ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταλαιπωρία από τη νεροποντή

Μούσκεψε χτες η Αθήνα από τη νεροποντή που για μερικές ώρες δημιούργησε έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πρωτεύουσα. Η βροχή άρχισε μετά το μεσημέρι και κόπασε μετά τις έξι το απόγευμα. Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε 55 κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα. Οι περισσότερες από αυτές προέρχονταν από το Γαλάτσι. Συνολικά 15 συνεργεία της Πυροσβεστικής με 40 άνδρες ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για βοήθεια.

Στον Κεραμεικό πολλά φρεάτια έσπασαν, ενώ η στάθμη του νερού στον Κηφισό ξεπέρασε το ένα μέτρο. Στο παραπέντε οι εργαζόμενοι που δούλευαν στα έργα που εκτελούνται στο ύψος των πρακτορείων του ΚΤΕΛ πρόλαβαν και βγήκαν από το χώρο. Μέχρι αργά το βράδυ γερανοί προσπαθούσαν να βγάλουν από το ποτάμι μηχάνημα που χρησιμοποιούσαν οι εργαζόμενοι.

Η χτεσινή νεροποντή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλης έντασης, ωστόσο οι κάτοικοι της Αττικής για άλλη μια φορά μέσα στο κατακαλόκαιρο αντιμετώπισαν τα απαράδεκτα φαινόμενα των δρόμων που μετατρέπονται σε χειμάρρους και τη μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ οι μνήμες από χαμένες ζωές και τεράστιες καταστροφές ξυπνούν με τις πρώτες ψιχάλες. Ο υπεύθυνος αυτής της κατάστασης είναι σε όλους γνωστός. Είναι η πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ που όχι μόνο θεωρούν πολυτέλεια τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και την προστασία του πράσινου στις γύρω περιοχές, αλλά στο όνομα του κέρδους έχουν επιβάλει την άναρχη δόμηση, τα παράνομα μπαζώματα, την ανέγερση αυθαιρέτων και την αποψίλωση των δασών.

Κινδύνευσε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

Αίσιο τέλος για τους 26 επιβάτες και το 9μελές πλήρωμα του Μπόιγκ 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχε το ατύχημα που σημειώθηκε χτες στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.

Το αεροπλάνο με το όνομα "Μέγας Αλέξανδρος" εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Φραγκφούρτη, με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη. Στις 5.45 μ.μ. και ενώ έβρεχε καταρρακτωδώς, ο πιλότος άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης. Εξαιτίας, όμως, της βροχής, το ύψος του νερού στο διάδρομο ξεπέρασε το όριο της υδρολίσθησης, με επακόλουθο το αεροπλάνο να τροχοδρομεί, χωρίς να "υπακούει" στα φρένα. Μπροστά στον κίνδυνο να "σωθεί" ο διάδρομος 16 και να καταλήξει το αεροπλάνο στη θάλασσα, ο κυβερνήτης Στ. Βασιλικός προτίμησε να το στρίψει αριστερά στο χώμα. Μόλις το αριστερό σκέλος με τους τροχούς πάτησε στο χώμα, επειδή ήταν μαλακό βυθίστηκε, το φτερό ακούμπησε στο χώμα, έσπασε σε τρία μέρη και το αεροπλάνο, αφού σύρθηκε με την "κοιλιά", σταμάτησε μέσα σε λίγα μέτρα, με πολλές ζημιές. Στο μεταξύ, επειδή ο πιλότος είχε κλείσει κάθε παροχή καυσίμου και ηλεκτρικού για την αποφυγή πυρκαγιάς, δεν μπορούσε ν' ανοίξει η πίσω σκάλα του αεροπλάνου και γι' αυτό η αποβίβαση των 26 επιβατών και του 9μελούς πληρώματος, έγινε χωρίς πρόβλημα με την ειδική τσουλήθρα. Οι επιβάτες προωθήθηκαν στη Φρανκφούρτη με άλλο αεροπλάνο, γύρω στις 10 μ.μ., ενώ ήδη ξεκινούσαν οι εργασίες απομάκρυνσης του αεροπλάνου με γερανό και τη βοήθεια ειδικής ομάδας τεχνικών από τη Γαλλία, για να διαπιστωθεί αν οι ζημιές επισκευάζονται και με δεδομένη την παλαιότητά του, αν συμφέρει να γίνει η επισκευή.

Ολα αυτά, μαζί με τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα, θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΟΑ.

Αρνείται το φόνο

Αρνείται ότι σκότωσε τον 76χρονο συνταξιούχο Γ. Μπεκιώτη ο 26χρονος τοξικομανής Χαρ. Πουλόπουλος,ο οποίος χτες προσήχθη στην 17η τακτική ανακρίτρια Στ. Δημητρίου. Η κατηγορία που έχει απαγγελθεί εναντίον του Χ. Παυλόπουλου είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε προθεσμία, καθώς χτες δεν είχε δικηγόρο.

Το πτώμα του Γ. Μπεκιώτη βρέθηκε κατακρεουργημένο στις 7 Αυγούστου στο σπίτι του, όταν οι γείτονες λόγω της δυσοσμίας κάλεσαν την Αστυνομία. Ο Χ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με την Αστυνομία, εισέβαλε τα ξημερώματα της 5 Αυγούστου 1997 στο διαμέρισμα του 76χρονου συνταξιούχου από ένα παράθυρο τουαλέτας, καθώς γνώριζε τον Γ. Μπεκιώτη μια και έμεναν στην ίδια γειτονιά.

Στη συνέχεια μαχαίρωσε τον συνταξιούχο με 15 μαχαιριές τη στιγμή που κοιμόταν και του πήρε 15.000 δραχμές τις οποίες βρήκε στο πορτοφόλι.

Σπείρα τοκογλύφων σε κέντρο διασκέδασης

Στα ίχνη σπείρας τοκογλύφων βρέθηκαν τα συνεργεία ελέγχου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Οπως ανέφερε χτες σε δηλώσεις που επιλεκτικά έκανε σε τηλεοπτικό κανάλι ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Αττικής Σπ. Στάθης, σε κρύπτη που υπήρχε στο κέντρο αποκαλύφθηκαν βιβλία με ονόματα επιχειρηματιών, γιατρών, δικηγόρων κλπ. που διατηρούσαν δοσοληψίες με τους τοκογλύφους.

Δίπλα από τα ονόματα που υπήρχαν στα βιβλία αναγράφονταν τα ποσά που δανείζονταν οι "πελάτες" και τα οποία κυμαίνονταν από 5 μέχρι και 50 εκατ. δραχμές. Οπως προέκυψε από τον έλεγχο, το κύκλωμα δάνειζε με επιτόκια που ξεκινούσαν από 2,5% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 10% το μήνα (ανατοκιζόμενο σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει το 300% το χρόνο)! Το κύκλωμα πραγματοποιούσε τις δοσοληψίες με διάφορες μεθόδους, ενώ όπως διαπιστώθηκε οι δανειολήπτες, οι οποίοι ξεπερνούσαν τα 1.000 άτομα, έβαζαν ενέχυρο τα σπίτια τους ή τα καταστήματά τους. Πολλοί από αυτούς, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που είχαν αναλάβει, έχουν καταδικαστεί ή βρίσκονται σήμερα στη φυλακή. Το κύκλωμα τοκογλύφων που δρούσε πίσω από το κέντρο, δρούσε εδώ και 5 χρόνια περίπου, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, κατεύθυνση προς την οποία στρέφονται τώρα οι έρευνες του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ και ο Δήμος ΝΙΚΑΙΑΣ συνδιοργανώνουν για τις 16 και 17 Αυγούστου 1997 ημέρα Σάββατο καιΚυριακή,την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς.Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και οι φίλοι της Αντίστασης, όλος ο κοκκινιώτικος λαός να πάρουν μέρος σ' αυτές τις εκδηλώσεις.
  • Η κοινότητα ΣΑΪΔΟΝΑΣ,ο Σύλλογος ΣΑΪΔΟΝΙΤΩΝ και οι αντιστασιακές οργανώσεις Μεσσηνίας ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ, τελούν την Κυριακή 17-8-97 στις 10 π.μ.,στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης και στο χώρο του μνημείου, το ετήσιο καθιερωμένο μνημόσυνο για να τιμηθούν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ και η Κοινότητα ΠΑΛΙΟΥΡΑ πραγματοποιούν την Κυριακή 17-8-1997 στις 11 π.μ. στον Πάλιουρα Ευβοίας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα, αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης Κώστα Τσάκου (Πολικός). Πούλμαν για τον Πάλιουρα θα ξεκινούν από την πλατεία Αγοράς Χαλκίδας στις 10 το πρωί.
  • Το Παράρτημα ΙΘΑΚΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος διοργανώνουν από κοινού την Κυριακή 17-8-97 στις 8.30 μμ στην πλατεία Εθ. Αντίστασης, εκδήλωση προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης.
Τραγικό τέλος λαθρεμπόρων

Τραγικό ήταν το τέλος για τους δύο από τους τρεις λαθρέμπορους πιθανά Αλβανούς που καταδίωκε η Αστυνομία στην Εθνική οδό Εδεσσας - Θεσσαλονίκης. Τα ξημερώματα της Τρίτης άνδρες της Τροχαίας Γιαννιτσών Πέλλας πραγματοποιώντας περιπολία στην Ε. Ο Εδεσσας - Θεσσαλονίκης πλησίασαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις λαθρέμποροι. Αιφνιδιαστικά οι τρεις δράστες που την προηγούμενη μέρα είχαν κλέψει το φορτηγό που οδηγούσαν από το Κρατερό Φλώρινας, άνοιξαν πυρ εναντίον των τροχονόμων και στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν προσέκρουσαν σε κολόνα της ΔΕΗ. Από το φορτηγό αυτοκίνητο ανασύρθηκαν νεκροί οι δύο αγνώστων στοιχείων ενώ ο τρίτος διέφυγε πυροβολώντας.

Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν 137,5 κιλά χασίς, 2 πυροβόλα όπλα Καλάσνικοφ, 175 φυσίγγια, 1 πιστόλι ρωσικής κατασκευής, ένας γεμιστήρας και 185 σφαίρες.

"Κλείνει" η θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις μεθόδους πρόγνωσης και αντιμετώπισης των σεισμών θα παρουσιαστούν στο 29ο Συνέδριο Σεισμολογίας και Γεωφυσικής, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 18-28 Αυγούστου. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες, μέλη της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ παρουσίασαν μια πιο σαφή εικόνα της περιοχής που προκύπτει από την επαναξιολόγηση προηγούμενων μελετών στο χώρο του Αιγαίου. Η θάλασσα του Αιγαίου και οι γειτονικές ηπειρωτικές περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως ένα "φυσικό" γεωφυσικό εργαστήριο, αφού παρουσιάζει πλήθος γεωλογικών και τεκτονικών ιδιοτήτων.

Οι μεγάλες λιθοσφαιρικές πλάκες που επηρεάζουν την τεκτονική του Αιγαίου είναι η Ουσιαστική, η πλάκα της Αραβίας και της Αφρικής. Η πλάκα της Αραβίας επηρεάζει τη χώρα μας έμμεσα, γιατί καθώς κινείται προς Βορρά ωθεί την πλάκα της Ανατολίας, που αποτελείται από την Τουρκία, η οποία με τη σειρά της μας σπρώχνει δυτικά. Η πλάκα της Αφρικής κινείται βόρεια με ταχύτητα 1 εκατοστό το χρόνο. Η πλάκα του Αιγαίου πλησιάζει την Αφρική με ταχύτητα 6 εκατοστά το χρόνο, πραγματικά πολύ μεγάλη ταχύτητα για τεκτονικά γεγονότα. Ετσι αν οι ταχύτητες διατηρηθούν σταθερές στο χρόνο, σε πέντε εκατομμύρια χρόνια η συγκοινωνία με τις βόρειες ακτές της Αφρικής θα μπορεί να είναι χερσαία.

Γαστρεντερίτιδα στη Μεσσηνία

Από γαστρεντερίτιδα προσβλήθηκαν 70 κάτοικοι του χωριού Κοπανάκι Μεσσηνίας. Τα κρούσματα άρχισαν από την περασμένη Παρασκευή και συνεχίστηκαν μέχρι και χτες. Αιτία ήταν η κακή κατάσταση του δίκτυου ύδρευσης της περιοχής.

Αν χρειαστείτε οδοντογιατρό

Από δυο τηλέφωνα θα μπορούν να αναζητήσουν οδοντίατρο - όσοι τον χρειαστούν - μέσα στο μήνα Αύγουστο.

Τα τηλέφωνα, όπως ανακοίνωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ), είναι τα εξής: Για όλο το 24ωρο το τηλέφωνο 9390.770.Ολες τις εργάσιμες μέρες και από 8:30π.μ. - 2μ.μ. στο τηλέφωνο 3821.109.

Ακόμα, το κοινό μπορεί να ενημερωθεί και μέσω του ΙΝΤΕΡΝΕΤ www.newfaces.gr/ose



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ