ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Κλοτσούν" οι Παλαιστίνιοι

Η ΟΑΠ αποφάσισε να θέσει νέους στόχους, να επαναπροσδιορίσει τους όρους της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον και να σταματήσει να παίρνει μέρος σε ατέρμονες συζητήσεις

ΚΑ+ΔΚΙΡΟ.-

Η καταδίκη της ισραηλινής πολιτικής και η επανεξέταση του αδιεξόδου στην πορεία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στα πλαίσια μιας Συνόδου Κορυφής των ηγετών των αραβικών κρατών το συντομότερο δυνατό, ήταν η κατάληξη της έκτακτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο Κάιρο, που έληξε χτες το πρωί.

Ο Γιάσερ Αραφάτ αναχώρησε αμέσως μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης για τη Σαουδική Αραβία. Στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται ότι, αν και δε διακόπτονται οι ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες, η ΟΑΠ θα αρχίσει αμέσως επαφές με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ομάδα των ισλαμικών χωρών και την ομάδα των αδεσμεύτων και θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ανακοίνωση αυτή συνοδεύτηκε από τις δηλώσεις του Μοχάμεντ Ζουχντί Νασασίμπι, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι, αν και δε σταματά ο διάλογος, η ΟΑΠ αποφάσισε να θέσει νέους στόχους, να επαναπροσδιορίσει τους όρους της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον και να σταματήσει να παίρνει μέρος σε ατέρμονες συζητήσεις πάνω σε οτιδήποτε προσθέτουν οι Ισραηλινοί στην ημερησία διάταξη των διαπραγματεύσεων.

Μέχρι χτες το απόγευμα, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι μόνες ειδήσεις, που έρχονται από την Ιερουσαλήμ, αφορούν, κατ' αρχάς, το σοβαρό τραυματισμό 2 νεαρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δυο Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν από τους ισραηλινούς μυστικούς αστυνομικούς, οι οποίοι περιπολούσαν στους δρόμους της Χεβρώνας, όταν αρνήθηκαν να σταματήσουν για να περάσουν από έλεγχο. Στη Χεβρώνα, πάλι, λίγες ώρες νωρίτερα, τρεις νεαροί Ισραηλινοί 15 - 16 χρόνων συνελήφθησαν από την ισραηλινή αστυνομία, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να εισέλθουν στο γνωστό τέμενος της Χεβρώνας, έχοντας στην κατοχή τους εμπρηστικά υλικά και σφαίρες.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αιματηρή εξέγερση κρατουμένων

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στο αίμα πνίγηκε η εξέγερση των ισλαμιστών κρατουμένων στις αλγερινές φυλακές Σερκαντζί, η οποία άρχισε χτες τα ξημερώματα και κατεστάλη από την αλγερινή αστυνομία, νωρίς χτες το απόγευμα.

Ολα άρχισαν όταν οι ισλαμιστές κρατούμενοι, οι οποίοι εκτίουν ποινές φυλάκισης αρκετών ετών με την κατηγορία της προσβολής της δημόσιας ασφάλειας και της κρατικής ισορροπίας (ανάμεσά τους και ο πρώην Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" Αμπντελχαντέρ Χασανί), οπλισμένοι με μαχαίρια κατάφεραν να σκοτώσουν 4 δεσμοφύλακες και να συλλάβουν ως ομήρους πολλούς άλλους εργαζομένους του σωφρονιστικού ιδρύματος. Στόχος των εξεγερθέντων ήταν η δραπέτευση από τις φυλακές Σερκαντζί, οι οποίες βρίσκονται αρκετά κοντά στο αλγερινό υπουργείο Αμυνας και στο στρατηγείο των αλγερινών παραστρατιωτικών δυνάμεων, παραπάνω από 1.000 Ισλαμιστών κρατουμένων.

Οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έσπευσαν στις φυλακές, με τη συνδρομή ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων κατάφεραν να καταστείλουν την εξέγερση μετά από πολλές ώρες συγκρούσεων σώμα με σώμα.

Ο τελικός απολογισμός των επεισοδίων αυτών είναι 95 (!) νεκροί, από τους οποίους οι 4 είναι δεσμοφύλακες, ενώ, σύμφωνα με την αλγερινή αστυνομία, υπάρχουν πολλοί τραυματίες, από τους οποίους οι 12 είναι αστυνομικοί. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλγερινού υπουργού Δικαιοσύνης Μοχάμεντ Τεγκία, η κατάσταση, χτες το απόγευμα, στις φυλακές Σερκαντζί ήταν σχετικά ήρεμη και ομαλή. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι όλα έχουν τελειώσει αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η χτεσινή εξέγερση ήταν η δεύτερη, κατά σειρά, και πιο αιματηρή εξέγερση φυλακισμένων Ισλαμιστών στην Αλγερία τους τελευταίους 4 μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε και την επίθεση που είχαν κάνει οι φανατικοί Ισλαμιστές, πέρσι το Μάρτη, στις φυλακές Ταζούλτ - Λαμπέζε, κατά την οποία δραπέτευσαν εκατοντάδες ισλαμιστές κρατούμενοι.

ΓΑΛΛΙΑ
Ομαδικές απελάσεις Αμερικανών για κατασκοπία...

ΠΑΡΙΣΙ.-

Κρίση στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γαλλία, μετά το χτεσινό κοινό ανακοινωθέν των γαλλικών υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, το οποίο, στην ουσία του, γνωστοποιεί την απέλαση αρκετών Αμερικανών, κατοίκων της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων και διπλωματών, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων αυτών. Περισσότερες λεπτομέρειες δίνει η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία ζητά την ανάκληση στις ΗΠΑ 4 Αμερικανών διπλωματών και άλλων Αμερικανών πολιτών με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά, με επιστολή του, είχε ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στις 18 Φεβρουαρίου, για την υπόθεση αυτή. Το ίδιο, πάντα, δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, στην επιστολή του αυτή, ο Πασκουά ενημέρωνε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η δράση των 5, τουλάχιστον, κατασκόπων αποκαλύφθηκε μετά από μακρόχρονη ανάκρισή τους από αξιωματούχους των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σαρλ Πασκουά, στην επιστολή του αυτή, υποστηρίζει, σύμφωνα με τη "Λε Μοντ" ότι τα 5 αυτά άτομα, των οποίων τα ονόματα δε γνωστοποιούνται, προσπαθούσαν μέσω χρηματισμών, να συλλέξουν πληροφορίες για την εσωτερική, την οικονομική και την εμπορική πολιτική της Γαλλίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και των τηλεπικοινωνιών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Μπαλαντίρ, προσπάθησε να αποφύγει τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι "αυτά τα πράγματα δε σταμάτησαν ποτέ να γίνονται και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού" και ότι"ο αμερικανικός και ο γαλλικός λαός είχαν πάντα πολύ καλές σχέσεις φιλίας, συμπάθειας και συνεργασίας".

Η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί πάντα την αρχή να μη σχολιάζει θέματα που άπτονται των μυστικών υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και οι μόνες δηλώσεις που έγιναν ανήκουν στον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι. Ακόμα, όμως, και ο Μακ Κέρι αρκέστηκε σε σιβυλλικά τεχνάσματα, αναγνωρίζοντας μόνο ότι υπήρξαν κατ' ιδίαν συνομιλίες των ΗΠΑ με τη γαλλική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, σύμφωνα με την οποία οι γαλλικές κατηγορίες αληθεύουν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εύθραυστη συμφωνία

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οι εμπόλεμες οργανώσεις του Αφγανιστάν κατάφεραν, επιτέλους, να συμφωνήσουν στο σχέδιο του ΟΗΕ, που προτείνει τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον σημερινό πρόεδρο σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αλλά, οι ισχυρότατοι πλέον "Ταλεμπάν", μολονότι δήλωσαν ότι είναι "διατεθειμένοι" να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ, δεν πρόκειται να μπουν σε αυτήν την κυβέρνηση. Και το πιθανότερο είναι πως δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα.

Ο "Πρόεδρος" του Αφγανιστάν Μπουρχανουντίν Ραμπανί δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να παραιτηθεί προς χάρη μιας "κυβέρνησης εθνικής ενότητας" στις 21 του Μάρτη, αν, ως την ημερομηνία αυτή, οι διάφορες οργανώσεις των "Μουτζαχεντίν" έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τη συγκρότηση αυτού του νέου κυβερνητικού οργάνου. Αλλά επέμεινε ιδιαίτερα στην εξασφάλιση της συμμετοχής στην κυβέρνηση και των "Ταλεμπάν", που οι στρατιωτικές δυνάμεις τους βρίσκονται μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ.

Στόχος του Ραμπανί, που επί χρόνια άλλωστε απέρριπτε το σχέδιο του ΟΗΕ και όσο μπορούσε κρατούσε με τα όπλα την εξουσία, φαίνεται πως είναι η αποτροπή της κατάληψης της πρωτεύουσας από τους "Ταλεμπάν". Η Καμπούλ παραμένει ακόμη στα χέρια των δυνάμεων του Ραμπανί, ο οποίος φοβάται ότι η απώλειά της θα σημάνει την απώλεια και του τελευταίου διαπραγματευτικού χαρτιού στη μάχη των ισλαμιστών για την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Οι "Ταλεμπάν" είναι κίνημα των φανατικών ισλαμιστών φοιτητών και έχει καταφέρει πολλά πλήγματα κατά των υπολοίπων "Μουτζαχεντίν" τον τελευταίο καιρό. Υπήρχε μεν από την αρχή του πολέμου, αλλά αναδύθηκε με ιδιαίτερη δύναμη το τελευταίο εξάμηνο στο νότιο Αφγανιστάν. Με τη βοήθεια και τον εξοπλισμό που του παρείχαν οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, κατόρθωσε σταδιακά να καταλάβει πολλές θέσεις - κλειδιά. Οι "Ταλεμπάν" αρνούνται να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα που προτείνει ο ΟΗΕ, επειδή, όπως λένε, "δε θέλουν να νομιμοποιήσουν την εξουσία των διαφόρων οργανώσεων των Αφγανών, που είναι υπεύθυνες για την αιματοχυσία των τριών τελευταίων χρόνων".

... Και δολοφονία νεαρού από ακροδεξιούς

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-

Ακόμα και στη δολοφονία έφθασαν νεαροί οπαδοί του ακροδεξιού Γάλλου ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την "αυθεντική πατριωτική" τους ταυτότητα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές μπορούν να θεωρηθούν οι συνθήκες του εγκλήματος αυτού και για τη νοοτροπία των δραστών. Οι οπαδοί του "Εθνικού Μετώπου" του Λεπέν έγραφαν συνθήματα στους τοίχους της Μασσαλίας, όταν συνάντησαν έναν 17χρονο Αφρικανό από τις Κομόρες, που επέστρεφε στο σπίτι του συνοδευόμενος από φίλους. Αφού προηγήθηκε μια μικρή αψιμαχία, οι οπαδοί του ακροδεξιού "Μετώπου" πυροβόλησαν τον 17χρονο στο σβέρκο, με αποτέλεσμα ο άτυχος νεαρός να υποκύψει λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Παρά τις έρευνες της γαλλικής αστυνομίας, οι δράστες του στυγερού εγκλήματος, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν μετά την πράξη τους πυροβολώντας για εκφοβισμό τους περαστικούς, παραμένουν ασύλληπτοι.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Ρομπέρτ Βιγκουρού απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στους κατοίκους της πόλης και κάλεσε την κοινότητα των μεταναστών να δείξει εμπιστοσύνη στις έρευνες της αστυνομίας, φοβούμενος έξαρση συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών στοιχείων και μεταναστών στους δρόμους της πόλης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα κάλεσαν τους κατοίκους της Μασσαλίας σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, χτες το απόγευμα, και η αντιρατσιστική οργάνωση "SOS Ρατσισμός" κατηγόρησε τη γαλλική αστυνομία ότι δεν έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αφοπλιστούν οι ακροδεξιοί, αφού αποδεικνύονται επικίνδυνοι.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Το πιο παλιό τζαμί της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας διάλεξαν δύο αντίπαλες μουσουλμανικές φατρίες για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να βρουν αιφνιδιαστικά το θάνατο εννέα άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 120 άλλα.

Σύμφωνα με ραδιοσταθμό της Αιθιοπίας, μέλη αντιπάλων μουσουλμανικών φατριών άνοιξαν πυρ η μία ενάντιον της άλλης, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών και την καταστροφή κυβερνητικών οχημάτων και μαγαζιών παρακειμένων στο τζαμί "Ανουάρ". Ο ίδιος ραδιοσταθμός μετέδωσε χτες ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της Αντίς Αμπέμπα προχώρησαν στη σύλληψη 56 ατόμων, για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι σχετίζονται με τα αιματηρά επεισόδια της περασμένης Τρίτης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και έξι επιφανείς μουσουλμάνοι ηγέτες.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Γαλλία Παμέλα Χάριμαν, αναχωρεί από το πρωθυπουργικό γραφείο, ύστερα από τεταμένη - όπως λέγεται - συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Μπαλαντίρ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ