ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΠΛΟ ΠΛΗΓΜΑ

Χτες, είδαν το φως της δημοσιότητας δύο ειδήσεις, που σκιαγραφούν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την αντιλαϊκή - και ταυτόχρονα καταστροφική και αδιέξοδη για τη χώρα - δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη είδηση είναι αυτή που δείχνει - με βάση τα επίσημα στοιχεία - ότι στην Ελλάδα οι πλούσιοι φορολογούνται ως "φτωχοί και άποροι" και οι μισθωτοί συνταξιούχοι ως "πλούσιοι και ευημερούντες". Η δεύτερη είδηση - την οποία αποκάλυψε χτες ο "Ρ" και εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα - αφορά το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

Και οι δύο ειδήσεις, που αφορούν τη μια και την άλλη όψη της δημοσιονομικής πολιτικής, καταλήγουν - για όσους δεν κλείνουν τα μάτια τους για να μη δουν την πραγματικότητα - στην άποψη που λέει ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -παίρνουν τα πολλά από τους πολλούς και φτωχούς για να τα ξαναμοιράσουν απλόχερα στους λίγους πλούσιους, τους εκλεκτούς, που αντιπροσωπεύουν την οικονομική ολιγαρχία του τόπου.

Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν τα εξής επίσημα στοιχεία, που δείχνουν από ποιους εισπράττει τη μερίδα του λέοντος των φόρων το κράτος (κύρια τα φορολογικά έσοδα) και πώς ξοδεύει τα έσοδα που εισπράττει (δαπάνες).

***

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, προκύπτουν τα εξής αποκαλυπτικά:

Πρώτον: Στον τομέα της φορολογικής πολιτικής παραβιάζεται συνειδητά και συστηματικά το Σύνταγμα της Ελλάδας, που ορίζει ότι οι Ελληνες πολίτες πρέπει να μετέχουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία οι εμποροβιομήχανοι - διατηρώντας τις επιδόσεις τους στη φοροδιαφυγή - συνέχισαν να φορούν για την Εφορία το μανδύα του "άπορου" και "φτωχού", ενώ αντίθετα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν ούτε δεκάρα, φαντάζουν πλούσιοι! Ετσι, από τα 7.400 δισ. δραχμές εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρσι στην Εφορία, από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, το μερίδιο των μισθωτών ήταν 5.300 δισ. δραχμές και των εμποροβιομηχάνων μόλις 1.000 δισ. δραχμές. Δηλαδή σε κάθε 100 δραχμές εισόδημα, που δηλώθηκε στην Εφορία, οι 72 δραχμές ήταν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και μόλις 13,50 δραχμές ήταν το εισόδημα των εμποροβιομηχάνων... Αν και το 1993 ήταν μια ακόμη χρονιά, που η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική έκανε τους πλούσιους εμποροβιομηχάνους πλουσιότερους και τους φτωχούς μισθωτούς και συνταξιούχους φτωχότερους, το ποσοστό αύξησης των εισοδημάτων που δήλωσαν στην Εφορία οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν το ίδιο με το ποσοστό αύξησης των εισοδημάτων που δήλωσαν στην Εφορία οι εμποροβιομήχανοι. Και καθώς η κυβερνητική πολιτική σέβεται τη ρήση που λέει ότι "στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις", οι εμποροβιομήχανοι φορολογήθηκαν ως "φτωχοί" και οι μισθωτοί - συνταξιούχοι ως "πλούσιοι"!

***

Δεύτερον, στον τομέα των κρατικών δαπανών, που δείχνει πώς ξοδεύει το κράτος τα έσοδα που εισπράττει από τους φορολογούμενους και από άλλες πηγές (ιδιωτικοποιήσεις κλπ.), η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στο όνομα του "νοικοκυρέματος" της οικονομίας, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ - εξάντλησε την "ευαισθησία" της στο σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Σαφές δείγμα γραφής αποτελεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 1995, που ψηφίστηκε στη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο επιβλήθηκαν δραστικές περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού κλπ. Ομως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε μόνο σ' αυτές τις περικοπές. Εκτελώντας πιστά τις υποδείξεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΣΕΒ - που κάθε λίγο και λιγάκι ζητούν νέα προνόμια και μείωση των κρατικών δαπανών - κάνει ό, μπορεί για να κάνει πράξη το "λιγότερο κράτος", βάζοντας κάτω από την γκιλοτίνα του Μάαστριχτ τις επιχορηγήσεις για κοινωνικούς σκοπούς (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία, πολιτισμός κλπ.). Ενδεικτικά των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να ξηλώσει ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο "κράτος πρόνοιας" είναι τόσο οι έκτακτες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες μειώνονται κατά μερικές δεκάδες δισ. δραχμές (πάνω από 40 δισεκατομμύρια) τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί να δοθούν φέτος για επιχορηγήσεις. μέσω διάφορων υπουργείων για κοινωνικούς σκοπούς,όσο και οι ασκήσεις "επί χάρτου" που γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών για συμπληρωματικό "ψαλίδισμα" σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες θα γίνουν απόφαση και θα ανακοινωθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς, αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα. Και καθώς, η συγκεκριμένη πολιτική, δε λύνει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, η κυβέρνηση επιφυλάσσει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα επιχειρήσει να επιβάλει αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στο βαθμό που δε βρει την απαιτούμενη αντίσταση από την πλευρά των εργαζομένων.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Με τη συγκεκριμένη πολιτική οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - παίρνουν τα πολλά από τους πολλούς και φτωχούς για να τα ξαναμοιράσουν απλόχερα στους λίγους πλούσιους, τους εκλεκτούς που αντιπροσωπεύουν την οικονομική ολιγαρχία του τόπου

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Συνεχίζουμε...

- Προχτές κινητοποιηθήκατε, προκειμένου να διεκδικήσετε μέτρα άμεσα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο και μια σειρά ακόμα αιτήματα των οικοδόμων (ασφαλιστικά κλπ.). Βρήκατε αστυνομικές δυνάμεις στην πόρτα του υπουργείου Εργασίας και έναν υπουργό να σας λέει ότι είναι αναρμόδιος για όλα. Πώς το σχολιάζετε;

- Από την αρχή υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην πόρτα του υπουργείου. Ανέβηκε στο υπουργείο αντιπροσωπεία, αλλά ο υπουργός απουσίαζε και σε επικοινωνία που έγινε είπε "ας περιμένουν μέχρι τις 1. 30 και θα 'ρθω". Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι απεργοί αγανακτισμένοι, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, προχώρησαν σε κατάληψη του υπουργείου Εργασίας. Αναγκάστηκε ο υπουργός και ήρθε. Τις "απαντήσεις" που έδωσε όμως, τις θεωρούμε όχι μόνο ανεύθυνες, αλλά και προκλητικές για τον κλάδο. Δήλωσε αναρμόδιος για την ανεργία, αναρμόδιος για την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, αναρμόδιος για τον ΟΕΚ, αναρμόδιος ουσιαστικά και ανεύθυνος για όλα! Αρμόδιος είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και η κυβέρνηση, μας είπε. Εγώ - λέει - είμαι ουσιαστικά εποπτεύουσα αρχή! Πρόκειται για ανεύθυνη στάση απέναντι στο δράμα των ανέργων.

- Τελικά υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν κάποια έστω από τα προβλήματα που σας απασχολούν;

- Οχι! Είναι καθαρό. Δεν έχει τη διάθεση και την υπευθυνότητα, δε θέλει να λύσει τα προβλήματα των οικοδόμων.

- Οσον αφορά την ανεργία και τα ασφαλιστικά, ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο και ποια μέτρα ζητάτε να παρθούν άμεσα;

- Το 30% και πλέον των οικοδόμων είναι άνεργοι. Η ανεργία έχει φτάσει σε φοβερά υψηλά επίπεδα. Οι οικοδόμοι αντιμετωπίζουν πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου. Απαιτούμε λοιπόν να παρθούν μέτρα για την κατοικία και την επιβίωση των ανέργων. Ζητάμε να γίνουν τα αναγκαία μεγάλα έργα με διαφανείς διαδικασίες και σωστό προγραμματισμό.

Παράλληλα ζητάμε την ικανοποίηση των ασφαλιστικών αιτημάτων μας. Αυτό σημαίνει κατάργηση των ασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας αποφασίσαμε να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις στο επικουρικό μας ταμείο. Δηλαδή: Να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αναθεώρηση των παράνομα εκδοθέντων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, την αναπροσαρμογή των αποφάσεων σύμφωνα με τον κανονισμό και τέλος να μπει τέρμα στην ανευθυνότητα των αρμοδίων για να προχωρήσει στην ενοποίηση με το ΤΕΑΜ.

Επίσης θα υπερασπιστούμε το νέο τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων. Θα συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, αν υποκύψει στις πιέσεις των εργολάβων - κατασκευαστών και αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των "κατ' ελάχιστο απαιτουμένων ημερομισθίων" στις οικοδομές.

- Από εδώ και πέρα και με όλα τα δεδομένα που συζητήσαμε παραπάνω, ποια θα είναι η στάση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και ποιες οι κατευθύνσεις που δίνετε στις οργανώσεις της δύναμής σας;

- Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των αγώνων του κλάδου με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 29 Μάρτη και στις 5 του Απρίλη. Καλούμε τα σωματεία της δύναμής μας να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία των δύο απεργιακών κινητοποιήσεων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτήν της κλιμάκωσης του αγώνα. Οσο η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της θα μας έχει μπροστά της με αγώνες, μέχρι να αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύσεις και ιδιαίτερα του προβλήματος της ανεργίας.

Γ. Λ.

ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ στα θεμέλια του εσωτερικού μετώπου χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας την έκρηξη βόμβας στο σύλλογο των Λαϊκών Οργανώσεων "ΠΡΟΟΔΟΣ" στη Λεμεσό τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (σελίδα 5).

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ για άλλη μια φορά η απροσχημάτιστη επέμβαση των Αμερικάνων στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων με την επιστολή του υπουργού εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, προς τον Κ. Παπούλια τις παραμονές της επίσκεψης του τελευταίου στην Αλβανία (σελίδα 7).

ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ νόθευσης του συνεδρίου της ΓΣΕΕ με τη μεθοδευόμενη νομιμοποίηση των νόθων αντιπροσώπων της Ναυτικής Ομοσπονδίας, καταγγέλλει η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση (σελίδα 13).

ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΤΙΚΗ του "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας προωθεί τη μείωση των πληρωμάτων των ρυμουλκών και πετά στον "Καιάδα" της ανεργίας 400 εργαζόμενους (σελίδα 12).

ΣΩΡΟΣ τα προβλήματα σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, το Περιστέρι. Εργαζόμενοι και δημοτική αρχή παρουσίασαν την αθέατη πλευρά της πόλης τους στον βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη (σελίδα 18).

ΑΦΟΥ ο "διάλογος" καλά κρατεί, τα προβλήματα μπορούν να περιμένουν. Οι ρυθμίσεις για τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης παραπέμπονται για μετά τον Σεπτέμβρη (σελίδα 18).

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ευθύνες για την κατολίσθηση στη Μαλακάσα. Επιστημονικοί σύλλογοι δείχνουν τους ενόχους σελίδα 18).

ΚΑΛΑ κρατάει η απεργία των ιδιοκτητών βυτίων μεταφοράς καυσίμων που συνεχίζουν την κινητοποίησή τους ζητώντας δίκαιη φορολόγηση (σελίδα 20).

ΘΕΛΕΙ να μείνει στην Ελλάδα. Δεν του ανανεώνουν όμως την άδεια παραμονής και στην απελπισία του, ένας Ιρακινός, απείλησε να πηδήξει από την ταράτσα του Αρεταίειου (σελίδα 20).

ΞΕΦΑΝΤΩΣΤΕ τώρα που το τριήμερο το επιβάλλει. Η "Σαρακοστή" που έρχεται προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρή (σελίδα 28).

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ αναφορά για τους βηματοδότες κατέθεσε χτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθήνας (σελίδα 20).

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ δεν έχει εθνική πολιτική για την επανένταξη των απεξαρτημένων απ' τις ναρκωτικές ουσίες ατόμων (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ