Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αιματηρή εξέγερση κρατουμένων

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στο αίμα πνίγηκε η εξέγερση των ισλαμιστών κρατουμένων στις αλγερινές φυλακές Σερκαντζί, η οποία άρχισε χτες τα ξημερώματα και κατεστάλη από την αλγερινή αστυνομία, νωρίς χτες το απόγευμα.

Ολα άρχισαν όταν οι ισλαμιστές κρατούμενοι, οι οποίοι εκτίουν ποινές φυλάκισης αρκετών ετών με την κατηγορία της προσβολής της δημόσιας ασφάλειας και της κρατικής ισορροπίας (ανάμεσά τους και ο πρώην Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" Αμπντελχαντέρ Χασανί), οπλισμένοι με μαχαίρια κατάφεραν να σκοτώσουν 4 δεσμοφύλακες και να συλλάβουν ως ομήρους πολλούς άλλους εργαζομένους του σωφρονιστικού ιδρύματος. Στόχος των εξεγερθέντων ήταν η δραπέτευση από τις φυλακές Σερκαντζί, οι οποίες βρίσκονται αρκετά κοντά στο αλγερινό υπουργείο Αμυνας και στο στρατηγείο των αλγερινών παραστρατιωτικών δυνάμεων, παραπάνω από 1.000 Ισλαμιστών κρατουμένων.

Οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έσπευσαν στις φυλακές, με τη συνδρομή ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων κατάφεραν να καταστείλουν την εξέγερση μετά από πολλές ώρες συγκρούσεων σώμα με σώμα.

Ο τελικός απολογισμός των επεισοδίων αυτών είναι 95 (!) νεκροί, από τους οποίους οι 4 είναι δεσμοφύλακες, ενώ, σύμφωνα με την αλγερινή αστυνομία, υπάρχουν πολλοί τραυματίες, από τους οποίους οι 12 είναι αστυνομικοί. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλγερινού υπουργού Δικαιοσύνης Μοχάμεντ Τεγκία, η κατάσταση, χτες το απόγευμα, στις φυλακές Σερκαντζί ήταν σχετικά ήρεμη και ομαλή. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι όλα έχουν τελειώσει αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η χτεσινή εξέγερση ήταν η δεύτερη, κατά σειρά, και πιο αιματηρή εξέγερση φυλακισμένων Ισλαμιστών στην Αλγερία τους τελευταίους 4 μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε και την επίθεση που είχαν κάνει οι φανατικοί Ισλαμιστές, πέρσι το Μάρτη, στις φυλακές Ταζούλτ - Λαμπέζε, κατά την οποία δραπέτευσαν εκατοντάδες ισλαμιστές κρατούμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ