ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αλαλούμ και φαγοπότι

Του Γιώργου ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ *

Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε τη Δευτέρα 13.2.95, τροπολογία για το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας - με την προσφιλή μέθοδο των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), δηλαδή του νυχτερινού αιφνιδιασμού- με την οποία λήγει βίαια η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου. Βέβαια, "δικαιολογημένα" ο κ. υπουργός οδηγήθηκε στην αυταρχική και αντιδημοκρατική αυτή μεθόδευση, αφού συνάντησε αντίσταση από τα μέλη του ΔΣ στο να αποδεχτούν τις γνωστές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων σε θεσμοθετημένα όργανα, προκειμένου να τακτοποιήσουν τους "ημέτερους". Για να καθησυχάσω τον κ. υπουργό θα ήθελα να τον διαβεβαιώσω ότι δεν επιτίθεμαι προσωπικά σε αυτόν, αλλά εναντιώνομαι σε έναν ανήθικο τρόπο που τα αστικά κόμματα συνήθισαν να διακυβερνούν τη χώρα, πιστεύοντας ότι ο τρόπος αυτός βρίσκει το σύνολο του λαού σύμφωνο.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που έχει, με βάση τον ιδρυτικό του νόμο 2150/93, οικονομική, διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο τριμερούς σύνθεσης, απαρτιζόμενο από το κράτος (υπουργείο Εργασίας, Εθνικής Παιδείας, ΟΑΕΔ), από τους εργαζόμενους (ΓΣΕΕ) και από τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ). Η θητεία τού υπό κατάργηση ΔΣ λήγει τον Σεπτέμβρη του 1996 και υπήρξε μια τροποποίηση στη σύνθεσή του (στα μέλη των υπουργείων και του ΟΑΕΔ) μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ. Το ΔΣ και με τη νέα του σύνθεση και παρά τις σοβαρές δυσκολίες που συνάντησε στην πορεία, έκανε σοβαρό και αρκετό έργο. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του, παρά την τεράστια προσφορά τους, εισέπραξαν μια ελάχιστη αποζημίωση που μόλις κάλυπτε τα έξοδα μετακίνησής τους. Το θετικό έργο του ΕΙΕ ανάγκασε όλους να αποδεχτούν την αναγκαιότητα να αναλάβει το ΕΙΕ την παρακολούθηση του προγράμματος "Λεονάρντο Ντα Βίντσι" που εντάσσεται στο δεύτερο πακέτο στήριξης (Ντελόρ). Ομως ξαφνικά υπήρξαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για τις διοικητικές θέσεις, με αποτέλεσμα ο υπουργός να καταργήσει σύσσωμο το ΔΣ, προκειμένου να τοποθετήσει δικούς του "ικανούς" ανθρώπους χαρακτηρίζοντας "ανίκανους" τα μέλη του σημερινού ΔΣ. Η αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια του υπουργού δεν μπορεί να θίξει την προσωπικότητα των μελών του σημερινού ΔΣ, αλλά θίγει τους θεσμούς και τους φορείς που με τους εκπροσώπους τους απαρτίζουν το ΔΣ, με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΕΙΕ. Ο κ. υπουργός σε προσωπική επαφή με μέλη του ΔΣ αλλά και στην ομιλία του στη Βουλή, δήλωσε ότι δε γνωρίζει ότι οι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται μόνον από τον ΣΕΒ. Αναφέρθηκε σε "κάποιον κ. Κορφιάτη", χωρίς να γνωρίζει ότι ο εν λόγω συνδικαλιστής είναι πρόεδρος της γνωστότατης Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, που αντιπροσωπεύει 600 χιλ. μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (που βρίσκονται μπροστά σε εξελισσόμενες κινητοποιήσεις). Γι' αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλωστε, "κόπτεται" η κυβέρνηση ότι τις περιβάλλει με"ενδιαφέρον" και "στοργή".

Το άκρως ενδιαφέρον ή περίεργο, είναι η συμπλήρωση της τροπολογίας στην παράγραφο 2 με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους όπου εξασφαλίζεται στον μελλοντικό πρόεδρο και στον αναπληρωτή πρόεδρο μια ετήσια αποζημίωση ύψους 15 εκατ. δραχμών, όταν οι εν λόγω θέσεις μέχρι σήμερα καλύπτονται με αποζημίωση ύψους όχι μεγαλύτερης των 700 χιλ. δραχμών. Δεν παραξενεύει καθόλου η κομματικοποίηση των φορέων αυτών, ούτε η προσπάθεια του υπουργού να εκδιώξει τη σημερινή πρόεδρο, η οποία υποδείχτηκε από υπουργό προηγούμενης κυβέρνησης (κ. Καλατζάκο), όμως διερωτάται κανείς αν μπορούν να λειτουργήσουν θεσμοθετημένα όργανα, όταν σε κάθε κυβερνητική αλλαγή ή ανασχηματισμό αναμορφώνονται τα ΔΣ για την ικανοποίηση πελατειακών υποχρεώσεων των υπουργών. Αυτές οι τακτικές, που ομολογουμένως έχουν αγανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας, είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και πρέπει επιτέλους να ανατραπούν και να σταματήσουν. Μεθοδεύσεις τέτοιου είδους δείχνουν ή ότι κυριαρχεί κάποιο είδος κυβερνητικού αλαλούμ ή ότι προετοιμάζεται ένα γερό φαγοπότι του Πακέτου Ντελόρ ΙΙ.

* Ο Γιώργος ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗΣ είναι μέλος του υπό κατάργηση ΔΣ του ΕΙΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πανστρατιά για τη σωτηρία τους

Την Τρίτη, 21 του μήνα, απεργία στο ναυπηγείο και στάσεις εργασίας στον Πειραιά και στον κλάδο Μετάλλου. Συγκέντρωση στο Εφετείο. "ΤΡΙΑΙΝΑ": Δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος στο Σκαραμαγκά

Την Τρίτη, 21 Φλεβάρη, οι μεταλλεργάτες της Αττικής, οι εργαζόμενοι του Πειραιά και δήμοι της περιφέρειάς του, ενώνουν τα αγωνιστικά "πυρά" τους με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να μην περάσει η παράδοση του ναυπηγείου στα ιδιωτικά χέρια και στη διάλυση. Τόπος συνάντησης έχει καθοριστεί το Εφετείο Αθηνών, όπου θα εκδικαστεί την ίδια μέρα η αίτηση που κατέθεσαν η ΕΤΒΑ,η διοίκηση της Επιχείρησης και το Δημόσιο, για τη διαγραφή των χρεών της επιχείρησης που ανέρχονται στα 83.739.400.000 δραχμές, για λογαριασμό του ιδιώτη. Οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου θα συγκεντρωθούν έξω από το Εφετείο Αθηνών στις 11 το πρωί στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το σωματείο τους "ΤΡΙΑΙΝΑ".Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου κήρυξε την Τρίτη παναττική δίωρη στάση εργασίας από τις 10 ως τις 12 το μεσημέρι στον κλάδο Μετάλλου. Τη στάση καλύπτει και η ΓΣΕΕ.Παμπειραϊκή δίωρη στάση εργασίας, επίσης από τις 10 ως τις 12 το μεσημέρι, κήρυξε για την ίδια μέρα και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Οι παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις με ανακοινώσεις τους προς τα σωματεία - μέλη τους, καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Τρίτης, εκφράζοντας ενεργά τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του ναυπηγείου.

Την αγωνιστική κινητοποίηση της Τρίτης, θα ακολουθήσουν περιφερειακές συγκεντρώσεις στους δήμους της περιφέρειας του Πειραιά, όπως συναποφάσισαν το ΕΚ Πειραιά με τα δημοτικά συμβούλια.

"Καλούμε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί επιτέλους τη φωνή διαμαρτυρίας ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος, των δήμων και των φορέων για να θέσει σε αναπτυξιακή τροχιά τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, ξεπερνώντας όποιες δεσμεύσεις και σκοπιμότητες οδηγούν στο μαρασμό το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας". Αυτά επισημαίνει με ανακοίνωσή της η "ΤΡΙΑΙΝΑ",με την οποία παράλληλα απαντά σε μερίδα του Τύπου που, όπως αναφέρει, επιχειρεί τη διαστρέβλωση των θέσεων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα τονίζει: "Εμείς εμμένουμε στις θέσεις μας για το δημόσιο χαρακτήρα του ναυπηγείου, για την ίδρυση φορέα αμυντικής βιομηχανίας με τη συμμετοχή του ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Σε καμιά περίπτωση δε διαπραγματευόμαστε ούτε μια θέση εργασίας. Δε ζητάμε τη μετάθεσή μας στο Δημόσιο, όπως κάποιοι έντεχνα διοχέτευσαν στον Τύπο, αλλά την ανάπτυξη του ναυπηγείου, τον εκσυγχρονισμό του και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά δεν περισσεύει κανείς".

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πύργου Ηλείας και σημειώνει: "Υπάρχει παντελής έλλειψη στρατηγικής πολιτικής για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας και οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΟΚ μας ρυμουλκούν σε καταστάσεις αποβιομηχάνισης". Το Εργατικό Κέντρο καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας δημόσιας ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, γιατί διαφορετικά θα δώσει γερό πλήγμα στην εθνική οικονομία και άμυνά της.

Σύσκεψη εμποροϋπαλλήλων

Με θέμα τις επικείμενες αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη). Καλούνται να πάρουν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Μονιμοποιήσεις κατά το δοκούν...
  • Από τους 600 μονιμοποιήθηκαν μόνο 150 "ημέτεροι"
  • Τι καταγγέλλει η πρόεδρος του σωματείου των συμβασιούχων

Σε επιλεκτική εφαρμογή του νόμου Πεπονή, προχώρησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Από τους 600 περίπου συμβασιούχους αορίστου χρόνου του υπουργείου, που θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να μονιμοποιηθούν, μόνο 150 "ημέτεροι" μονιμοποιήθηκαν.

Να τι μας καταγγέλλει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου του υπουργείου, Δ. Αναγνωστοπούλου."Μετά την ψήφιση του νόμου ήρθε στο υπουργείο απόφαση που έλεγε ότι όσοι είχαν προσληφθεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου πριν τις 31/12/87, θα έπρεπε να κάνουν αιτήσεις μονιμοποίησης. Ολος ο κόσμος ετοίμασε τα χαρτιά του, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες (περίπου 8.000 δρχ. στοίχισαν στον καθένα οι αιτήσεις) και περίμενε να εγκριθούν. Εγώ είμαι και αιρετός εκπρόσωπος στο υπηρεσιακό συμβούλιο που θα ενέκρινε τις αιτήσεις. Στις 31 Νοέμβρη '94 συνεδρίασε το συμβούλιο. Οταν πήγα εκεί είχαν ήδη ετοιμάσει μια κατάσταση μονιμοποιήσεων που μου τη διάβασαν. Κατάλαβα αμέσως ότι υπήρχαν και ονόματα που είχαν προσληφθεί αργότερα, ορισμένης πολιτικής παράταξης, ενώ η πλειοψηφία των πραγματικών δικαιούχων ήταν απέξω.Διαφώνησα αμέσως και ζήτησα να μου δοθεί το πρακτικό των αιτήσεων. Ο ίδιος ο διευθυντής του υπουργείου, ο οποίος σημειωτέον δεν είναι μέλος του συμβουλίου, αρνήθηκε να μου το δώσει. Αποχώρησα και με επίσημη πλέον αίτηση, με αριθμό πρωτοκόλλου, ζήτησα να μου δοθεί το πρακτικό. Εχουν περάσει από τότε πάνω από δύο μήνες και δεν έχω πάρει απάντηση. Στο μεταξύ οι "ημέτεροι", έχουν ήδη μονιμοποιηθεί".

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στραγγαλίσει οικονομικά τα πρωτοβάθμια σωματεία, αποκλείοντάς τα απ' τη χρηματοδότηση της Εργατικής Εστίας, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους τα Συνδικάτα Οικοδόμων Ν. Ηλείας και Πάτρας.

Οπως τονίζεται στις ανακοινώσεις, ενώ τίθεται θέμα αποκλεισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων, που αποτελούν τα "κύτταρα" του συνδικαλιστικού κινήματος, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, την ίδια ώρα διανέμονται εκατομμύρια στη ΓΣΕΕ και στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, καθώς και 2 δισεκατομμύρια στο "Ταμείο Εργατοπατέρων". Ταυτόχρονα, σημειώνεται, επιδοτούνται οργανώσεις "φαντάσματα" και μάλιστα λίγο διάστημα πριν την έναρξη του 26ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Τέλος, τα συνδικάτα απαιτούν απ' τον υπουργό Εργασίας τα κονδύλια της Εργατικής Εστίας να διανεμηθούν αναλογικά σ' όλη την κλίμακα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με βάση τα ψηφίσαντα μέλη, όπως ίσχυε πριν το '90.

Ακόμα περιμένουν

Την πολύμηνη σιωπή του υπουργείου Εργασίας απέναντι στο αίτημα των άνεργων Πατρινώνοικοδόμων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, κάτι που αποτελεί και δέσμευση του ίδιου του υπουργού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αν και με αλλεπάλληλες επιστολές και υπομνήματα προς το υπουργείο οι οικοδόμοι έχουν θέσει το αίτημα για καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο υπουργός και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τον ΟΑΕΔ από τον Αύγουστο του '94, μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει καμία απάντηση.

Από το παμπειραϊκό συλλαλητήριο της περασμένης Τρίτης, ενάντια στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ