Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πυροβολούν το "κλίμα"

"Τυχαίες" εκπυρσοκροτήσεις όπλων, με θύματα Αλβανούς λαθρομετανάστες, ναρκοθετούν την προσπάθεια προσέγγισης Αθηνών - Τιράνων

Αυτή τη φορά, το περασμένο Σάββατο, το όπλο του Ελληνα αστυνομικού "εκπυρσοκρότησε" "τυχαία" και ένας δεκαοκτάχρονος Αλβανός λαθρομετανάστης έχασε τη ζωή του. Την προηγούμενη βδομάδα, ένας άλλος νεαρός Αλβανός λαθρομετανάστης στάθηκε πιο τυχερός. Απλώς τραυματίστηκε. Οπως και να έχει, όμως, τα μεθοριακά επεισόδια "πυκνώνουν", καθώς πλησιάζει η ημερομηνία επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία.

Με ανησυχία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τα "τυχαία περιστατικά" στην ελληνοαλβανική μεθόριο και απλώς ελπίζει να μην εκδηλωθεί μέχρι την πραγματοποίηση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Κ. Παπούλια στα Τίρανα προβοκάτσια, η οποία θα τορπιλίσει στο ξεκίνημά της την προσπάθεια της ελληνοαλβανικής προσέγγισης.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι οι τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις των ελληνικών όπλων, που μέσα σε μία βδομάδα στοίχισαν τη ζωή σε έναν Αλβανό λαθρομετανάστη και τραυμάτισαν έναν ακόμη, άρχισαν τη στιγμή που η προετοιμασία της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Κ. Παπούλια στα Τίρανα μπήκε στο τελικό στάδιο.

Το τελευταίο μεθοριακό επεισόδιο, που διαδραματίστηκε κοντά στις Πρέσπες το περασμένο Σάββατο, προκάλεσε την οργή διπλωματικών κύκλων, οι οποίοι μιλούσαν για "αδικαιολόγητο υπερβάλλοντα ζήλο" των διωκτικών αρχών και άφηναν αιχμές για τη στάση που κρατά και τις κατευθύνσεις που δίνει η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς τις υφιστάμενες αρχές.

Χτες ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε το συμβάν "δυσάρεστο και τυχαίο", δικαιολογώντας το ωστόσο με ισχυρή δόση κυνισμού ως "ένα περιστατικό, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να συμβεί όταν χρησιμοποιούνται πυροβόλα όπλα".

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εξηγήσεις διά της αρμόδιας διπλωματικής οδού στα Τίρανα και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές η αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης ήταν ψύχραιμη.

Η ψύχραιμη αντιμετώπιση από αλβανικής πλευράς, υποδηλώνει τη διάθεση της αλβανικής κυβέρνησης να φτάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέας βάσης για την τοποθέτηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η εκκίνηση αυτής της προσπάθειας αναμένεται στις 13 Μάρτη κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Κ. Παπούλια στα Τίρανα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θολό τοπίο και ερωτήματα (2005-11-03 00:00:00.0)
Αιφνίδια επιδείνωση του κλίματος (2005-11-02 00:00:00.0)
Μεταφέροντας το φιτίλι στην μπαρουταποθήκη... (2001-01-06 00:00:00.0)
Σε επικίνδυνα μονοπάτια (2000-11-17 00:00:00.0)
Αναζητώντας το ήπιο κλίμα (1995-03-11 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για διάλογο (1995-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ