Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναζητώντας το ήπιο κλίμα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένει η ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Κ. Παπούλια, στα Τίρανα την προσεχή Δευτέρα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ολοκληρώνεται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η προετοιμασία της διαπραγματευτικής τακτικής της ελληνικής πλευράς, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Κ. Παπούλια,στα Τίρανα την προσεχή Δευτέρα.

Με περισσότερη αισιοδοξία εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σ. Μπερίσα,ο οποίος υποστήριξε: "Οι εξελίξεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι θετικές και νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικές προοπτικές για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Αλβανός Πρόεδρος υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι από την επίσκεψη Παπούλια στα Τίρανα θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα συνομιλιών,γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μια γενική επισκόπηση όλης της ύλης των προβλημάτων των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση, συμμορφούμενη στις υποδείξεις της Ουάσιγκτον, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ προς τον Ελληνα ομόλογό του, είναι έτοιμη να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των Τιράνων για την οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής στη μεθόριο των δύο χωρών.Με αυτό τον τρόπο η Αθήνα φιλοδοξεί να υπονομεύσει τη δράση των αλβανικών σοβινιστικών κύκλων που η συνοριακή ασάφεια ευνοεί την επικίνδυνη προπαγάνδα τους και να δηλώσει έμπρακτα τη δεδηλωμένη ελληνική θέση για το απαραβίαστο των συνόρων. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα υπάρξει βελτίωση του κλίματος και είναι αποφασισμένη να την ολοκληρώσει παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και τις αντιδράσεις των γνωστών "υπερπατριωτικών" κύκλων στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι μέσα από την αποκατάσταση ενός ήπιου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, γίνεται δυνατή η προώθηση των αιτημάτων για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς θα επικεντρωθεί στην εξασφάλιση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας, απαιτώντας την κατάργηση των μειονοτικών ζωνών και τη λειτουργία ελληνικών σχολείων όπου υπάρχει ελληνικός πληθυσμός.

Η ρύθμιση του προβλήματος των παρανόμως εργαζομένων στην Ελλάδα Αλβανών θα αποτελέσει ένα ακανθώδες ζήτημα προς συζήτηση, καθώς η αλβανική κυβέρνηση επιδιώκει την εξασφάλιση αδειών εργασίας για το σύνολο των Αλβανών λαθρομεταναστών, που με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς ανέρχονται σε 200.000.

Το θέμα της άδειας παραμονής του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου θα αποτελέσει, επίσης, ένα ακόμη θέμα συζήτησης, καθώς η αλβανική κυβέρνηση με τη στάση που έχει μέχρι τώρα κρατήσει, το τοποθετεί και αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ