ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θα ξαναβγούμε με τρακτέρ στους δρόμους"

Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ στα χωριά που επλήγησαν

Από τις πρώτες ώρες, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε το χαλάζι σε καλλιέργειες χωριών της Λάρισας και των Τρικάλων, κλιμάκια του ΚΚΕ επισκέφτηκαν τις χαλαζόπληκτες περιοχές, για να εκφράσουν τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες.

Ο Β. Μπούτας,βουλευτής του Κόμματος, επισκέφτηκε τα χωριά Μάνδρα, Κουτσόχερο, Πηνειάδα και Ζάρκο.Μίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα αιτήματα των πληγέντων παραγωγών, που αφορούν κυρίως στην έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ.Ζητούν ν' αλλάξει ο κανονισμός του οργανισμού, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών, από 0% μέχρι 100%. Επίσης να δοθούν ως προκαταβολή τα 3/4 της αποζημίωσης μέχρι τα Χριστούγεννα, για να μπορέσουν να βγάλουν το χειμώνα. Ζητούν ακόμα ν' ανασταλούν οι υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και δημόσιους οργανισμούς, αφού δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν σ' αυτές.

Οι αγρότες αναφέρθηκαν και στα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο και στην αγροτική οικονομία της Ελλάδας η αντιαγροτική πολιτική πολιτική της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι τιμές των προϊόντων συνεχώς μειώνονται, σε αντίθεση με το κόστος παραγωγής που αυξάνεται, με αποτέλεσμα τα χρέη στην ΑΤΕ να μεγαλώνουν και να "σφίγγουν το λαιμό". Υπογράμμισαν την ανάγκη ν' αυξηθούν τα κοινοτικά και κρατικά κονδύλια για την κατασκευή έργων υποδομής, που θα προστατεύουν την παραγωγή από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Ο Β. Μπούτας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον πόνο των χαλαζόπληκτων και στους αγώνες των αγροτών, που προετοιμάζονται για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους και του δικαιώματός τους να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους. Τόνισε πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί - στα υπουργεία, μέσα και έξω από τη Βουλή - για να προωθήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέες αποφάσεις της ΕΕ σε όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και υπογράμμισε πως μόνο με τους αγώνες της η αγροτιά μπορεί να βγει από τα σημερινά αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Τα χωριά Ραχούλα, Ελευθεραί, Κοιλάδα και Αγιοι Ανάργυροι επισκέφτηκε ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πρώην βουλευτής Λάρισας του Κόμματος. Οι αγρότες επισήμαναν στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ ότι είναι έτοιμοι - αν η κυβέρνηση δεν κρατήσει τις υποσχέσεις για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις - να πάρουν τα τρακτέρ και να βγουν στους δρόμους. Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, όπως πάντα, θα βρεθεί στο πλευρό τους και τόνισε πως μόνο την ενωμένη και δυναμική αντίδραση της αγροτιάς λαμβάνει υπόψη της η κυβέρνηση.


"Τα σταφύλια της οργής"

Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων του Δαμασίου της Λάρισας

Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι κάτοικοι του Δαμασίου της Λάρισας, οι καλλιέργειες των οποίων - και ιδιαίτερα τ' αμπέλια - καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη χαλαζόπτωση. Μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων, ολόκληρο το χωριό - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, πήγαν στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της νομαρχίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και στη συνέχεια κατέλαβαν, για λίγη ώρα συμβολικά, τα γραφεία του ΕΛΓΑ. Την ίδια στιγμή το χωριό "νέκρωσε", αφού τα μαγαζιά, η κοινότητα και άλλες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές. Στο Δαμάσι πάνω από 12.000 στρέμματα καλλιεργειών επλήγησαν - για τρίτη συνεχή χρονιά - και στο υπόμνημα που επέδωσε αντιπροσωπεία των φορέων - στην οποία συμμετείχε ακόμα και ο παπάς του χωριού - αναφέρουν ότι "βρισκόμαστε σε πλήρη απόγνωση - "πέτρωσαν" τα συναισθήματά μας - και οι ώρες δεν είναι για περισυλλογή, αλλά για αναζήτηση οικονομικών πόρων, όχι για ν' ανταποκριθούμε στους προμηθευτές των καλλιεργειών μας και στη δανείστρια τράπεζα, αλλά για να θρέψουμε τις οικογένειές μας και να μπορέσουμε να πούμε: τον βγάλαμε και φέτος τον χειμώνα". Στη συνέχεια αναφέρουν τα συγκεκριμένα αιτήματα που είναι:

  • Να προωθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και να γίνει πραγματική εκτίμηση.
  • Να παγώσουν όλες οι οφειλές προς την ΑΤΕ για πέντε χρόνια.
  • Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες μέχρι τα Χριστούγεννα και να δοθεί οικονομική ενίσχυση 200.000 δραχμές σε κάθε οικογένεια.
  • Να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση στον αγροτικό συνεταιρισμό του χωριού, για να μπορέσει να συνεχίσει τη διάθεση των σταφυλιών στις ξένες αγορές.
  • Να τοποθετηθούν αντιχαλαζικά συστήματα στην περιοχή.

Οι Δαμασιώτες τόνισαν στον περιφερειάρχη Θ. Βασιλείου και στον αρμόδιο αντινομάρχη Αλ. Χονδρονάσιο, με τους οποίους συναντήθηκαν, ότι επειδή η πείρα προηγούμενων ετών τούς έχει δείξει πως δεν υλοποιούνται οι κυβερνητικές υποσχέσεις, προειδοποιούν προς κάθε κατεύθυνση ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις. "Ευελπιστούμε - τόνισαν - ότι τα σταφύλια της επόμενης χρονιάς δε θα είναι τα σταφύλια της οργής, αλλά της χαράς. Ομως, θα βρισκόμαστε σ' επιφυλακή και σε αγωνιστική ετοιμότητα". Ο περιφερειάρχης και ο αντινομάρχης αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων των παραγωγών και επανέλαβαν τις υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας για την ικανοποίησή τους.


Στη Βουλή το θέμα με Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Δύο Ερωτήσεις κατέθεσαν χτες στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και του νομού Σερρών, μετά την ισχυρή χαλαζόπτωση.

Στην πρώτη Ερώτηση οι βουλευτές Βαγγέλης Μπούτας, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής αναφέρονται στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, τονίζοντας πως από τη σφοδρή χαλαζόπτωση του πρώτου 10ήμερου του Αυγούστου περισσότερα από 70.000 στρέμματα με καλλιέργειες - βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα, καπνός, οπωροκηπευτικά κ.ά. - έχουν καταστραφεί κατά 100%.

"Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Θεσσαλοί αγρότες χάνουν από καταστροφές την παραγωγή και το εισόδημά τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα από τις περσινές καταστροφές. Ετσι η τωρινή καταστροφή τούς έχει οδηγήσει στην απόγνωση, αφού είναι αδύναμοι και οικονομικά εξαντλημένοι να πληρώσουν χρέη στις τράπεζες, να αγοράσουν εφόδια για να καλλιεργήσουν πάλι, να θρέψουν τις οικογένειές τους", επισημαίνουν οι τρεις κομμουνιστές βουλευτές.

Οι τρεις βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να γίνει άμεσα η εκτίμηση και η καταγραφή των καταστροφών στις πληγείσες περιοχές.
  • Να αποζημιωθούν γρήγορα και χωρίς τις συνηθισμένες καθυστερήσεις, κατά 100%, το σύνολο των καταστροφών για να μπορέσουν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου να ζήσουν.
  • Να καταβληθεί άμεσα, με τη μορφή προκαταβολής, η αποζημίωση και να διασφαλιστεί ότι θα έχουν καταβληθεί τουλάχιστον κατά τα 3/4 αυτής το αργότερο έως τα Χριστούγεννα.
  • Να παρθούν μέτρα αντιχαλαζιακής προστασίας, να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων παραγωγών στις τράπεζες και να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των πληγέντων.
Στις Σέρρες

Δραματικές, όμως, είναι οι συνέπειες και για χιλιάδες γεωργούς του νομού Σερρών, αφού πάνω από 1.000 στρέμματα καπνού στις κοινότητες Αγριανή, Γαζώρος, Δαφνούδι, Αγιος Χριστόφορος, Θολός κ.α. καταστράφηκαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή στις 8 Αυγούστου. Μια καταστροφή που φτάνει από 50% - 100% και αφορά την ασύλλεκτη παραγωγή, που ποιοτικά είναι και η καλύτερη (πρόκειται για τα "τρίτα" και τα "τέταρτα" χέρια).

"Οι καπνοπαραγωγοί, ενώ έχουν υποβάλει έγκαιρα τις απαραίτητες δηλώσεις στις κοινότητες, εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση του ΕΛΓΑ να αρχίσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών και ζητούν την άμεση, χωρίς καθυστερήσεις και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, καθώς και της αποζημίωσής τους", τονίζουν στην Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Βαγγέλης Μπούτας.Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ακόμα πως ένα σημαντικό μέρος των καπνοπαραγωγών αντιμετωπίζει πιεστικά προβλήματα, εξαιτίας της μη πληρωμής τους από τις καπνεμπορικές εταιρίες, που αγόρασαν την παραγωγή τους και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές από πέρσι.

"Η καταστροφή από τη χαλαζόπτωση αποτελεί τη χαριστική βολή για τους αγρότες, που ήδη τους πνίγουν τα χρέη και τα υψηλά επιτόκια", υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας "ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να γίνει άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών που προκάλεσε το χαλάζι στο νομό Σερρών και τι θα γίνει με την καταβολή των αποζημιώσεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ