στο λιμάνι του Πειραιά και την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών, ζητά το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με επιστολή του, προς τους υπουργούς Ναυτιλίας, Εργασίας και τους διοικητές ΙΚΑ, ΝΑΤ.

Στην επιστολή τονίζεται πως η απασχόληση ανασφάλιστων είναι μια από τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει οξυμένο πρόβλημα στο ΝΑΤ και η παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων είναι αναγκαία, επειδή καταστρατηγούνται νόμοι και συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την παράταση της ακινησίας των πλοίων και την προστασία των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων τους.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
"Οχι σε όλα" από τους εργοδότες

Με απεργία απαντά ο κλάδος και η Ενωση Λιθογράφων καλεί σε ενωμένο, αποφασιστικό αγώνα

Με 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία των εργαζομένων του κλάδου στις 28 Φλεβάρη,απαντά η Ενωση Λιθογράφων στην προκλητική στάση της εργοδοσίας, που απέρριψε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης του 1995 και τους δήλωσε, πως αν μπορούσε, δε θα έδινε ούτε την αύξηση - κοροϊδία του 4+σν4% της σύμβασης ΣΕΒ - ΓΣΕΕ!

Η ενωμένη συλλογική δράση και η αντίσταση είναι η απάντηση στην αδιαλλαξία των εργοδοτών, τονίζει η Ενωση Λιθογράφων σε ανακοίνωσή της και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση, που θα γίνει τη μέρα της απεργίας στο θέατρο ΑΛΑΜΠΡΑ, για να συζητηθεί η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

"Το ΔΣ του σωματείου - συνεχίζει η ανακοίνωση - είχε επισημάνει τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε φέτος στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας του 1995. Τη συντονισμένη επίθεση των εργοδοτών - βιομηχάνων - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας τη βλέπουμε κάθε μέρα".

Η Ενωση Λιθογράφων επισημαίνει και την προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι για να επιβιώσουν, μέσα στην ενιαία - "ελεύθερη" αγορά, πρέπει να υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους, αλλά και από κεκτημένα δικαιώματά τους! "Εμείς οι εργαζόμενοι - καταλήγει η ανακοίνωση - ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε αντίθετοι στην επιλογή της "ελεύθερης αγοράς", που με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της "Λευκής - Μαύρης Βίβλου" γίνεται προσπάθεια πισωγυρίσματος των εργαζομένων στο Μεσαίωνα".

Υπό απόλυση πρόεδρος σωματείου

Η δευτεροβάθμια επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1876 επέτρεψε στην AMERICAN EXPRESS να απολύσει τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας!

Την απόλυση του Ηλ. Οικονομόπουλου,προέδρου του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας AMERICAN EXPRESS,επέτρεψε η δευτεροβάθμια επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264, η οποία έκανε χτες δεκτή την αίτηση της εργοδοσίας να άρει τη συνδικαλιστική προστασία του προέδρου.

Η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει και τονίζει σε δελτίο Τύπου, ότι "είναι αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά" στην περίπτωση που η διοίκηση της τράπεζας "αξιοποιήσει" την απόφαση και απολύσει τον πρόεδρο του συλλόγου. Δηλώνει, επίσης, ότι θα προστατέψει τη συνδικαλιστική δράση "από τις μεθοδεύσεις και τις καταχρηστικές ενέργειες της τράπεζας" - που έχουν στόχο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων - και ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, συνδικαλιστικά, πολιτικά και νομικά, για να προστατέψει τον Ηλ. Οικονομόπουλο.

Ο Α. Αντύπας,μέλος της ΕΕ της ΟΤΟΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ Τραπεζών,δήλωσε στο "Ρ": "Είναι πρωτοφανές γεγονός να δίνεται άδεια για απόλυση προέδρου σωματείου για συνδικαλιστικούς λόγους. Αυτή η ενέργεια συνδέεται με τις μεθοδευμένες προσπάθειες των ξένων τραπεζών, ώστε να μην υπάρχει ουσιαστικά συνδικαλιστικό κίνημα, για να λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους ασυδοσίας.

Το γεγονός ότι πέντε ξένες τράπεζες έχουν προσφύγει κατά του νόμου, που ορίζει υποχρεωτικά εκτελεστές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, δείχνει μεθοδευμένη προσπάθεια ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αντικειμενικά συνδέονται οι δυο ενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά και δυναμικά.

Αυτή η επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα γίνεται σε μια περίοδο που η σημερινή κυβέρνηση είναι πλήρως υποταγμένη στις επιταγές και επιλογές του πολυεθνικού κεφαλαίου".

Συγκέντρωση καθαριστριών σήμερα

Συγκέντρωση στο ΕΚΑ, στις 11.30 το πρωί και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στα υπουργεία Παιδείας και Προεδρίας, πραγματοποιούν σήμερα οικαθαρίστριες δημοσίων σχολείων.Οι εργαζόμενες διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία που παρατηρείται στη μεικτή επιτροπή, που έχει συσταθεί για να μελετήσει, υποτίθεται, τρόπους επίλυσης του χρόνιου αιτήματός τους, για αλλαγή εργασιακού καθεστώτος και απαιτούν άμεση λύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπαιγμού. Με το έγγραφο (αριστερά) το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει το θέμα των εργαζομένων στους "Βωξίτες Μπάρλου" στο υπουργείο Εργασίας. Αυτό με τη σειρά του με έγγραφό του (δεξιά) μεταθέτει την αρμοδιότητα στο ΥΒΕΤ...

Προεδρείο στην Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου

Συγκροτήθηκε η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η οποία εκλέχτηκε από το 16ο τακτικό Συνέδριό της. Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Γ. Ιμπρής,αντιπρόεδρος ο Στ. Θεοδώρου,γενικός γραμματέας ο Δ. Δρακόπουλος,ταμίας ο Χρ. Βασιλειάδης και οργανωτικός γραμματέας ο Π. Σιέμος.

Συνεστίαση της ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ

Η Συντακτική Επιτροπή της συνδικαλιστικής εφημερίδας ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ καλεί όλους τους συνδρομητές και φίλους της να πάρουν μέρος στη συνεστίαση που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, 16 Φλεβάρη, στις 10.00 το βράδυ στο κέντρο "Πειραιώτισσα" (οδός Κόδρου 1). Για προσκλήσεις αποταθείτε στα γραφεία της εφημερίδας, οδός Κολοκοτρώνη 99, τηλ. 4117.578.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ