ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιλαϊκή ομοιομορφία

Η μάχη των επιγόνων μέσα στο ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει όλες τις εκφάνσεις της αντιλαϊκής ομοιομορφίας, που περιφέρουν οι "εκσυγχρονιστές" και "αριστεροί" μνηστήρες του χρίσματος της διαδοχής. Οσο δε πιο σαφείς γίνονται, σχετικά με το είδος της πολιτικής που "προτείνουν", τόσο περισσότερο αποσιωπούνται οι ομολογίες τους από τα ΜΜΕ. Τα τελευταία περιορίζονται στην αθώα ενασχόληση με τις επιθέσεις των "δελφίνων" κατά του πρωθυπουργού. Προβάλλοντας επιλεκτικά και επιβλητικά ό,τι άπτεται των περί της αδυναμίας του Α. Παπανδρέου να ασκήσει τις αρμοδιότητές του. Οσο για την ταμπακέρα του περιλάλητου "εκσυγχρονισμού" και της... "επαναφοράς στις ρίζες του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ", επικρατεί ο νόμος της σιωπής.

Ας δούμε, λοιπόν, εκείνες τις τεράστιες "διαφορές" μεταξύ της κυβέρνησης και των εσωκομματικών επικριτών της. Η κυβέρνηση, όταν δε "δέρνει" τους συνταξιούχους, επιδίδεται στην εξαπάτηση του "κοινωνικού διαλόγου". Ο Θ. Πάγκαλος επ' αυτών είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Οπως έλεγε προχτές, ανάμεσα στους συνταξιούχους που χτύπησαν τα ΜΑΤ, υπήρχαν πολλοί που δίνουν "πολύ γερό ξύλο"! Οσο για την πολιτική του 3%+σν3%, ο ίδιος αποφάνθηκε ότι "το πρόγραμμα σταθεροποίησης πηγαίνει καλά". Λίγο καιρό πριν, στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" πάντα, είχε ζητήσει νέο "5ετές πάγωμα των μισθών", και είχε καταρτίσει το μεσαιωνικού τύπου νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής".

Στο παραπάνω είδος "εκσυγχρονιστικού" λόγου και πρακτικής, εξασκείται και ο Κ. Σημίτης. Ο τελευταίος, σε ένα κρεσέντο αυτοαποκάλυψης, δήλωνε, ως απάντηση στους αγώνες των εργαζόμενων ενάντια στο ξεπούλημα του Νεωρίου, ότι "δε μας ενδιαφέρουν οι βαρκάρηδες της Σύρου"! Είχε ήδη υπάρξει άκρως αποκαλυπτικός, εξαγγέλλοντας, παραμονές της ΔΕΘ, τη "λιτότητα δίχως όρια", ενώ μόλις προχτές απαντούσε "κατηγορηματικά όχι", στο ερώτημα αν πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας.

Οσο για την Β. Παπανδρέου, με την ίδια επιμέλεια που ζητά πέρασμα της διακυβέρνησης σε "συλλογική ηγεσία", στηρίζει το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκείται μέσω της σημερινής διακυβέρνησης. Την υποταγή στις Βρυξέλλες, την ιδιωτικοποίηση των πάντων, τα εκ Κομισιόν προγράμματα "σύνθλιψης" των λαϊκών στρωμάτων, τους προϋπολογισμούς αφαίμαξης και φορολεηλασίας των μισθωτών.

Εκτός, όμως, από το "εκσυγχρονιστικό" μέτωπο της "δελφινομαχίας", στην ορχήστρα της εξαπάτησης δε λείπει και ο "αριστερός ψάλτης". Ρόλος, στον οποίο επενδύει ο Δ. Τσοβόλας, που δε σταματά να κλίνει σε όλες τις πτώσεις τον όρο "σοσιαλισμός". Τι διαφημίζει ως σοσιαλισμό ο Δ. Τσοβόλας; Μα τη "σοσιαλιστική" διακυβέρνηση του 1981-'89! Δηλαδή, το "σοσιαλισμό" των "νέων τζακιών", των άρθρων 4, των "καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε" και των "καλύτερων ημερών". Ζητά από την κυβέρνηση να "αλλάξει" πολιτική και να επανέλθει στο "σωστό" δρόμο, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Και όλα αυτά, για να καταλήξει σε κραυγές του τύπου "ζήτω το ΠΑΣΟΚ"! Λες και σήμερα δεν εφαρμόζεται αυτό ακριβώς το πρόγραμμα. Λες και έχει απολέσει ο ελληνικός λαός τις μνήμες του από τη δράση όσων κάθε φορά λειτουργούν ως το "αριστερό κερασάκι" για τον εγκλωβισμό των εργαζόμενων. Ας συνεχίσουν. Προσφέρουν ύψιστη υπηρεσία, αφού, όσο σοβεί η κρίση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τόσο περισσότερο θα αποκαλύπτεται ότι το σχεδιαζόμενο, αναπαλαιωμένο πολιτικό σκηνικό, είτε στην "εκσυγχρονιστική", είτε στην "αριστερή" του έκδοση είναι τόσο αντιδραστικό, όσο και το σημερινό.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να συνεχίσουμε για λίγο ακόμα

Mε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, συνεχίζονται οι εργασίες διάσωσης του αρχείου. Προγραμματισμός για τη δεύτερη και τρίτη φάση, οι οποίες όμως έχουν καθυστερήσει κατά ένα μήνα

Η μάχη για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ κοντεύει να κερδηθεί. Κοντεύει, δηλαδή, να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διάσωσης: Το στέγνωμα και ο καθαρισμός και του τελευταίου χαρτιού, που κινδυνεύει από το χρόνο και τη μούχλα. Αυτή η φάση, που άργησε να ολοκληρωθεί, λόγω μιας πρόσκαιρης ύφεσης στην εθελοντική προσφορά που συνέβη το Γενάρη. Ομως, η στράτευση δεκάδων εθελοντών στις εργασίες το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τόσο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου βρίσκεται το μεγάλο "εργαστήρι", όσο και στο μικρότερο του Πειραιά, είχε θεαματικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως τις δύο τελευταίες βδομάδες βγήκε ένας τεράστιος όγκος δουλιάς, περίπου όση βγήκε μέσα σε ολόκληρο το Γενάρη.

Αυτό που μένει ακόμα για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση είναι το στέγνωμα 310 από τα συνολικά 860 κιβώτια, που είχαν φυλαχτεί σε ψυγεία, ώστε να περάσουμε στην οργάνωση της δεύτερης και τρίτης φάσης, οι οποίες έχουν καθυστερήσει κατά ένα μήνα. Αυτές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα,πριν αρχίσουν οι ζέστες, επειδή η κάθε μέρα που περνά δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια για την τελική διάσωσή τους. Γιατί, αν η δουλιά καθυστερήσει, δημιουργείται κίνδυνος να χαθεί όλη η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα.

Τις τελευταίες μέρες, μετά την αυξημένη προσφορά εθελοντικής εργασίας, έχουν απομείνει 310 κιβώτια που πρέπει να καθαριστούν, για να μπούμε επιτέλους στις επόμενες φάσεις της δουλιάς. Αυτό το αποτέλεσμα δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάσουμε, αλλά, αντίθετα, μας βάζει όλους μπροστά σε μια μεγάλη ευθύνη: Να συνεχίσουμε για λίγες ακόμα μέρες με τον ίδιο ενθουσιασμό. Γιατί η δουλιά για τη διάσωση δε θέλει λίγους, μας θέλει όλους. Η συνέχιση αυτών των προσπαθειών, όπως η κινητοποίηση των τελευταίων ημερών, θα είναι το αποφασιστικό βήμα για την επιτυχία: Την ολοκλήρωση της διάσωσης, η οποία θα τελειώσει ακόμα πιο σύντομα, αν αυξηθεί η προσφορά όλων μας.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να νικήσουμε το χρόνο, αν συνεχίσουμε για λίγες ακόμα μέρες με την ίδια αυταπάρνηση, το ίδιο κομμουνιστικό πείσμα και πάθος. ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Το αποδείξαμε.

Μουσικοχορευτική "κινητοποίηση" με την παράδοση

Κουβαλούν την ψυχή και το μεράκι ενός ολόκληρου λαού. Σμιλεμένα στο πέρασμα του χρόνου, διατρέχοντας το χώρο, κουβαλώντας μνήμες και ψυχή, συνεχίζουν ν' αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας. Ο λόγος για τα τραγούδια και τους χορούς της δημοτικής μας παράδοσης, ένα μέρος των οποίων φιλοξενείται στη βραδιά, που διοργανώνεται τη Δευτέρα, 20 του Μάρτη, στις 8.30μμ, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.

Η συναυλία διοργανώνεται για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.Ενός σημαντικού, μοναδικού κομματιού της ιστορικής μνήμης του λαού μας, μιας μαρτυρίας των αγώνων και των αγωνιών χιλιάδων ανθρώπων, που συστρατεύτηκαν με το ΚΚΕ από τη γέννησή του.

Τραγούδια και χοροί από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Ρούμελη, τη Μακεδονία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, θα φιλοξενηθούν σ' αυτή τη μουσική και χορευτική "κινητοποίηση". Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος η Γιώτα Βέη με το συγκρότημά της, το ποντιακό μουσικό και χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου "Τα Σούρμενα" και το κρητικό μουσικό συγκρότημα των Παντελή Δερμιτζάκη (λύρα), Βασίλη Διακομανώλη (κιθάρα) και Αντώνη Ζαχαριουδάκη (λαούτο).

Για την εκδήλωση διατίθεται περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων. Συνολικά 1.100 προς 1.500 δραχμές η μία. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει έγκαιρα να τις προμηθευτούν από τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, της ΚΟΑ και της ΚΟΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ