Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
TΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σύμφωνοι ... αλλά μετά τις 8 Μάρτη

Εχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση τη Συμφωνία για την Τελωνειακή Σύνδεση της Τουρκίας με την Κοινότητα και αναζητά τρόπους απορρόφησης των εσωτερικών αντιδράσεων

Τις πιθανές συνέπειες στο εσωτερικό προσμετρά η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επισημοποιήσει τη στροφή που έχει πραγματοποιήσει στην πολιτική της και να άρει το "βέτο" για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα στο Συμβούλιο Σύνδεσης, που είναι προγραμματισμένο για τις 6 τουΜάρτη.

Το γεγονός ότι στις 8 Μάρτη,πραγματοποιείται στην Ελληνική Βουλή η τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε συμβιβασμό στο θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, να μην υποστηρίξει την εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στο ύπατο αξίωμα, έστω κι αν η Πολιτική Ανοιξη ήταν αυτή που τον υπέδειξε.

Χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Αλέξανδρος Μαγκάκης,συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου,τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των τελευταίων ημερών, τα οποία έδωσαν στη γαλλική προεδρία της ΕΕ, τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση προς την Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίας που υπάρχουν, η νέα γαλλική "φόρμουλα" κρίνεται ικανοποιητική ως προς τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την Κύπρο, καθώς διατυπώνεται με πιο δεσμευτικό τρόπο η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και γίνεται αποδεκτός ο διαρθρωμένος προενταξιακός διάλογος Ε Ε - Κύπρου. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τα υπόλοιπα δύο ελληνικά αιτήματα που αφορούν στην προστασία των προϊόντων της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και τη μη αναγραφή συγκεκριμένων ποσών των κονδυλίων χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Τουρκία.

Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, "η συμφωνία ανταποκρίνεται στους στόχους που έχει θέσει η ελληνική διπλωματία", συμπληρώνουν, ωστόσο, ότι καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα παίξουν οι εσωτερικές διεργασίες.

Πράγματι, υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί παράγοντες, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται στον πρωθυπουργό, Α. Παπανδρέου, ότι η Ελλάδα θα πρέπει, χρησιμοποιώντας τις "συγκυριακές δυσκολίες" που αντιμετωπίζει, να επιδιώξει τη μετάθεση του Συμβουλίου Σύνδεσης για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών το ενδεχόμενο αυτό δε θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς "οι εταίροι, έχουν αντιληφθεί την καλή πίστη της κυβέρνησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και τελικά θα τη διευκολύνουν στους χειρισμούς".

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ταυτόχρονα "πίεση" και από τη Λευκωσία, η οποία ανησυχεί για την τακτική και τους χειρισμούς της Αθήνας, που, σύμφωνα με τους φόβους της κυπριακής κυβέρνησης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις υπονόμευσης, των όποιων θετικών βημάτων έχουν εξασφαλιστεί για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ