Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Συνεχίζουμε...

- Προχτές κινητοποιηθήκατε, προκειμένου να διεκδικήσετε μέτρα άμεσα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στον κλάδο και μια σειρά ακόμα αιτήματα των οικοδόμων (ασφαλιστικά κλπ.). Βρήκατε αστυνομικές δυνάμεις στην πόρτα του υπουργείου Εργασίας και έναν υπουργό να σας λέει ότι είναι αναρμόδιος για όλα. Πώς το σχολιάζετε;

- Από την αρχή υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην πόρτα του υπουργείου. Ανέβηκε στο υπουργείο αντιπροσωπεία, αλλά ο υπουργός απουσίαζε και σε επικοινωνία που έγινε είπε "ας περιμένουν μέχρι τις 1. 30 και θα 'ρθω". Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι απεργοί αγανακτισμένοι, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, προχώρησαν σε κατάληψη του υπουργείου Εργασίας. Αναγκάστηκε ο υπουργός και ήρθε. Τις "απαντήσεις" που έδωσε όμως, τις θεωρούμε όχι μόνο ανεύθυνες, αλλά και προκλητικές για τον κλάδο. Δήλωσε αναρμόδιος για την ανεργία, αναρμόδιος για την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, αναρμόδιος για τον ΟΕΚ, αναρμόδιος ουσιαστικά και ανεύθυνος για όλα! Αρμόδιος είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και η κυβέρνηση, μας είπε. Εγώ - λέει - είμαι ουσιαστικά εποπτεύουσα αρχή! Πρόκειται για ανεύθυνη στάση απέναντι στο δράμα των ανέργων.

- Τελικά υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν κάποια έστω από τα προβλήματα που σας απασχολούν;

- Οχι! Είναι καθαρό. Δεν έχει τη διάθεση και την υπευθυνότητα, δε θέλει να λύσει τα προβλήματα των οικοδόμων.

- Οσον αφορά την ανεργία και τα ασφαλιστικά, ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο και ποια μέτρα ζητάτε να παρθούν άμεσα;

- Το 30% και πλέον των οικοδόμων είναι άνεργοι. Η ανεργία έχει φτάσει σε φοβερά υψηλά επίπεδα. Οι οικοδόμοι αντιμετωπίζουν πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου. Απαιτούμε λοιπόν να παρθούν μέτρα για την κατοικία και την επιβίωση των ανέργων. Ζητάμε να γίνουν τα αναγκαία μεγάλα έργα με διαφανείς διαδικασίες και σωστό προγραμματισμό.

Παράλληλα ζητάμε την ικανοποίηση των ασφαλιστικών αιτημάτων μας. Αυτό σημαίνει κατάργηση των ασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας μας αποφασίσαμε να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις στο επικουρικό μας ταμείο. Δηλαδή: Να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αναθεώρηση των παράνομα εκδοθέντων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, την αναπροσαρμογή των αποφάσεων σύμφωνα με τον κανονισμό και τέλος να μπει τέρμα στην ανευθυνότητα των αρμοδίων για να προχωρήσει στην ενοποίηση με το ΤΕΑΜ.

Επίσης θα υπερασπιστούμε το νέο τρόπο ασφάλισης των οικοδόμων. Θα συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, αν υποκύψει στις πιέσεις των εργολάβων - κατασκευαστών και αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των "κατ' ελάχιστο απαιτουμένων ημερομισθίων" στις οικοδομές.

- Από εδώ και πέρα και με όλα τα δεδομένα που συζητήσαμε παραπάνω, ποια θα είναι η στάση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και ποιες οι κατευθύνσεις που δίνετε στις οργανώσεις της δύναμής σας;

- Αποφασίστηκε η κλιμάκωση των αγώνων του κλάδου με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 29 Μάρτη και στις 5 του Απρίλη. Καλούμε τα σωματεία της δύναμής μας να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία των δύο απεργιακών κινητοποιήσεων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτήν της κλιμάκωσης του αγώνα. Οσο η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική της θα μας έχει μπροστά της με αγώνες, μέχρι να αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύσεις και ιδιαίτερα του προβλήματος της ανεργίας.

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ