Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη και συσπείρωση ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ουκρανίας

Η σύσφιξη των δεσμών αλληλεγγύης των κομμουνιστικών κομμάτων επιδρά θετικά στην πλατύτερη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων που αμφισβητούν τη σημερινή ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό τονίζει η ΚΕ του ΚΚΕ στο χαιρετιστήριο μήνυμά της στο ΚΚ Ουκρανίας, το οποίο πραγματοποιεί το 2ο Συνέδριό του στις 11 και 12 Μάρτη 1995. Στο χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

"Η ΚΕ του ΚΚΕ στέλνει στο 2ο Συνέδριο του κόμματός σας εγκάρδιο συντροφικό χαιρετισμό.

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας, ολόκληρος ο δημοκρατικός λαός της παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία την κατάσταση που δημιουργήθηκε στις χώρες που απάρτιζαν την ΕΣΣΔ μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Θεωρούμε ότι όλα τα δεινά που επισώρευσε στους λαούς της ΕΣΣΔ η ανατροπή αυτή είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη χώρα σας. Ιστορικές κατακτήσεις του σοσιαλισμού, που κερδήθηκαν με ανείπωτες θυσίες και μόχθο, σε διάρκεια πολλών δεκαετιών, του σοβιετικού λαού και οδήγησαν την ΕΣΣΔ σε πρωτοφανή ύψη οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής άνθησης, απεμπολούνται. Η τεράστια χώρα βρίσκεται μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να μετατραπεί σε μια περιοχή αντιμαχόμενων λαών και εθνών και σε αποικιακό εξάρτημα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αποπειρώνται να καρπωθούν τις πλουσιότατες παραγωγικές πηγές της και να τις θέσουν στην υπηρεσία του διεθνούς κεφαλαίου. Χωρίς την ύπαρξη της ΕΣΣΔ, δε θα υπήρχαν οι νικηφόρες μάχες της εργατικής τάξης και των λαών για κοινωνική πρόοδο και ειρήνη.

Το Κόμμα μας, αλλά και ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας νιώθουν σήμερα τις συνέπειες που έχει η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη και η διάλυση της ΕΣΣΔ. Στην ταραγμένη περιοχή μας, τα Βαλκάνια, η άμεση επέμβαση των ιμπεριαλιστικών κρατών οδήγησε στη διάλυση της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και στην υποδαύλιση των αιματηρών εθνικών συγκρούσεων στο έδαφός της, με κίνδυνο να διαδοθεί η φωτιά του πολέμου σ' ολόκληρη την περιοχή.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές της χώρας μας, πιστοί στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, θεωρώντας τον εαυτό τους αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, καταβάλλουν προσπάθειες να εξαγάγουν διδάγματα από την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα και να βρουν απάντηση για τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη και την ΕΣΣΔ. Καταβάλλουμε επίσης προσπάθειες, στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης, για την ανασυγκρότηση των κομμουνιστικών δυνάμεων, για το συντονισμό της δράσης τους και τη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Η σύσφιξη των δεσμών αλληλεγγύης των κομμουνιστικών κομμάτων επιδρά θετικά στην πλατύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των αντιιμπεριαλιστικών και αντικαπιταλιστικών δυνάμεων που αμφισβητούν τη σημερινή ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Είμαστε πεπεισμένοι, αγαπητοί σύντροφοι, ότι οι καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματά μας, το ΚΚΕ και το ΚΚ Ουκρανίας, θα αναπτύσσονται προς όφελος των εργαζομένων των δύο χωρών μας και για την επίτευξη των κοινών στόχων των κομμάτων μας.

Σας ευχόμαστε ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου σας και πρόοδο στην καθημερινή σας δραστηριότητα".

  • Χτες αναχώρησε για το Κίεβο αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ζήνωνα Ζορζοβίλη,μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να παραβρεθεί στο 2ο Συνέδριο του ΚΚ Ουκρανίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ