Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Δελφινομαχίες" και νέος γύρος ανισορροπιών

Στο ρυθμό του νέου γύρου της "δελφινομαχίας" κινείται το ΠΑΣΟΚ καθώς το - εκτός απροόπτου - ξεπέρασμα του σκοπέλου της προεδρικής εκλογής, έχει πλέον απελευθερώσει τις γνωστές "αντιπολιτευτικές" εσωκομματικές δυνάμεις, όπως η κίνηση των "4" ενώ εμφανής είναι η ανασφάλεια της κομματικά "νομιμόφρονης" πλευράς. Την ίδια ώρα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται αφού οι πολυπόθητες ισορροπίες τις οποίες αναζητά ο πρωθυπουργός σε κυβέρνηση και κόμμα, είναι δύσκολο να επιτευχθούν, γεγονός που καθιστά την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού ιδιαίτερα δυσεπίλυτη εξίσωση. Ακόμα πιο αδιόρατα δε, είναι τα οφέλη από την επερχόμενη κυβερνητική αναδόμηση, που εφόσον γίνει, σε κάθε περίπτωση θα έπεται της προεδρικής εκλογής.

Ηδη μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Θ. Πάγκαλος και Β. Παπανδρέου,έβαλλαν ευθέως κατά του πρωθυπουργού αλλά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας για την κίνηση των "4" χαρακτηριστικά πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" καταφέρθηκε εναντίον της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα την αλλαγή των προσώπων που την ασκούν. Ισχυρίστηκε ότι η μη τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συνιστά παραβίαση του Συντάγματος ενώ υποστήριξε ότι ο Α. Παπανδρέου δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του "συγκεντρωτικού" σχήματος που έχει επιβάλει. Επιτιθέμενος δε κατά του Α. Τσοχατζόπουλου δήλωσε ότι "δεν είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αλλά γραμματέας της κλίκας του" και σχετικά με την κίνηση των "4" της προσέδωσε χαρακτηριστικά ρεύματος, στο οποίο συμμετέχουν, όπως είπε, και άλλα στελέχη του κόμματος. Παρ' όλα αυτά δεν παρέλειψε να εκφράσει την άποψη ότι δε θα υπάρξει διάσταση μεταξύ των διαφόρων τάσεων του ΠΑΣΟΚ.Από την πλευρά της, η Β. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση των "4" ως "πλειοψηφία εν αναμονή" ενώ βάλλοντας κατά του Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετατραπεί "από αρχηγικό" σε "δημοκρατικό κόμμα". Τάχθηκε υπέρ της εκλογής του ΕΓ απευθείας από το συνέδριο και του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας από τους βουλευτές και όχι από τον αρχηγό. Η πρώην επίτροπος στης ΕΟΚ αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, για την επίλυση των οποίων δεν απέκλεισε την ανάγκη έκτακτου συνεδρίου ενώ επανέλαβε την άποψή της για σύσταση ενός "μικρού και ευέλικτου" υπουργικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, επιχείρησε κατ' αρχήν να διασκεδάσει έως ειρωνευτεί τις θέσεις των "4" και κυρίως εκείνες του Θ. Πάγκαλου, οι οποίες επανεμφανίζονται "μονότονα... κάθε Σαββατοκύριακο". Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκεότι δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος από τη μη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να λειτουργεί και να λαμβάνει αποφάσεις "και διά περιφοράς"... Οσο για τις απόψεις του Θ. Πάγκαλου επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, τις χαρακτήρισε "γνωστές", προσθέτοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ και "ο λόγος τους ακούγεται, κρίνεται και αξιολογείται". Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Α. Τσοχατζόπουλος, που σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των Θ. Πάγκαλου και Β. Παπανδρέου, δήλωσε ότι "ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει". Παράλληλα σημείωσε, εμμέσως, ότι τέτοιες συμπεριφορές δε συμβάλλουν θετικά ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει στους επικριτές του, λέγοντας ότι "κανένας δεν μπορεί από τα πάνω ούτε να ποδηγετήσει ούτε να οδηγήσει όπως εκείνος θέλει την πορεία που έβαλε μπροστά το ΠΑΣΟΚ". Στο μεταξύ και χτες ο στενός συνεργάτης του, Γ. Δασκαλάκης επιτέθηκε εμμέσως κατά των "4" ζητώντας στον ανασχηματισμό να μην κληθούν κάποιοι να παίξουν το ρόλο "σωτήρα" ενώ τους κατηγόρησε για υπόσκαψη του "κύρους" του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο Κ. Λαλιώτης τασσόταν υπέρ της συμμετοχής των Θ. Πάγκαλου, Β. Παπανδρέου και Δ. Τσοβόλα στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι "είναι λογικό να υπάρξει" η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης μίλησε για την αναγκαιότητα λήψης "πρωτοβουλιών". Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επαναλάμβανε... μονότονα, ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, πιστοποιώντας ότι τέτοιου είδους θέματα που άπτονται λεπτών ισορροπιών - που γίνονται ακόμα λεπτότερες ενόψει της μεταπαπανδρεϊκής εποχής - δε φαίνεται έτοιμη να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και εφόσον το επιχειρήσει θα έχει προηγηθεί η τελική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ