Τρίτη 28 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προεόρτια "διαδοχολογίας"

Προσπάθειες να χαμηλώσουν οι τόνοι καταβάλλονται από τις διάφορες τάσεις του κυβερνώντος κόμματος μέχρι την προεδρική εκλογή, ώστε να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για τους επόμενους σταθμούς της εσωκομματικής κόντρας, τον ανασχηματισμό και την Οργανωτική Συνδιάσκεψη

Με το βλέμμα στραμμένο στη διαδοχή βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ όλες οι εσωκομματικές τάσεις αναμένουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις καταμέτρησης των δυνάμεών τους με σταθμούς τόσο τον επικείμενο ανασχηματισμό όσο και την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος μιλώντας για τα αναγραφόμενα περί της παρουσίας του Α. Παπανδρέου στην πολιτική ζωή, απάντησε ότι "έχει θητεία δυο - δυόμισι χρόνια ακόμη ως πρωθυπουργός και το ίδιο περίπου θητεία έχει και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ". Για να καταλήξει: "Αρα λοιπόν το χρονικό διάγραμμα της παρέμβασης του Παπανδρέου είναι και τυπικά και ουσιαστικά ξεκαθαρισμένο". Βέβαια, από πλευράς Χαρ. Τρικούπη σημειωνόταν ότι με την τοποθέτησή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη θητεία Παπανδρέου ως προέδρου του κόμματος, αναφερόταν στο διάστημα που μεσολαβεί καταστατικά μέχρι το επόμενο συνέδριο.

Οσο για τον πρωθυπουργό, συνεχίζει να διαψεύδει την πραγματοποίηση του ανασχηματισμού, επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, το μέγεθος του προβλήματος διαμόρφωσης των αναγκαίων λεπτών ισορροπιών που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή του.Από την άλλη, τα σενάρια για το νέο κυβερνητικό σχήμα πληθαίνουν - κυρίως σχετικά με τη θέσπιση θέσεων αντιπροέδρων και την επάνδρωσή τους, όπως και τη μετακίνηση προσώπων, όπως του Ε. Βενιζέλου στο υπουργείο Υγείας - ενώ ευδιάκριτη είναι η προσπάθεια των "νομιμοφρόνων" να πετάξουν το μπαλάκι των κυβερνητικών ευθυνών σε όσους βρίσκονται εκτός, ασκώντας κριτική εκ του ασφαλούς.

Στο παραπάνω πνεύμα, να ενταχθούν και να επωμιστούν όλοι τη φθοροποιό άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, εντάσσονται δηλώσεις και του κυβερνητικού εκπροσώπου που χτες δήλωσε σε συνέντευξη στο "Εθνος" υπέρμαχος της συμμετοχής στην κυβέρνηση στελεχών όπως οι Θ. Πάγκαλος, Β. Παπανδρέου, Δ. Τσοβόλας κλπ. Οπως είπε, "ο καθένας έχει και μια προσωπική ευθύνη να συμβάλλει με όλες τις δυνατότητές του δημιουργικά και από θέσεις οι οποίες δημιουργούν κινδύνους και ανασφάλειες. Δεν είναι δυνατόν όλα να λέγονται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πολιτικός και προσωπικός".

Από την πλευρά της η Β. Παπανδρέου επανέλαβε χτες τις θέσεις της, διεκδικώντας την ισότιμη μεταχείριση των "4" από τον Α. Παπανδρέου,και ζητώντας στο εξής να αναλάβει τις ευθύνες του κόμματος και της κυβέρνησης "το σύνολο της ηγετικής ομάδας". Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα "ποικιλώνυμα περιβάλλοντα" που ενδιαφέρονται για τη "νομή μέρους της εξουσίας", να κατηγορήσει τις "τυφλές προσωπικές στρατηγικές" και να ζητήσει "ανασυγκρότηση της ηγετικής ομάδας σε όλα τα επίπεδα" μέσω εκτάκτου συνεδρίου ή εκλογής νέου εκτελεστικού γραφείου από την παρούσα Κεντρική Επιτροπή. Τις θέσεις της Β. Παπανδρέου απέφυγε να σχολιάσει ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος αρκέστηκε να εμφανίσει ως απάντηση τις τοποθετήσεις του στη δική του συνέντευξη...

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού στη Βουλή, όπου ο Δ. Λιβανός θα απαντήσει στις επερωτήσεις σχετικά με τα καζίνο και την εμπλοκή του στο θέμα που έχει ανακύψει με το ΣΚΑ+ΔΚΙ και την άδεια στον Φλοίσβο. Βέβαια, αυτή η αναμονή από πλευράς πρωθυπουργού έχει σχέση απλώς με τον τρόπο που θα αποπεμφθεί ο υπουργός Τουρισμός κάτι που, αν δεν προκύψουν νέα εξαιρετικά δεδομένα, θεωρείται σίγουρο κατά τον ερχόμενο ανασχηματισμό.

Χτες τέλος συνεδρίασε το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ στο οποίο συζητήθηκε η προετοιμασία της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης του Μάη καθώς και ο χρόνος σύγκλησης της ΚΕ για την έγκριση των σχετικών κειμένων. Κειμένων επί των οποίων θα επιχειρηθεί και μέσα από τις διατυπώσεις και μέσα από τις ψηφοφορίες για την έγκρισή τους μια καταγραφή δυνάμεων των διαφόρων τάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ