ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ερχονται μέτρα και αλλαγές...

Τους ελέγχους κοιτάει πάλι το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η Κομισιόν προσανατολίζεται σε αύξηση της ποσόστωσης, μείωση των επιδοτήσεων κι απελευθέρωση της συνυπευθυνότητας

Στη βελτίωση των μέτρων ελέγχου των επιδοτήσεων για το βαμβάκι προσανατολίζεται το υπουργείο Γεωργίας, ενώ στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει αλλαγές στο κοινοτικό καθεστώς, όσον αφορά το προϊόν.

Ενα μήνα περίπου πριν το κλείσιμο της εμπορικής περιόδου για το βαμβάκι, διαχέεται ότι πάλι δεν έλειψαν οι κομπίνες με τις επιδοτήσεις. Μέχρι τώρα η παραγωγή φέρεται αγγίζει τους 1.150.000 τόνους και στελέχη του Οργανισμού Βάμβακος εκτιμούν πως αν ξεπεραστεί το όριο αυτό, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε έντονα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 τόνοι βαμβακιού, έχουν διπλοζυγιστεί. Για το θέμα αυτό στο υπουργείο Γεωργίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την παρουσία φορέων και οργανώσεων, που σχετίζονται με το βαμβάκι, από τους οποίους ζητήθηκε η έγγραφη υποβολή προτάσεων. Το υπουργείο Γεωργίας, επίσης, μελετά την αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, καθώς και τον έλεγχο των όρων ίδρυσης νέων εκκοκκιστικών μονάδων.

Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Κομισιόν θα προτείνει μέσα στην άνοιξη σημαντικές τροποποιήσεις στο κοινοτικό καθεστώς που διέπει το βαμβάκι. Η Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί την αύξηση του πλαφόν με ταυτόχρονη απελευθέρωση της συνυπευθυνότητας και τη μείωση της τιμής στόχου για το βαμβάκι. Πιο συγκεκριμένα: Την αύξηση της ανώτατης εγγυημένης ποσόστωσης από τις 701.000 τόνους στις 950.000 και το διαχωρισμό του πλαφόν ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία. Η Ελλάδα θα πάρει τις 700.000 τόνους και η Ισπανία 250.000. Οπως και τη μείωση της τιμής στόχου του προϊόντος, που σημαίνει μείωση της κοινοτικής ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς. Φαίνεται ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει στην αύξηση του πλαφόν χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οικονομικά τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ουσία δε φαίνεται κάποιο κέρδους για τους παραγωγούς.

Το χειρότερο όμως είναι ότι αν ισχύσουν τελικά όλα αυτά, θα απελευθερωθεί η συνυπευθυνότητα, η οποία με το διαχωρισμό του πλαφόν θα επιβάλλεται πιο εύκολα και από 23,5% που έχει οριστεί η εισφορά για το 1994 θα φτάσει 40 έως 50%, με βάση τα δεδομένα παραγωγής στη χώρα μας.

Στους ιδιώτες και τα τοπογραφικά αρχεία!

Η κυβέρνηση πραδίνει τα πρωτότυπα διαγράμματα της Τοπογραφικής Υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρία, στην οποία φαίνεται ότι αναθέτουν τη δημιουργία του Κτηματολογίου με έτοιμα υλικά...

Στα χέρια ιδιωτικής τεχνικής εταιρίας πρόκειται να περάσει το αρχείο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας, με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, με το πρόσχημα της μηχανογράφησης και της δημιουργίας ενός "ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου".

Με έγγραφό του προς τα γραφεία της Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Ευρυτανία, ο διευθυντής της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας ζητά να παραδώσουν στην ιδιωτική τεχνική εταιρία ΓΚΕΟΜΕΤ, το σύνολο των πρωτότυπων διαγραμμάτων και λοιπών τεχνικών στοιχείων του αρχείου. Το ύποπτο και σκανδαλώδες είναι ότι ενώ υπάρχουν διατάξεις και νόμοι που απαγορεύουν κατηγορηματικά την πρόσβαση στο αρχείο ακόμα και των ίδιων υπαλλήλων της Υπηρεσίας, μια ιδιωτική εταιρία θα αποκτήσει τα πρωτότυπα διαγράμματα και όχι αντίγραφα, έχοντας τη δυνατότητα ακόμα και να τα αλλοιώσει.

Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Τοπογραφικής Υπηρεσίας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν ύποπτα κυκλώματα και τονίζουν ότι η παραχώρηση αυτή είναι παράνομη και δρομολογεί εξελίξεις που αφορούν ακόμα και την κατάργηση της Τοπογραφικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", η ΓΚΕΟΜΕΤ δεν ασχολείται απλά με μηχανογραφήσεις, αλλά αναλαμβάνει αποτυπώσεις και αναδασμούς. Και εκτιμάται ότι η παράδοση των τοπογραφικών αρχείων έχει σχέση με την ανάθεση του Κτηματολογίου σε ιδιωτικές εταιρίες, στις οποίες η κυβέρνηση παραδίνει το έτοιμο υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι δημόσιες υπηρεσίες για να το εμφανίσουν αργότερα σαν δική τους δουλιά οι ιδιώτες. Ταυτόχρονα φαίνεται πως δρομολογείται η πλήρης διάλυση της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Ηδη ένα μέρος του αρχείου της Θεσσαλονίκης έχει "φύγει" για την Αθήνα και οι εργαζόμενοι, που μιλούν για μυστικές διαδικασίες, απειλούν με καταλήψεις αν άμεσα δεν επιστραφεί ό,τι έχει σταλεί και δε σταματήσει το ξεπούλημα του τοπογραφικού αρχείου. Μάλιστα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε μηνύσεις αν χρειαστεί.

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε χτες, 16 Φλεβάρη 1995, σε ηλικία 80 χρόνων ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Η κηδεία του γίνεται σήμερα 17 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ., από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τα αδέλφια του, οι συναγωνιστές του

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Συγκλονισμένοι από τον αναπάντεχο χαμό της ακριβής μας κόρης και αδελφής

ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΝΑΡΗ

35 ετών

επιθυμούμε να δημοσιοποιήσουμε την απόφασή μας να γίνει δωρητής ζωής μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Μεταμοσχεύσεων σε συνανθρώπους μας που έχουν ζωτική ανάγκη.

Επιθυμούμε επίσης να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους τους φίλους και συγγενείς μας που μας συμπαραστάθηκαν στον ανείπωτο πόνο μας.

Στην άσβεστη μνήμη της και για τα ιδανικά που κατά τη διάρκεια της ζωής της υπηρέτησε και υποστήριξε προσφέρουμε μέσω της ΚΟ Ζωγράφου 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ προς ενίσχυση του αγώνα του για το σοσιαλισμό.

Οικογένεια Αθανασίου, Γλυκερίας και Ιουλίας Νάρη

Φωτιά σε πλοίο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στο μηχανοστάσιο του φορτηγού πλοίου "EAST CAPE" με σημαία Μπαχάμες, καθώς έπλεε 135 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Στο πλοίο επιβαίνουν τρεις Ελληνες και 24 Κουβανοί. Εχουν τραυματιστεί τρεις από τους Κουβανούς, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από τα μέλη του πληρώματος. Το πλοίο είχε πλεύσει από την Αγγλία χωρίς φορτίο με προορισμό το Ισραήλ.

Τα ονόματα των τριών Ελλήνων είναι: Παναγιώτης Μαλακονιάρης αρχιπλοίαρχος, Κωνσταντίνος Ανταράκης μηχανικός και Ιωάννης Καλαμίτης ψυκτικός.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Αλλαγές στην κατανομή των ποσοστώσεων

Αλλαγές στη διαδικασία κατανομής των ποσοστώσεων της βιομηχανικής ντομάτας μελετά το υπουργείο Γεωργίας, ενώ ετοιμάζεται και απόφαση για κυρώσεις στους βιομήχανους - μεταποιητές, που δεν τηρούν τους κανονισμούς. Η κατανομή των ποσοστώσεων πρόκειται να περάσει στα χέρια επιτροπών, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των βιομηχάνων, των Συνεταιριστικών Ενώσεων, των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, καθώς και υπαλλήλων των Διευθύνσεων Γεωργίας.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, ζητούν άμεσες λύσεις. Στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας το πάνω χέρι έχουν οι βιομήχανοι, που εκβιάζουν με την κατανομή των ποσοστώσεων και καθυστερούν να πληρώσουν τους παραγωγούς. Οι περισσότεροι παραγωγοί πληρώθηκαν πριν 15 μέρες, ενώ είχαν παραδώσει τη σοδειά τους τον περασμένο Αύγουστο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στη Βόρειο Ελλάδα που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Πάντως και για την επόμενη εμπορική περίοδο 1995- '96 οι "παγωμένες" θεσμικές τιμές στα κηπευτικά δεν εξαιρούν τη βιομηχανική ντομάτα, ενώ το πλαφόν παραμένει στάσιμο στους 1.013.000 τόνους. Οι παραγωγοί από την πλευρά τους ζητούν να παίρνουν απευθείας τις επιδοτήσεις, καθώς και την αύξηση των ποσοστώσεων. Οσο για τα συμβόλαια ανάμεσα στους παραγωγούς και βιομηχάνους, που αφορούν την ερχόμενη εμπορική περίοδο, πρέπει να υπογραφούν το αργότερο μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Καταστροφικές οι προτάσεις για τα οπωροκηπευτικά

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Β. Εφραιμίδης και ζήτησε αναθεώρηση σε άλλη κατεύθυνση προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην επιχειρούμενη αναθεώρηση (αλά ΓΚΑΤΤ) του καθεστώτος στα οπωροκηπευτικά, γιατί θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους αγρότες και τη γεωργία των νότιων χωρών, υπογράμμισε χτες ο ευρωβουλευτής Βασίλης Εφραιμίδης κατά τη συζήτηση, στο Ευρωκοινοβούλιο, των προτάσεων της Επιτροπής.

Ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι "η κατάσταση στον κλάδο των οπωροκηπευτικών είναι προβληματική. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν διαρκή μείωση του εισοδήματός τους, αντιμετωπίζουν δίλημμα για το παρόν και την προοπτική της αγροτικής τους επίδοσης".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αφού υπογράμμισε την αντίθεση στις προτάσεις της Επιτροπής, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει σύμφωνα με τα αιτήματα των παραγωγών μια μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς στον κλάδο, τόνισε: "Πρέπει να προωθηθεί η μεταποίηση σε συντηρήσιμες τροφές όπως χυμοί, κομπόστες κλπ., να προωθηθούν οι δυνατότητες απορρόφησης της παραγωγής από την κοινοτική αγορά με βάση τη διαβόητη κοινοτική προτίμηση. Να μη μειωθούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις.Να προωθηθούν οι κατάλληλες αναδιαρθρώσεις,με την προϋπόθεση ότι βελτιώνουν την ποιότητα της παραγωγής, επιμηκύνουν την εμπορική περίοδο, συμβάλλουν στη δημιουργία νέων τελικών προϊόντων. Να σταματήσει η τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε βάρος των μεσογειακών προϊόντων. Να στηριχτεί ο ρόλος των συνεταιριστικών οργανώσεων των παραγωγών,να εκτιμηθούν ο εργασιακός χώρος, η διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, που θα συμβάλει στην παραμονή του πληθυσμού στις περιοχές αυτές, πολύτιμο στοιχείο και για τον κοινωνικό ιστό". Οι προτάσεις, όμως, της Επιτροπής - κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης - "κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που προτείνουν οι παραγωγοί, κινούνται κυριολεκτικά καταστροφικά".

Λήστεψαν 93χρονο

Στο κέντρο της Πάτρας (οδός Μαιζώνος 60) δύο άγνωστοι άνδρες, ένας ψηλός και ένας κοντός, με την απειλή μαχαιριού λήστεψαν μέσα στο ασανσέρ πολυκατοικίας, τον 93χρονο Χρήστο Σολωμό, πατέρα του διοικητή του ΙΚΑ Γρηγόρη Σολωμό. Οι ληστές πήραν από τις τσέπες του γέροντα 12.500 δραχμές.

Σκότωσε κατά λάθος το κοριτσάκι του

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το μεσημέρι σε μάντρα οικοδομών ένα κοριτσάκι τριών χρονών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Αλβανός Φιλίπ Κόλα, 31 χρονών, παρέσυρε και σκότωσε την κόρη του Λορένα, ενώ οδηγούσε ένα φορτηγό, στη μάντρα οικοδομικών υλικών, που βρίσκεται στην οδό Αγίων Αποστόλων στη Μαλακάσα. Ο άτυχος πατέρας δούλευε το τελευταίο διάστημα στη μάντρα και είχε σχεδόν καθημερινά μαζί του το παιδί. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν επιχείρησε να κάνει όπισθεν, χωρίς να αντιληφθεί ότι πίσω από το φορτηγό ήταν το παιδί του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ