Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ομαδικές απελάσεις Αμερικανών για κατασκοπία...

ΠΑΡΙΣΙ.-

Κρίση στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γαλλία, μετά το χτεσινό κοινό ανακοινωθέν των γαλλικών υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών, το οποίο, στην ουσία του, γνωστοποιεί την απέλαση αρκετών Αμερικανών, κατοίκων της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων και διπλωματών, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων αυτών. Περισσότερες λεπτομέρειες δίνει η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία ζητά την ανάκληση στις ΗΠΑ 4 Αμερικανών διπλωματών και άλλων Αμερικανών πολιτών με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά, με επιστολή του, είχε ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν στις 18 Φεβρουαρίου, για την υπόθεση αυτή. Το ίδιο, πάντα, δημοσίευμα υποστηρίζει ότι, στην επιστολή του αυτή, ο Πασκουά ενημέρωνε τον Γάλλο Πρόεδρο ότι η δράση των 5, τουλάχιστον, κατασκόπων αποκαλύφθηκε μετά από μακρόχρονη ανάκρισή τους από αξιωματούχους των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σαρλ Πασκουά, στην επιστολή του αυτή, υποστηρίζει, σύμφωνα με τη "Λε Μοντ" ότι τα 5 αυτά άτομα, των οποίων τα ονόματα δε γνωστοποιούνται, προσπαθούσαν μέσω χρηματισμών, να συλλέξουν πληροφορίες για την εσωτερική, την οικονομική και την εμπορική πολιτική της Γαλλίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και των τηλεπικοινωνιών.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Μπαλαντίρ, προσπάθησε να αποφύγει τις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι "αυτά τα πράγματα δε σταμάτησαν ποτέ να γίνονται και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού" και ότι"ο αμερικανικός και ο γαλλικός λαός είχαν πάντα πολύ καλές σχέσεις φιλίας, συμπάθειας και συνεργασίας".

Η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι ακολουθεί πάντα την αρχή να μη σχολιάζει θέματα που άπτονται των μυστικών υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και οι μόνες δηλώσεις που έγιναν ανήκουν στον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι. Ακόμα, όμως, και ο Μακ Κέρι αρκέστηκε σε σιβυλλικά τεχνάσματα, αναγνωρίζοντας μόνο ότι υπήρξαν κατ' ιδίαν συνομιλίες των ΗΠΑ με τη γαλλική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, σύμφωνα με την οποία οι γαλλικές κατηγορίες αληθεύουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ