ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
TΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σύμφωνοι ... αλλά μετά τις 8 Μάρτη

Εχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση τη Συμφωνία για την Τελωνειακή Σύνδεση της Τουρκίας με την Κοινότητα και αναζητά τρόπους απορρόφησης των εσωτερικών αντιδράσεων

Τις πιθανές συνέπειες στο εσωτερικό προσμετρά η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επισημοποιήσει τη στροφή που έχει πραγματοποιήσει στην πολιτική της και να άρει το "βέτο" για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα στο Συμβούλιο Σύνδεσης, που είναι προγραμματισμένο για τις 6 τουΜάρτη.

Το γεγονός ότι στις 8 Μάρτη,πραγματοποιείται στην Ελληνική Βουλή η τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε συμβιβασμό στο θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, να μην υποστηρίξει την εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στο ύπατο αξίωμα, έστω κι αν η Πολιτική Ανοιξη ήταν αυτή που τον υπέδειξε.

Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Αλέξανδρος Μαγκάκης,συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου,τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών, τα οποία έδωσαν στη γαλλική προεδρία της ΕΕ, τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση προς την Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίας που υπάρχουν, η νέα γαλλική "φόρμουλα" κρίνεται ικανοποιητική ως προς τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την Κύπρο, καθώς διατυπώνεται με πιο δεσμευτικό τρόπο η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και γίνεται αποδεκτός ο διαρθρωμένος προενταξιακός διάλογος Ε Ε - Κύπρου. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τα υπόλοιπα δύο ελληνικά αιτήματα που αφορούν στην προστασία των προϊόντων της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και τη μη αναγραφή συγκεκριμένων ποσών των κονδυλίων χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Τουρκία.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, "η συμφωνία ανταποκρίνεται στους στόχους που έχει θέσει η ελληνική διπλωματία", συμπληρώνουν, ωστόσο, ότι καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα παίξουν οι εσωτερικές διεργασίες.

Πράγματι, υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί παράγοντες, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται στον πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα θα πρέπει, χρησιμοποιώντας τις "συγκυριακές δυσκολίες" που αντιμετωπίζει, να επιδιώξει τη μετάθεση του Συμβουλίου Σύνδεσης για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών το ενδεχόμενο αυτό δε θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς "οι εταίροι, έχουν αντιληφθεί την καλή πίστη της κυβέρνησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και τελικά θα τη διευκολύνουν στους χειρισμούς".

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ταυτόχρονα "πίεση" και από τη Λευκωσία, η οποία ανησυχεί για την τακτική και τους χειρισμούς της Αθήνας, που, σύμφωνα με τους φόβους της κυπριακής κυβέρνησης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις υπονόμευσης, των όποιων θετικών βημάτων έχουν εξασφαλιστεί για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα.

Εγκληματική συνύπαρξη

Αυτό που συνέβη στη Μαλακάσα, με την κατολίσθηση και την καταστροφή ενός σημαντικού τμήματος του δρόμου και της σιδηροδρομικής γραμμής, είναι ένα μείγμα εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων. Είναι, όμως, και ένα μνημείο της καταστροφικής συνύπαρξης ενός ιδιωτικού τομέα, που υποτάσσει τα πάντα στη λογική της μεγιστοποίησης του επιχειρηματικού κέρδους και ενός κράτους, που έχει σαν αποστολή του την παροχή "διευκολύνσεων" στους εργολάβους. Τα στοιχεία είναι σαφέστατα.

Η περιοχή αυτή θεωρείται από τους επιστήμονες σαν χαρακτηριστικό δείγμα "κακού συνδυασμού γεωλογικών συνθηκών". Αυτές οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες αποτελούν, μάλιστα, ξεχωριστό μάθημα για τους φοιτητές. Ετσι, κανείς εκ των υπευθύνων δε δικαιούται να δηλώνει άγνοια.

Στην περιοχή αυτή λοιπόν, έγιναν τα έργα για τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Οπως προκύπτει τώρα, τα έργα αυτά έγιναν εν γνώσει των προβλημάτων που παρουσιάζει το έδαφος στην περιοχή. Παρ' όλα αυτά, τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, όσο και η κατασκευάστρια εταιρία, όπως αποδεικνύεται, δεν πήραν κανένα μέτρο για την αποτροπή μιας καταστροφής σαν αυτήν, που συνέβη τώρα.

Το ότι δε θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, είναι καθαρά θέμα σύμπτωσης, αλλά δεν απαλλάσσει καθόλου τους υπεύθυνους από τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Επιχειρήθηκε, τόσο από εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και από τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας εταιρίας, να απαλυνθούν οι εντυπώσεις, με τη δικαιολογία ότι ήταν αδύνατο να προβλεφτεί μια παρόμοιας έκτασης καταστροφή. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαλύει κι αυτήν την αστεία δικαιολογία. Λόγου χάριν, ήταν γνωστό ότι κατά το στάδιο των χωματουργικών έργων παρουσιάστηκε... πίδακας νερού, ενώ λίγους μήνες μετά την παράδοση του αυτοκινητόδρομου παρουσιάστηκαν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα. Τα μηνύματα ήταν και πολλά και ιδιαίτερα ανησυχητικά, όμως το κακό δεν αποφεύχθηκε.

Επειδή είναι γνωστό ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν οι υποθέσεις "παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης", την "πληρώνει" κάποιος μηχανικός ή κάποιος υπάλληλος, σπεύδουμε να πούμε ότι η υπόθεση είναι πρωτίστως πολιτική και κατόπιν ποινική.

Η υπόθεση αυτή φέρνει στην επιφάνεια όλο το πλέγμα των σχέσεων, που αναπτύσσονται μεταξύ των ιδιωτικών κατασκευαστικών εταιριών και των υπηρεσιών του κράτους, τουλάχιστον σε παρόμοια έργα, ενώ το θέμα φορτίζεται από τη χρονική σύμπτωση με την ανάθεση των λεγόμενων "μεγάλων" έργων. Ο απλός πολίτης δικαιούται να ανησυχεί και να διερωτάται, αν τα όσα συνέβησαν στη Μαλακάσα δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, όπου στο βωμό του κέρδους, με την ανοχή (αν όχι τη συνενοχή) του κράτους, μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και το δημόσιο ζημιώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

Ετσι λοιπόν, πέραν της απαραίτητης δικαστικής διερεύνησης, απαιτούνται μέτρα, που να διασφαλίζουν αφ' ενός το κοινό, δημόσιο, συμφέρον, αφ' ετέρου να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στην ανάθεση των έργων, από την άποψη των τεχνικών προδιαγραφών, τις οποίες οι ανάδοχες εταιρίες πρέπει να τηρούν, όσο και για την οικονομική πορεία των έργων.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
Η εθελοντική προσφορά πρέπει να συνεχιστεί

Ο αγώνας για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου κορυφώνεται. Ο μεγαλύτερος όγκος του αρχειακού υλικού έχει στεγνώσει και γλίτωσε από τον άμεσο κίνδυνο. Η επιτυχία αυτή έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι το κακό πέρασε και πως η διάσωση ολοκληρώθηκε. Ομως, ίσως, δεν είναι ευρύτερα γνωστό σε όλους ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πρώτη φάση της διάσωσης, καθώς ένα τμήμα του αρχείου, που έχει φυλαχτεί στην κατάψυξη σε ψυγεία, δεν έχει στεγνώσει και καθαριστεί ακόμα.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στο σημείο αυτό, προκαλεί σοβαρή δυσκολία στην οργάνωση της δεύτερης και τρίτης φάσης, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, πριν αρχίσουν οι ζέστες. Γιατί, αν καθυστερήσουν, δημιουργείται κίνδυνος να χαθεί όλη η δουλιά που έγινε μέχρι τώρα.

Είναι, λοιπόν, επείγουσα ανάγκη να τελειώσει το στέγνωμα και αυτού του τμήματος. Αυτό απαιτεί κάθε μέρα την εργασία δεκάδων εθελοντών και εθελοντριών, πρωί και απόγευμα.

Γι' αυτό οι υπεύθυνοι για τη διάσωση του αρχείου απευθύνουν για μια ακόμη φορά έκκληση να υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση στην πιεστική ανάγκη για καθημερινή προσφορά εθελοντικής εργασίας.Για να μη χαθεί ό,τι με κόπο κερδήθηκε ως τώρα.

Συνάντηση του Ορ. Κολοζώφ με εκπρόσωπο του ΚΕΚΡ

Ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε την Κυριακή 19-2-95, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, συνάντηση με τον Γιούρι Τερεντιέφ,μέλος της καθοδήγησης του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ).

Κατά τη συνάντηση έγινε αμοιβαία ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες και για την παραπέρα ανάπτυξη των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ