Αφορμή για έναν καινούριο γύρο εσωκομματικής διένεξης, καθοριστικής ίσως σημασίας, αποτελεί η ανακίνηση του θέματος των κουπονιών στη ΝΔ. Ταυτόχρονα όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί διευκολύνει την επιβολή νέων μέτρων σε βάρος της οικονομικής ενίσχυσης και "αυτοδυναμίας" των κομμάτων από τον κόσμο και της ασφυκτικότερης εξάρτησής τους από την οικονομική ολιγαρχία.
Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος να το υποβαθμίσει σε "λογιστικού χαρακτήρα" πρόβλημα, το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα, τόσο με δηλώσεις ηγετικών στελεχών, όσο και από την αρθρογραφία του φιλονεοδημοκρατικού τύπου.
Επιπλέον, η υπόθεση αποκτά νέες διαστάσεις, μετά την "αποκάλυψη" ότι 105 από τους 109 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και πλήθος κομματικών οργανώσεων έχουν "ανοιχτούς λογαριασμούς", αφού δεν έχουν επιστρέψει τα κουπόνια που είχαν χρεωθεί. Το "προκλητικό" ερώτημα που θέτουν αρκετά στελέχη και βουλευτές, καθώς και μερίδα του φιλονεοδημοκρατικού Τύπου ("Αδέσμευτος Τύπος"), είναι "αν θα ζητηθεί τώρα από τον Μ. Εβερτ να τους καλέσει και αυτούς ο εισαγγελέας".
Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ έσπασε χτες τη σιωπή του, προφανώς κάτω από την πίεση των διαστάσεων που παίρνει η υπόθεση, μιλώντας σε συγκέντρωση ετεροδημοτών, και επιχείρησε να "κλείσει" το θέμα. "Διαχειριζόμαστε, είπε, χρήματα από τον προϋπολογισμό και από τις εισφορές των οπαδών μας. Και η διαχείρισή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και εντιμότητα. Η ΝΔ θα καλέσει από δω και πέρα ορκωτούς λογιστές, που θα ελέγχουν τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος. Πιστεύουμε ότι, τελικά, θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος, που να επιβάλλει τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο". Διακήρυξε, επίσης, ότι ως κυβέρνηση δε θα επιτρέψουν στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα.
Ο Γ. Δημητροκάλλης,κατά του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση κουπονιών 60 εκατομμυρίων δραχμών, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα Δικαιοσύνης για κανένα, το θέμα είναι πολιτικό. Επειδή όμως το θέμα έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, δήλωσε ότι θα αναμένει την απόφασή της.
Αποστάσεις από το χειρισμό του θέματος από την ηγεσία του κόμματος κράτησαν οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Στ. Μάνος, Ντ. Μπακογιάννη, Σ. Κούβελας,οι οποίοι, εμμέσως, επέκριναν ουσιαστικά τον Μ. Εβερτ για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Ταυτόχρονα, ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ (Βαρβιτσιώτης, Μάνος), ζητούν να απαγορευτεί η ιδιωτική επιχορήγηση στα κόμματα και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η κρατική. "Η άποψή μου, είπε ο Γ. Βαρβιτσιώτης είναι να βγούμε ευθαρσώς στον ελληνικό λαό και να πούμε ότι η δημοκρατία έχει ένα κόστος, να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα, να απαγορευτεί, παράλληλα, η οποιαδήποτε ιδιωτική εισφορά προς τα κόμματα και εφόσον τα κόμματα διαχειρίζονται πλέον δημόσιο χρήμα, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων να γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο".
Την ίδια στιγμή, στο χώρο της νεοδημοκρατικής παράταξης παρατηρείται κινητικότητα, με το βλέμμα στραμμένο στην "επομένη" της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Σήμερα, ο Α. Ανδριανόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει τη δική του "εναλλακτική πλατφόρμα", ενώ αύριο η Ντ. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει ηγετική εμφάνιση, μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο.
Προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι καταβάλλονται από τις διάφορες τάσεις του κυβερνώντος κόμματος μέχρι την προεδρική εκλογή, ώστε να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τους επόμενους σταθμούς της εσωκομματικής κόντρας, τον ανασχηματισμό και την Οργανωτική Συνδιάσκεψη
Με το βλέμμα στραμμένο στη διαδοχή βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ όλες οι εσωκομματικές τάσεις αναμένουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις καταμέτρησης των δυνάμεών τους με σταθμούς τόσο τον επικείμενο ανασχηματισμό όσο και την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας για τα αναγραφόμενα περί της παρουσίας του Α. Παπανδρέου στην πολιτική ζωή, απάντησε ότι "έχει θητεία δυο - δυόμισι χρόνια ακόμη ως πρωθυπουργός και το ίδιο περίπου θητεία έχει και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ". Για να καταλήξει: "Αρα λοιπόν το χρονικό διάγραμμα της παρέμβασης του Παπανδρέου είναι και τυπικά και ουσιαστικά ξεκαθαρισμένο". Βέβαια, από πλευράς Χαρ. Τρικούπη σημειωνόταν ότι με την τοποθέτησή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη θητεία Παπανδρέου ως προέδρου του κόμματος, αναφερόταν στο διάστημα που μεσολαβεί καταστατικά μέχρι το επόμενο συνέδριο.
Οσο για τον πρωθυπουργό, συνεχίζει να διαψεύδει την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, το μέγεθος του προβλήματος διαμόρφωσης των αναγκαίων λεπτών ισορροπιών που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή του.Από την άλλη, τα σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα πληθαίνουν - κυρίως σχετικά με τη θέσπιση θέσεων αντιπροέδρων και την επάνδρωσή τους, όπως και τη μετακίνηση προσώπων, όπως του Ε. Βενιζέλου στο υπουργείο Υγείας - ενώ ευδιάκριτη είναι η προσπάθεια των "νομιμοφρόνων" να πετάξουν το μπαλάκι των κυβερνητικών ευθυνών σε όσους βρίσκονται εκτός, ασκώντας κριτική εκ του ασφαλούς.
Στο παραπάνω πνεύμα, να ενταχθούν και να επωμιστούν όλοι τη φθοροποιό άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, εντάσσονται δηλώσεις και του κυβερνητικού εκπροσώπου που χτες δήλωσε σε συνέντευξη στο "Εθνος" υπέρμαχος της συμμετοχής στην κυβέρνηση στελεχών όπως οι Θ. Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου, Δ. Τσοβόλας κλπ. Οπως είπε, "ο καθένας έχει και μια προσωπική ευθύνη να συμβάλλει με όλες τις δυνατότητές του δημιουργικά και από θέσεις οι οποίες δημιουργούν κινδύνους και ανασφάλειες. Δεν είναι δυνατόν όλα να λέγονται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πολιτικός και προσωπικός".
Από την πλευρά της η Β. Παπανδρέου επανέλαβε χτες τις θέσεις της, διεκδικώντας την ισότιμη μεταχείριση των "4" από τον Α. Παπανδρέου,και ζητώντας στο εξής να αναλάβει τις ευθύνες του κόμματος και της κυβέρνησης "το σύνολο της ηγετικής ομάδας". Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα "ποικιλώνυμα περιβάλλοντα" που ενδιαφέρονται για τη "νομή μέρους της εξουσίας", να κατηγορήσει τις "τυφλές προσωπικές στρατηγικές" και να ζητήσει "ανασυγκρότηση της ηγετικής ομάδας σε όλα τα επίπεδα" μέσω εκτάκτου συνεδρίου ή εκλογής νέου εκτελεστικού γραφείου από την παρούσα Κεντρική Επιτροπή. Τις θέσεις της Β. Παπανδρέου απέφυγε να σχολιάσει ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος αρκέστηκε να εμφανίσει ως απάντηση τις τοποθετήσεις του στη δική του συνέντευξη...
Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού στη Βουλή, όπου ο Δ. Λιβανός θα απαντήσει στις επερωτήσεις σχετικά με τα καζίνο και την εμπλοκή του στο θέμα που έχει ανακύψει με το ΣΚΑ+ΔΚΙ και την άδεια στον Φλοίσβο. Βέβαια, αυτή η αναμονή από πλευράς πρωθυπουργού έχει σχέση απλώς με τον τρόπο που θα αποπεμφθεί ο υπουργός Τουρισμός κάτι που, αν δεν προκύψουν νέα εξαιρετικά δεδομένα, θεωρείται σίγουρο κατά τον ερχόμενο ανασχηματισμό.
Χτες τέλος συνεδρίασε το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ στο οποίο συζητήθηκε η προετοιμασία της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του Μάη καθώς και ο χρόνος σύγκλησης της ΚΕ για την έγκριση των σχετικών κειμένων. Κειμένων επί των οποίων θα επιχειρηθεί και μέσα από τις διατυπώσεις και μέσα από τις ψηφοφορίες για την έγκρισή τους μια καταγραφή δυνάμεων των διαφόρων τάσεων.
Εκεί ο Α. Παπανδρέου έδωσε "ουσιαστικές απαντήσεις" σε "καυτά" ερωτήματα. Είπε, μεταξύ άλλων, ένα "νομίζω", ένα "αυτά όταν έρθει η ώρα τους" και ένα "αυτά στη Βουλή". Και φυσικά οι βαρυσήμαντες αυτές τοποθετήσεις έγιναν πρώτα θέματα στα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Οι τελευταίοι, με διαρκείς διακοπές των προγραμμάτων τους, διαφήμιζαν και ξαναδιαφήμιζαν τα αποκλειστικά τους ρεπορτάζ και υπενθύμιζαν ότι ουδείς δικαιούται να χάσει την ενημέρωση που προσέφερε ο πρωθυπουργός, είτε προσερχόμενος, είτε αποχωρώντας από τα ταβερνεία.
***
***
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Υπό αμερικανική εποπτεία η ελληνοβουλγαρική στρατιωτική συνεργασία, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η άσκηση "παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας", που θα γίνει το Μάη στην Πελοπόννησο, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας
Υπό την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών προωθείται η ελληνοβουλγαρική στρατιωτική συνεργασία. Χτες οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων της Ελλάδας ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης και της Βουλγαρίας στρατηγός Τσ. Τοτομίροφ,που βρίσκεται στην Αθήνα, υπέγραψαν το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών για το 1995. Την ίδια ώρα στη διπλανή αίθουσα Ελληνες επιτελείς, Βούλγαροι συνάδελφοί τους, που συμμετέχουν στη βουλγαρική αποστολή και Ρουμάνοι, υπό την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών στρατιωτικών σχεδίαζαν το σενάριο της κοινής άσκησης, που θα διεξαχθεί το Μάη στην Πελοπόννησο, στην περιοχή της Κυπαρισσίας.
Η άσκηση αυτή, όπως βέβαια και η ελληνοβουλγαρική στρατιωτική συνεργασία, εντάσσεται στον αμερικανικής έμπνευσης ΝΑΤΟικό "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη". Πρόκειται για τη φόρμουλα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες που ανήκαν στο πρώην Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το σενάριο της άσκησης, στην οποία θα πάρουν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις των τριών βαλκανικών χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία), των ΗΠΑ και παρατηρητές της Γερμανίας, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή της Αλβανίας, έχει το κάλυμμα της παροχής "ανθρωπιστικής βοήθειας" και παραπέμπει στη στρατιωτική εμπλοκή βαλκανικών χωρών σε κρίσεις, όπως αυτή στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Ουσιαστικά πρόκειται για προετοιμασία ανοιχτής αμερικανονατοϊκής επέμβασης στο γιουγκοσλαβικό πόλεμο, με το πρόσχημα πάντα την "παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας". Στην άσκηση αναμένεται να πάρουν μέρος και δυνάμεις του 6ου αμερικανικού στόλου, δεν είναι τυχαία εξάλλου η παρουσία χτες στη σύσκεψη, που έγινε στο Πεντάγωνο, αξιωματικών του αμερικανικού ναυτικού.
Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - Βουλγαρίας, μετά την υπογραφή της κοινής συμφωνίας, ανάλογη έχει υπογράψει η Βουλγαρία και με την Τουρκία, έκαναν δηλώσεις, στις οποίες κοινό σημείο αναφοράς υπήρξε η βούληση των δύο πλευρών για τοποθέτηση των σχέσεων των δύο χωρών σε νέα βάση, διευκρινίζοντας ότι αυτή η "νέα βάση" είναι ο "ευρωπαϊκός προσανατολισμός" της Βουλγαρίας, δηλαδή ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο δε Βούλγαρος στρατηγός δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του... φιλειρηνικού ρόλου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία!