Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διευρύνεται η αντιπαράθεση για τα "κουπόνια"
  • Να υποβαθμίσει και να "κλείσει" το θέμα, επιχείρησε ο Μ. Εβερτ
  • Αποστάσεις κρατούν ηγετικά στελέχη του κόμματος

Αφορμή για έναν καινούριο γύρο εσωκομματικής διένεξης, καθοριστικής ίσως σημασίας, αποτελεί η ανακίνηση του θέματος των κουπονιών στη ΝΔ. Ταυτόχρονα όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί διευκολύνει την επιβολή νέων μέτρων σε βάρος της οικονομικής ενίσχυσης και "αυτοδυναμίας" των κομμάτων από τον κόσμο και της ασφυκτικότερης εξάρτησής τους από την οικονομική ολιγαρχία.

Παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος να το υποβαθμίσει σε "λογιστικού χαρακτήρα" πρόβλημα, το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα, τόσο με δηλώσεις ηγετικών στελεχών, όσο και από την αρθρογραφία του φιλονεοδημοκρατικού τύπου.

Επιπλέον, η υπόθεση αποκτά νέες διαστάσεις, μετά την "αποκάλυψη" ότι 105 από τους 109 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και πλήθος κομματικών οργανώσεων έχουν "ανοιχτούς λογαριασμούς", αφού δεν έχουν επιστρέψει τα κουπόνια που είχαν χρεωθεί. Το "προκλητικό" ερώτημα που θέτουν αρκετά στελέχη και βουλευτές, καθώς και μερίδα του φιλονεοδημοκρατικού Τύπου ("Αδέσμευτος Τύπος"), είναι "αν θα ζητηθεί τώρα από τον Μ. Εβερτ να τους καλέσει και αυτούς ο εισαγγελέας".

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ έσπασε χτες τη σιωπή του, προφανώς κάτω από την πίεση των διαστάσεων που παίρνει η υπόθεση, μιλώντας σε συγκέντρωση ετεροδημοτών, και επιχείρησε να "κλείσει" το θέμα. "Διαχειριζόμαστε, είπε, χρήματα από τον προϋπολογισμό και από τις εισφορές των οπαδών μας. Και η διαχείρισή μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και εντιμότητα. Η ΝΔ θα καλέσει από δω και πέρα ορκωτούς λογιστές, που θα ελέγχουν τη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος. Πιστεύουμε ότι, τελικά, θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος, που να επιβάλλει τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο". Διακήρυξε, επίσης, ότι ως κυβέρνηση δε θα επιτρέψουν στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα.

Ο Γ. Δημητροκάλλης,κατά του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση κουπονιών 60 εκατομμυρίων δραχμών, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα Δικαιοσύνης για κανένα, το θέμα είναι πολιτικό. Επειδή όμως το θέμα έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, δήλωσε ότι θα αναμένει την απόφασή της.

Αποστάσεις από το χειρισμό του θέματος από την ηγεσία του κόμματος κράτησαν οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Στ. Μάνος, Ντ. Μπακογιάννη, Σ. Κούβελας,οι οποίοι, εμμέσως, επέκριναν ουσιαστικά τον Μ. Εβερτ για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Ταυτόχρονα, ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ (Βαρβιτσιώτης, Μάνος), ζητούν να απαγορευτεί η ιδιωτική επιχορήγηση στα κόμματα και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η κρατική. "Η άποψή μου, είπε ο Γ. Βαρβιτσιώτης είναι να βγούμε ευθαρσώς στον ελληνικό λαό και να πούμε ότι η δημοκρατία έχει ένα κόστος, να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα, να απαγορευτεί, παράλληλα, η οποιαδήποτε ιδιωτική εισφορά προς τα κόμματα και εφόσον τα κόμματα διαχειρίζονται πλέον δημόσιο χρήμα, ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων να γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο".

Την ίδια στιγμή, στο χώρο της νεοδημοκρατικής παράταξης παρατηρείται κινητικότητα, με το βλέμμα στραμμένο στην "επομένη" της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Σήμερα, ο Α. Ανδριανόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει τη δική του "εναλλακτική πλατφόρμα", ενώ αύριο η Ντ. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει ηγετική εμφάνιση, μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο.

  • Με τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ. Το ταξίδι πραγματοποιείται, στα πλαίσια των προσπαθειών της ΕΕ για "ειρήνευση" στην περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ