ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο κενό ο κυβερνητικός ελιγμός

Απέσυρε την τροπολογία περί εξαίρεσης των εργαζομένων από το ν.1387/83 ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, αλλά ανοιχτοί παραμένουν όλοι οι δρόμοι για την απόλυση των εργαζομένων. Τον διαμαρτυρόμενο υπουργό Εργασίας και τον διοικητή του ΟΑΕΔ "δείχνει" ο Χρ. Ροκόφυλλος ως "εμπνευστές" της τροπολογίας...

Παναθηναϊκό συλλαλητήριο σήμερα

Ενάντια στην ανεργία, στη λιτότητα και την ακρίβεια. Οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος. Συλλαλητήριο και στην Πάτρα

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην όξυνση του αυταρχισμού δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Αθήνας με τη συμμετοχή τους στο παναθηναϊκό, πανεργατικό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων της Αθήνας.Σήμερα εξάλλου πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων της Πάτρας,στις 6.30 το απόγευμα μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, μετά από κάλεσμα 7 πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής.

Η πολιτική της κυβέρνησης - τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής - είναι ταξική και εξυπηρετεί και εκφράζει τα συμφέροντα των εργοδοτών ντόπιων και ξένων, ενώ καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη φτώχεια και τη μιζέρια. Είναι γνωστό - συνεχίζει - ότι η πλειοψηφία στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ αρνούνται το δρόμο που επιβάλλει η όξυνση των προβλημάτων, αρνούνται να μπουν μπροστά αγωνιστικά. Το κενό της απουσίας τους έρχονται να καλύψουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, δίνοντας διέξοδο και προοπτική στους εργαζόμενους.

Η συμμετοχή κάθε συνδικάτου - καταλήγει η ανακοίνωση - κάθε εργαζόμενου, συνταξιούχου άνεργου στο σημερινό συλλαλητήριο, θα είναι μία δυνατή απάντηση στα αντεργατικά σχέδια και τη βία.

Προσυγκεντρώσεις

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος θα καταλήξουν οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων, που θα γίνουν στις 5 το απόγευμα: Στην πλατεία Βάθης των κλαδικών βιομηχανικών σωματείων και των εργαζόμενων των Δυτικών Συνοικιών. Στην Ομόνοια τα παραρτήματα των οικοδόμων των περιοχών Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, οι Νότιες Συνοικίες, η Α Περιφέρεια και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Στα Προπύλαια τα παραρτήματα οικοδόμων Βύρωνα, Ηλιούπολης, Μπραχαμίου και οι Ανατολικές Συνοικίες. Στο Πεδίο του Αρεως οι εργαζόμενοι από τις Βόρειες Συνοικίες.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Οικοδόμων καλεί τους οικοδόμους να πάρουν μαζικά μέρος στο σημερινό αγωνιστικό πανεργατικό συλλαλητήριο. Επίσης το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών,με ανακοινώσεις τους καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν δυναμικά στη σημερινή συγκέντρωση.

Στην Πάτρα

Προσκλητήριο αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και διεκδίκησης άμεσων μέτρων για την επιβίωση των ανέργων, απευθύνουν 7 πρωτοβάθμια σωματεία της Πάτρας, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τα σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Κόκα - Κόλα, "Αλουκάν", Μουσικοί Δήμου, Δούρου και "Χαρτελλάς".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ
Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση

Σήμερα από τις 11 πμ μέχρι τις 4 μμ. Μεθαύριο 4ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις εξωθεί με τη στάση της η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στα τρόλεϊ και τα πολιτικά αεροδρόμια (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας).

Η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ κήρυξε για σήμερα 5ωρη στάση εργασίας (11 πμ - 4 μμ), αντιδρώντας στις επιλογές της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΗΛΠΑΠ, ενώ οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ εξήγγειλαν για μεθαύριο Πέμπτη, 4ωρη στάση εργασίας, καταγγέλλοντας ότι "δε θα περάσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης", που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ετσι, σήμερα, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 μμ, δε θα κυκλοφορήσουν τα τρόλεϊ. Τις ώρες αυτές οι εργαζόμενοι στον ΗΛΠΑΠ θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, κατά την οποία είναι ενδεχόμενο να αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου.

Η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ διαμαρτύρεται γιατί δεν υλοποιούνται οι εξαγγελίες για την αγορά 200 τρόλεϊ, για την επέκταση των νέων γραμμών και για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, όπως έχει υποσχεθεί η νέα διοίκηση. Επίσης, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ ζητούν να μετάσχει εκπρόσωπός τους στην επιτροπή που καταρτίζει τις προδιαγραφές για τα νέα τρόλεϊ, να σταματήσει η "ειδική μεταχείριση" 150 και πλέον οδηγών, που μένουν "ρουσφετολογικά αραχτοί" και να τηρηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΗΛΠΑΠ, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι τα προβαλλόμενα αιτήματα "έχουν λυθεί ή έχουν δρομολογηθεί" και ότι "είναι πάντα υπέρ του διαλόγου". Κάτι, όμως, που αντικρούει η Ενωση Εργαζομένων και καταγγέλλει το γενικό διευθυντή του ΗΛΠΑΠ, Θ. Γκιόκα,για "εμπαιγμό". Παράλληλα, τον καλεί στη Γενική Συνέλευση του κλάδου, για να δεσμευτεί συγκεκριμένα και "να αφήσει στην άκρη τα μισόλογα".

Η ΟΣΥΠΑ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), έχει εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας (7.30 - 11.30 πρωί) για μεθαύριο Πέμπτη, καταγγέλλοντας την "επιδημία διώξεων" σε βάρος συνδικαλιστών του χώρου. Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά του προέδρου της ΟΣΥΠΑ, Β. Αλεβιζόπουλου,και του προέδρου του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων ΥΠΑ, Σωτ. Ζαργαβατσάκη,"για ηθική αυτουργία σε βαθμό κακουργήματος", στα αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε ο ηλεκτρολόγος Νεοφ. Αργυρίου κατά τη διάρκεια της απεργίας της 24.12.1994. Οι δυο συνδικαλιστές απολογούνται μεθαύριο στον ανακριτή. Η ΟΣΥΠΑ καλεί τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τους εργαζόμενους, σε συγκέντρωση συμπαράστασης στις 9 το πρωί της Πέμπτης, στα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

ΚΚΕ
Να αποσυρθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο

Η απόσυρση του άρθρου για τις απολύσεις στο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά δεν είναι παρά ένας ελιγμός της κυβέρνησης. Αμεσα να αποσυρθεί ολόκληρο το νομοσχέδιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.Συνολικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Πανικοβλημένη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τη δύναμη του ενωτικού αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προσπαθεί να ελιχθεί για να ανακόψει τις κινητοποιήσεις αυτές.

Η απόσυρση από το νομοσχέδιο της διάταξης για τις απολύσεις δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας ελιγμός της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να προχωρήσει απρόσκοπτα στο κύριο ζήτημα που είναι το ξεπούλημα των ναυπηγείων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ούτε στιγμή να σταματήσουν τον αγώνα τους. Η ουσία είναι η ίδια η κυβερνητική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, η οποία, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι η συγκεκριμένη διάταξη, συνεπάγεται και απολύσεις.

Το ΚΚΕ, καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να δυναμώσουν ενωμένοι τον αγώνα τους για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων.

μβ+ ΟΛΟΙ δίπλα στους υποψήφιους ανέργους των ναυπηγείων

μβ+ ΟΛΟΙ στον αγώνα για να σωθεί η μονάδα αυτή, που αφορά τη βιομηχανική βάση της χώρας

μβ+ ΜΙΑ φωνή όλη η Ελλάδα, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ".

"ΤΡΙΑΙΝΑ"
"Παλεύουμε ενάντια στο ξεπούλημα"

"Πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο, κι όχι μόνο το άρθρο 9 (σ.σ. αφορά τις απολύσεις). Για μας, πρώτος στόχος είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί - ξεπουληθεί μια ΜΟΝΑΔΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και όχι αν απολυθούμε ΟΜΑΔΙΚΑ ή 100 ανά μήνα".

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, "η Τρίαινα", εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων στην επιχείρηση για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

"Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι "το κόλπο είναι στημένο", προς όφελος του κ. Περατικού ", σημειώνουν, "ο οποίος παρέδωσε πεντασέλιδο ερωτηματολόγιο και ζητάει απαντήσεις που αφορούν εμπορικά μυστικά του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά".

"Το ξεπούλημα είναι πάντα το ίδιο, είτε είναι γαλάζιο, είτε είναι πράσινο", σημειώνει η "Τρίαινα", καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων. "Για μας, δε μένει παρά η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, που η διάρκειά του δεν μπορεί να προβλεφτεί", τονίζουν οι εργαζόμενοι.

ΝΑΟΥΣΑ
Παγκινητοποίηση ενάντια στην αποβιομηχάνιση

Σε κινητοποίηση ενάντια στην αποβιομηχάνιση προχωρούν οι φορείς της Νάουσας. Η ανεργία φτάνει στο 40% του εργατικού δυναμικού, ακόμη και οι εποχιακές θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί σημαντικά, η οικοδομική δραστηριότητα είναι σε πτώση και η κρίση στην αγορά είναι πρωτοφανής.

Για το πρόβλημα της ανεργίας στη Νάουσα και μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης. Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου από τους 9.000 εργαζόμενους της πόλης οι 4.000 είναι άνεργοι. Ακόμη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την περίοδο 1987-'91 η πτώση της απασχόλησης στην κλωστοϋφαντουργία άφτασε στο 37%.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χ. Τρεμπελής πρότεινε τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και συλλαλητήριο στις 29/3 με κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων κ.ά., που έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αιχμή στις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου είναι η ένταξη της Νάουσας στις περιοχές "φθίνουσας πορείας".

Η δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου έκανε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, που περιλάμβανε ανάμεσα στα άλλα ενίσχυση της πόλης από τα νομαρχιακά προγράμματα, αντίσταση στις επιλογές της ΕΕ για κλωστοϋφαντουργία, ροδάκινο κ.ά., ενώ τόνισε πως η ένταξη στις πόλεις με "φθίνουσα πορεία" δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πανάκεια, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση και αγώνας για την εφαρμογή των όποιων από αυτή πλεονεκτημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ