ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απάντηση

Κανείς προχθές στην Ελασσόνα δε στήθηκε μπροστά στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόρασή του, προκειμένου να πληροφορηθεί ποιος θα χρισθεί Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Ούτε καν οι τοπάρχες του ΠΑΣΟΚ δε στήθηκαν... "Η Ελασσόνα, κυριολεκτικά, παρέλυσε", - τηλεφωνούσαν οι ανταποκριτές και οι απεσταλμένοι των ΜΜΕ. Και, φυσικά, δεν είχε παραλύσει. Αντιθέτως: Είχε ξεσηκωθεί ολόκληρη και με νεύρο και δύναμη βροντοφώναζε:

"Δε θα μαλώνουμε εμείς μεταξύ μας στα καφενεία και να αφήνουμε τους μεγάλους εμπόρους, τις κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους ν' αποφασίζουν από κοινού εναντίον των συμφερόντων μας. Δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Θ' αντισταθούμε και, αν χρειαστεί θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα... ".

Την ολόρθη Ελασσόνα δεν την ενδιέφεραν, πια, οι κομματικοί και "ιδεολογικοί" συμβιβασμοί της Αθήνας...

Οχι, φυσικά, επειδή οι κάτοικοι της Ελασσόνας έπαψαν, ξαφνικά, να ενδιαφέρονται για τα κοινά, αλλά διότι έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από αυτά, που απασχολούν τους επαγγελματίες ιντριγκαδόρους της πρωτεύουσας και τις αθέμιτες πολιτικές συναλλαγές τους.

Υστερα, η αδιαφορία ή και η απέχθειά τους για τις αθλιότητες της αθηναϊκής εξουσίας και η ταυτόχρονη γενική κινητοποίησή τους, ήταν η καλύτερη απάντηση στους σκευωρούς του δικομματισμού και των παραφυάδων του.Δηλαδή, με την αδιαφορία τους για τα "προεδρικά" και με τον ξεσηκωμό τους διεμήνησαν στους πρωτεργάτες (και στους συνεργούς) του αντιλαϊκού δικομματισμού, πάνω - κάτω, τα εξής:

"Αν νομίζετε, κύριοι, των κομματικών διαβουλίων και της κομματικής καμαρίλας, ότι με πολιτικές μανούβρες και με αντιλαϊκές συναινέσεις, θα περάσετε την αποικιακή πολιτική των αφεντικών σας εναντίον του αγροτικού κόσμου, είστε, μα την αλήθεια, πτωχοί τω πνεύματι...

" Ούτε οι άφωνες Κοινοβουλευτικές Ομάδες σας, ούτε οι ομοφωνούσες Κεντρικές Επιτροπές σας, ούτε τα ομονοούντα Εκτελεστικά Γραφεία σας, ούτε οι κομματικοί κλακαδόροι που χειροκροτούν τις προειλημμένες αποφάσεις σας, ούτε οι ύποπτες διαπλοκές σας με τα ΜΜΕ, ούτε οι φίλοι και φυσικοί σας σύμμαχοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ούτε οι σκωληκοειδείς αποφύσεις της πολιτικής και ούτε οι εντιμότατοι κοινοί υποψήφιοι Πρόεδροι, μπορούν να ανακόψουν το μεγάλο λαϊκό ποτάμι που φουσκώνει, που άρχισε να ξεχειλίζει και που σύντομα θα σας συμπαρασύρει στη θάλασσα των ανομημάτων σας...

" Είμαστε όλοι εδώ. Με τα παιδιά μας, με τους γέρους μας, με τους συντοπίτες και συμπολίτες μας, - όλοι, αγρότες, αγροτιστές, συνεταιριστές, επαγγελματίες, καταστηματάρχες, βιοτέχνες, έμποροι, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, δάσκαλοι, μαθητές, νήπια, μανάδες με μωρά στην αγκαλιά τους, άρρωστοι σηκωμένοι από τα κρεβάτια τους, ανάπηροι στα αναπηρικά τους καροτσάκια, - όλοι εδώ, οι ξωμάχοι και οι αστοί, - όσοι ζούμε από τον καπνό και όσοι ζουν από εμάς που ζούμε από τον καπνό, με μια ψυχή και με μιαν απόφαση:

" Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αγωνιστούμε ασυνθηκολόγητα εναντίον όλων εκείνων που μας μεταχειρίζονται σαν είλωτες και σαν υποζύγια, κλέβοντας το ψωμί των παιδιών μας, κλέβοντάς μας κάθε δυνατότητα να βελτιώσουμε τη ζωή μας...

" Είμαστε όλοι εδώ και αξιώνουμε να απορροφηθούν αμέσως τα καπνά σε τιμές κατά 30% μεγαλύτερες από τις περσινές, να καταργηθούν οι ατομικές ποσοστώσεις και να αυξηθούν οι συνολικές, να ισχύσει και πάλι η τιμή παρέμβασης, να καταβληθεί το πριμ ποιότητας, να επιδοτείται ο καπνοπαραγωγός μόλις ζυγίζει τη σοδειά του και να παρθούν μέτρα, ώστε να ανακτηθεί το χαμένο εισόδημά μας, - και όσο θα χάνεται στο μέλλον... ".

Αν οι πολιτικοί "απάχηδες των Αθηνών" δεν πήραν το μήνυμα από την Ελασσόνα, θα το πάρουν δριμύτερο από το Αγρίνιο, από τη Μακεδονία, από την Καλαμάτα, - και από κάθε σημείο της ελληνικής περιφέρειας.

Και όχι μόνο. Την αγωνιστική τους απάντηση στις αντιλαϊκές συναινέσεις ετοιμάζουν και τα αστικά κέντρα.

"Αρτος και θεάματα"

Δεν ήταν λίγοι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που περίμεναν, χτες, ν' ακούσουν από τα χείλη του πρωθυπουργού κάποιο άλλο όνομα και όχι του Κωστή Στεφανόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. "Δεν μπορεί, ο Αντρέας θα κάνει την έκπληξη", έλεγαν όλοι αυτοί, ενθυμούμενοι, προφανώς, "τις παλιές καλές μέρες" του πρωθυπουργού, τότε, δηλαδή, που συνήθιζε να παριστάνει τον "θαυματοποιό" σε ανάλογες περιστάσεις. Αλλες εποχές, όμως, εκείνες και άλλες οι σημερινές. Τώρα, ο Ανδρέας, μαζί με το ψωμί, έκοψε και τα... θεάματα από το λαό!

Συναινέσεις

- Τους είδες

που αρχίσανε

να δρουν

εν συναινέσει;

- Ναι, κι ετοιμάσου

να μας μπει

βαθύτερα

το "φέσι"!

- Μ' αυτή τη λέξη

εννοείς

αυτόν

που θα εκλέξουν;

- Οχι, τα "μέτρα"

εννοώ,

που θα μας

...διπλαρμέξουν!

- Και ποια νομίζεις,

φίλε μου,

πως είναι τάχα

η λύση;

- Να συναινέσει

ο λαός

και πάλη

να αρχίσει!

Ο οίστρος

"Ανάγκα και θεοί πείθονται"

Εμελλε να το ακούσουμε και αυτό. Ο Κ. Καραμανλής ήθελε να παραιτηθεί πριν δύο χρόνια από τον προεδρικό θώκο, αλλά δεν το έκανε για να μην προκαλέσει πολιτική κρίση(!). Ετσι παρέμεινε "όμηρος όλων", όπως δήλωσε χτες, ο θεματοφύλακας των γενικότερων συμφερόντων του πολιτικού συστήματος.

Δε γνωρίζουμε αν προκαλούσε πολιτική κρίση η παραίτηση του Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος ασφαλώς για να το λέει θα γνωρίζει περισσότερα. Εκείνο που ξέρουμε πολύ καλά είναι ότι ο Κ. Καραμανλής αρκετά χρόνια τώρα είναι ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής συναίνεσης των κομμάτων του δικομματισμού, ώστε να επιτευχθεί μια "έξοδος από την κρίση" προς όφελος, βέβαια, των συμφερόντων που υπηρέτησε πιστά σε όλη την πολιτική σταδιοδρομία του.

Αν, λοιπόν, παρέμεινε τα δύο τελευταία χρόνια στην Προεδρία ο σοβαρότερος λόγος υπήρξε μάλλον αυτός. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να περπατήσει στη ζωή η στρατηγική της συναίνεσης...

Με λίγα λόγια "ανάγκα και θεοί πείθονται". Τα υπόλοιπα τα ακούμε "βερεσέ".

Ούτε γράμμα από τα... ΕΛΤΑ

"Σιγήν ιχθύος" εξακολουθεί να τηρεί η διοίκηση των ΕΛΤΑ στο προχτεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ", σύμφωνα με το οποίο, καλύπτει θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού με "εσωτερικό διαγωνισμό", αντί να κάνει προσλήψεις με το "νόμο - καύχημα" του ΠΑΣΟΚ, τον 2190/94.

Εύλογα θα παρατηρήσει ο αναγνώστης. Αυτοί προσποιούνται ότι δεν κατάλαβαν ότι άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις, θα ιδρώσει το αυτί τους από ένα δημοσίευμα;

Το θέμα, όμως, είναι τι λέει η εποπτεύουσα ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, η οποία μάλλον μας αφήνει να καταλάβουμε ότι ανέχεται, αν δεν ενθαρρύνει, τις ρουσφετολογικές μεθόδους της διοίκησης των ΕΛΤΑ, προφανώς γιατί εξυπηρετούν και την ίδια.

Αν κάνουμε λάθος, δεν έχει παρά να μας διαψεύσει, αλλά δεν το βλέπουμε. Συνυπεύθυνη, ασφαλώς, είναι και η ηγεσία του υπουργείου Προεδρίας, η οποία δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από το νομότυπο των ρουσφετολογικών διορισμών στα ΕΛΤΑ.

Περί εκλογών...

Οι εκλογές κάνουν "κακό" στην οικονομία, αποφαίνεται και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Απόλυτα ειλικρινής η παρατήρηση, πρέπει να ομολογήσουμε...Από τη στιγμή που οι όποιες διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές πλατφόρμες των αστικών κομμάτων "συνέκλιναν", μέχρι σημείου εξαφάνισης, στο Πρόγραμμα "Σύγκλισης", τι τις χρειαζόμαστε τις εκλογές; Για να αναδεικνύουμε κάθε τέσσερα χρόνια τους διαχειριστές - επιβήτορες της εξουσίας; Οι τελευταίοι δεν μπορούν να βρουν άλλο τρόπο για να διαμοιράσουν τη λεία; Και ακόμη περισσότερο, σε τι, αλήθεια, αποσκοπούν οι εθνικές εκλογές, στη νέα τάξη πραγμάτων; Δεν τις καταργούμε για να ησυχάσουμε μια και καλή; Αυτά, μήπως, θέλει να πει ο ΟΟΣΑ;..

Ας προσέχει...

"Εξανέστη" χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος, γιατί, όπως είπε, ορισμένοι σχολιογράφοι υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση "περιμένει την έκβαση της προεδρικής εκλογής, για να καμφθεί μετά και να υποχωρήσει ως προς τις θέσεις, που έχει ανακοινώσει γύρω από το ζήτημα της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας και της ένταξης της Κύπρου".

Δικαιολογημένα τα "βάζει" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τους σχολιογράφους. Πράγματι, η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει την εκλογή του Προέδρου για να καμφθεί. Εχει, ήδη, "συνθηκολογήσει" υπό το βάρος των πιέσεων Αμερικανών και Ευρωπαίων και η αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας απέναντι στις τουρκοκοινοτικές σχέσεις είναι δεδομένη. Απλώς, θα "διακηρυχτεί" μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της χώρας.

Αλλωστε, λίγες μόνο μέρες απέμειναν και οι περισσότερο προσεκτικές δηλώσεις δε θα έβλαπταν, ούτε την εικόνα της χώρας, ούτε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Ρωμαϊκά...

Την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ασφαλές κριτήριο για το αν κάποιοι ταγοί θα καταλάμβαναν ή θα επανακαταλάμβαναν τα διάφορα οφίτσια, ήταν ο αριθμός των πληβείων της "περιφέρειάς τους". Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλοί φτωχοί υπήρχαν στο εκλογικό τους σώμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες είχε ο "πολιτευτής" της εποχής να εκλεγεί.

Ερχόμενοι στην εποχή μας, δε θα έπρεπε ίσως να περάσει απαρατήρητο ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και ο υποψήφιός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατάγονται από την Αχαφια της ανεργίας και του βιομηχανικού νεκροταφείου. Ιστορικά αυθαίρετες οι αναλογίες, θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς. Ισως. Μα, αν προς στιγμήν δεχτεί κανείς ως όχι και τόσο αβάσιμους τους παραλληλισμούς, σίγουρα θα κατέληγε ότι, αν υπήρχε δημόσιος θώκος πάνω από την Προεδρία της Δημοκρατίας, τότε τιμής ένεκεν θα έπρεπε να παραχωρηθεί σε γόνο του Λαυρίου. Του Λαυρίου, της φτώχειας και των δημόσιων συσσιτίων της δεκαετίας του '90...

"Σημαδιακή" ημερομηνία

Η τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου αναμένεται να γίνει στις 7 Μάρτη. Αν, λοιπόν, ρίξουμε μια ματιά στο ημερολόγιο θα δούμε ότι είναι μια ημερομηνία κατά την οποία μόλις θα έχει λήξει το Τριώδιο και το καρναβάλι, και μόλις θα έχει αρχίσει η μεγάλη Σαρακοστή. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η μέρα της ανάδειξης του νέου Προέδρου θα μπορούσε να θεωρηθεί "σημαδιακή", αφ' ενός μεν για όσα προηγήθηκαν, εν συναινέσει, μετά τη λήξη αυτού του θέματος!

Καλύτερα στη "μειοψηφία"

Ιδιαίτερα επίκαιρο και ηθικό (;) το δίδαγμα των τελευταίων ημερών, όπως αυτό βγαίνει μέσα από τη λειτουργία των διάφορων μηχανισμών κατασκευής λαϊκών "πλειοψηφιών": Οταν τα γκάλοπ κατασκευάζουν "πλειοψηφίες", να εύχεσαι να βρίσκεσαι στη "μειοψηφία".

Και μη μας ρωτήσει κανείς για ποιους μηχανισμούς μιλάμε. Σε όλους είναι γνωστοί οι κάτοχοι των εταιριών δημοσκοπήσεων, των μεγάλων συγκροτημάτων των ΜΜΕ και τα κοινά ενδιαφέροντά τους με τους διάφορους δικομματικούς εταίρους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ