ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν κατεβάζουν χειρόφρενο οι αυτοκινητιστές

Φαινόμενα κερδοσκοπίας στα υγρά καύσιμα, διαπιστώνει το υπουργείο Εμπορίου

Συνεχίζουν για όγδοη μέρα τις κινητοποιήσεις τους οι 80.000 επαγγελματίες αυτοκινητιστές ΔΧ, αγνοώντας τους εκβιασμούς και τις απειλές της κυβέρνησης. Είναι, μάλιστα, αποφασισμένοι να μη σπάσουν το αρραγές τους μέτωπο, αν δε δοθούν λύσεις στο αίτημά τους για δίκαιη φορολόγηση του κλάδου.

Η κυβερνητική αδιαλλαξία έχει προκαλέσει ήδη προβλήματα στην αγορά και τα πρώτα φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών άρχισαν κιόλας με τα υγρά καύσιμα. Οπως επιβεβαιώνει το ίδιο το υπουργείο Εμπορίου, υπάρχει σωρεία καταγγελιών ότι διάφοροι επιτήδειοι πρατηριούχοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών αυτοκινητιστών και διαθέτουν καύσιμα με "καπέλο". Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε ορισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου, η τιμή της βενζίνης σούπερ ήδη ξεπέρασε τις 212 δραχμές το λίτρο, φαινόμενο που δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες μέρες.

Η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις στα αιτήματα των αυτοκινητιστών ΔΧ, επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες της και διά του υπουργού Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου δηλώνει προκλητικά πως ό,τι είχε να πει το είπε και ας αναλάβουν τις ευθύνες οι αυτοκινητιστές. Ομως, οι απεργοί, περίμεναν μάταια μέχρι χτες βράδυ ορισμένες διευκρινίσεις επί του φορολογικού, όπως τους είχε υποσχεθεί, μετά από συνάντησή τους, ο γενικός διευθυντής φορολογικού εισοδήματος.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, η χτεσινή, έβδομη μέρα των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών στιγματίστηκε από την επέμβαση των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις φόρτωσης υγρών καυσίμων της ΕΚΟ.

Οι αυτοκινητιστές είχαν μπλοκάρει την έξοδο των εγκαταστάσεων της ΕΚΟ με τα οχήματά τους. Με επέμβαση των ΜΑΤ το απόγευμα οι απεργοί διαλύθηκαν και τέσσερα βυτιοφόρα των εταιριών AVIN, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, εφοδιάστηκαν με υγρά καύσιμα και τα διέθεσαν στην αγορά. Κάτι, που έγινε και με δυο βυτιοφόρα της ίδιας εταιρίας, στις εγκαταστάσεις της ΤΖΕΤ Ο+ΔΚΙΛ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός πήγε στο χώρο συγκέντρωσης των επαγγελματιών αυτοκινητιστών ΔΧ και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου "Φίλιππος" Γ. Γιαβρίδη για τα αιτήματα του κλάδου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε στους απεργούς ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην οδηγήσει τους επαγγελματίες στον αφανισμό, τη στιγμή που αφήνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Απόδραση ... απελπισίας

Απέδρασε μέσα από το κτίριο της Ασφάλειας και με το όπλο που πήρε από τους αστυνομικούς που τον φύλαγαν, ανέβηκε στην ταράτσα του Αρεταίειου Νοσοκομείου και απειλούσε ν' αυτοκτονήσει.

Η απελπισία ήταν το κίνητρο που έσπρωξε σ' αυτή την ενέργεια χτες τον 39χρονο Ιρακινό Μπαζίμ Οράχα. Για την υπόθεση έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ο ανθυπαστυνόμος, Μαπολέων Αλιχοτζώτης και ο αστυφύλακας, Ιωάννης Πλιάκος, ενώ γίνεται και ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας του κτιρίου.

Ο Ιρακινός ήρθε παράνομα στη χώρα μας το 1988, παντρεύτηκε μια Ελληνίδα και πήρε άδεια παραμονής. Ομως, ο γάμος του δεν πήγε καλά, ήρθε σε διάσταση με τη σύζυγό του, με αποτέλεσμα να μην του δοθεί νέα άδεια. Πριν δέκα μέρες συνελήφθη προκειμένου ν' απελαθεί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης ήταν στο διάδρομο του έβδομου ορόφου, όπου βρίσκονται τα κρατητήρια των αλλοδαπών. Εδώ τα μέτρα ασφάλειας είναι χαλαρά, αφού οι κρατούμενοι δεν είναι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Κάποια στιγμή ένας αστυφύλακας παρέδωσε δυο αυτόματα για φύλαξη στον οπλοβαστό. Tότε ο Ιρακινός άρπαξε ένα από αυτά απειλώντας ν' αυτοκτονήσει. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον πιάσουν, αλλά τον έχασαν μέσα στο κτίριο. Μέχρι να ειδοποιήσουν τους ανώτερους τους ο Μπαζίμ είχε βγει από το κτίριο. Κατέφυγε στην ταράτσα του "Αρεταίειου", που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και μετά από λίγη ώρα παραδόθηκε στους αστυνομικούς.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα ΤΕΙ

Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, με κύριο αίτημα την κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης μαζί με τις τροποποιήσεις που έγιναν. Χτες συνεδρίασε η διοίκηση της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών (ΟΣΕΠ - ΤΕΙ) και αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη βδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ θα πραγματοποιούν μία 24ωρη απεργία τη βδομάδα και, παράλληλα, καλούν και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Αναφορά ΙΣΑ για τους βηματοδότες

Μηνυτήρια αναφορά για τους βηματοδότες κατέθεσε χτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών.

Λόγω της μείζονος σημασίας του θέματος, όπως ανακοίνωσε χτες ο ΙΣΑ, η αναφορά που διαβιβάστηκε ήδη στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Την αναφορά παρέλαβε και μελετά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Εμμ. Ρασιδάκης.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Χρ. Γιαννάκης, με την αναφορά ζητείται να παρέμβει η Εισαγγελία και να αρχίσει το ανακριτικό έργο, ώστε εάν υπάρχουν επίορκοι γιατροί να τιμωρηθούν. Από κει και πέρα, πρόσθεσε ο Χρ. Γιαννάκης, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και ο γιατροί έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Σε "εσφαλμένη πληροφόρηση" αποδίδει τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Ν. Φαρμάκη στη Βουλή, για άσκοπες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στο 30% των καρδιοπαθών στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Θώρακα - Καρδιάς - Αγγείων, Γ. Σανούδος.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς εκτελούνται στη χώρα μας "κατά τρόπο που πληρεί τα εχέγγυα και της επιστήμης και της τέχνης". Καλεί, δε, οποιονδήποτε έχει την παραμικρή αμφιβολία για την αναγκαιότητα ή τη σκοπιμότητα της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ή πρόκειται να υποβληθεί "να ζητήσει την απόλυτη αλήθεια από τη στεφανοβιογραφία που οπωσδήποτε του έγινε". Ακόμη ζητά από τον υφυπουργό Υγείας να συστήσει μία ομάδα τριών ειδικών γιατρών, να μελετήσει ένα τυχαίο δείγμα 100 χειρουργηθέντων στα Νοσοκομεία της Αθήνας και να προβεί σε υπεύθυνη δήλωση.

Αυξήσεις κοροϊδίας στο ΤΕΒΕ

Παρότι το ΤΕΒΕ έχει 43,4 δισ. διαθέσιμα και θωράκιση εσόδων με ενημερότητα στο μάξιμουμ, η διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε αύξηση των συντάξεων κατά 10%! Το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε δεκτή την πρόταση. Ετσι, οι συντάξεις του ΤΕΒΕ αυξάνονται κατά 10% από 1.1.95, τα κατώτατα όρια συντάξεων καθορίζονται σε 70.992 δραχμές το μήνα λόγω γήρατος και αναπηρίας και σε 59.278 δραχμές λόγω θανάτου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,δήλωσε χτες στο "Ρ" ότι δε συμφωνεί μ' αυτή την αύξηση και ότι ο αγώνας των συνταξιούχων θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν.

Στο Κακουργιοδικείο ο τραμπούκος του Καμμένου

Δυο άτομα παραπέμπονται να δικαστούν στο Κακουργιοδικείο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος πολιτικού αντιπάλου τους τη μέρα των βουλευτικών εκλογών! Πρόκειται για τον Ευάγγελο Σούρτα και τον Διονύσιο Σταυράκη, φύλακα του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου, τότε, και σήμερα βουλευτή της ΝΔ, Παν. Καμμένου, στην οδό Αγ. Δημητρίου 116 στο Μπραχάμι. Ο πρώτος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του Ανδρέα Ανδρούτσου, υπεύθυνου επιτήρησης εκλογικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιοχή, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία και παράνομη καύση παιδικών αθυρμάτων. Ο δεύτερος παραπέμπεται για ηθική αυτουργία στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και διέγερση πολιτών σε διάπραξη πλημμελήματος.

Εκκληση για αίμα

Η αδελφή του Κώστα Ηλιόπουλου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρας" κάνει έκκληση στους συντρόφους και κυρίως τους νεολαίους να προσφέρουν αίμα για ν' αντιμετωπιστεί το σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα που υπάρχει. (Γρ. αιμοδοσίας ΙΣΟΓΕΙΟ, καθημερινές 9-1 το πρωί και 4-7 το απόγευμα και Σαββατοκύριακα - αργίες 10-12 το πρωί).

Ο 29ος νεκρός από ηρωίνη

Αλλος ένας νέος άνθρωπος προστέθηκε χτες στον κατάλογο του "λευκού θανάτου". Ο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, 27 χρόνων, μεταφέρθηκε νεκρός στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας από τον φίλο του Κ. Κωνσταντάρα. Προηγουμένως οι δυο φίλοι είχαν κάνει μαζί ένεση ηρωίνης σε χωματόδρομο δίπλα από τη "Χαλυβουργική".

Χωρίς πολιτική επανένταξης

Επισημάνσεις σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τα απεξαρτημένα απ' τα ναρκωτικά άτομα

Τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν έχει εθνική πολιτική για την κοινωνική ένταξη και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού στα απεξαρτημένα, από ναρκωτικές ουσίες, άτομα, έκανε χτες ο κ. Βασιλόπουλος από το σωματείο"Θησέας" του Δήμου Καλλιθέας. Στη συνέντευξη Τύπου που συνδιοργάνωσαν το κέντρο πληροφοριών του ΟΗΕ, η γενική γραμματεία Νέας Γενιάς, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και το σωματείο "Θησέας" του δήμου Καλλιθέας, τονίστηκε η σημασία της κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων, από ναρκωτικές ουσίες, ατόμων αλλά και η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών ώστε να υποστηριχτεί αυτή η προσπάθεια. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη 6-12 Μάρτη.

Ολοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι η διαδικασία κοινωνικής επανένταξης πρώην εξαρτημένων ατόμων είναι τόσο σημαντική όσο η πρόληψη και η θεραπεία τους. Ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Γ. Κυριόπουλος τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.

Στη συνέντευξη έγινε αναφορά και στην ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους. Η Μ. Γόντικα εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Αθήνα, τόνισε ότι η πλήρης εξάλειψη της φτώχειας είναι ηθικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επιτακτικό καθήκον της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε, ένας στους πέντε κατοίκους στον πλανήτη ζει σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, ενώ ένας στους δέκα δεν μπορεί να βρει εργασία με ικανοποιητική αμοιβή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ