ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοπόροι στα νιάτα και στα γεράματά τους
"Απόλυτα δικαιολογημένα και δίκαια αιτήματα"

Ετσι είχε απαντήσει ο πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου, στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων πριν έξι μήνες

Επρεπε να ανατριχιάσει το Πανελλήνιο απ' τα δακρυγόνα που έριξαν τα ΜΑΤ εναντίον των γερόντων για να γίνει η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνάντηση των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό. Θα είναι η δεύτερη συνάντηση των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό της χώρας μέσα σε έξι μήνες.Ηταν το βράδυ της 5ης Οκτώβρη 1994. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων κλήθηκε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η ΣΕΑ είχε αποφασίσει συγκέντρωση στις 6 Οκτώβρη 1994. Ηταν ένα συλλαλητήριο που το μήνυμά της ήταν ότι υπάρχει ακόμα και η Ελλάδα που αντιστέκεται...

Σε πέντε μέρες από εκείνο το βράδυ θα γίνονταν οι δημοτικές εκλογές. Η ΣΕΑ με επανειλημμένες ανακοινώσεις της είχε καλέσει τους συνταξιούχους - όπως και στις ευρωεκλογές του Ιούνη του 1993 - να "μαυρίσουν" τους υποψήφιους και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε εκείνες τις εκλογές ως πράξη διαμαρτυρίας για τη μη επίλυση των αιτημάτων τους.

Μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν στηθεί οι κάμερες γιατί οι θιασώτες είχαν την ελπίδα ότι θα έβγαινε ένα "καλό μήνυμα" για το κυβερνητικό κόμμα. Πλην όμως τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά.

***

Ιδού μερικά αποσπάσματα του διαλόγου του πρωθυπουργού και των συνταξιούχων, μπροστά στις κάμερες.

- Α. Παπανδρέου: Εδώ είναι μια παρουσία συνταξιούχων, χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι έχουν υποβάλει μια σειρά από αιτήματα, τα οποία μελετήσαμε και πρέπει να πω από πλευράς μου και από πλευράς και του Κινήματος και της κυβέρνησης ότι τα θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένα, δίκαια αιτήματα. Η κατάσταση του χαμηλοσυνταξιούχου στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Παρά ταύτα, διότι ακριβώς αυτή η οικονομία πρέπει να περάσει ένα δύσκολο χάος, που θα μας δώσει αργότερα τις δυνατότητες μιας σωστής κοινωνικής πολιτικής, γι' αυτό το λόγο σήμερα παλεύουμε να μην ξεπεράσουμε τα όρια αντοχής αυτής της οικονομίας. Γι' αυτό, έκανα ως μια μικρή βελτιωτική πρόταση, την προσθήκη, το διορθωτικό για τις συντάξεις...

- Ν. Φλέσσας: Θέλω να κάνω μια πρόταση.

- Α. Παπανδρέου: Παρακαλώ.

- Ν. Φλέσσας: Κύριε πρόεδρε. Αυτό το διορθωτικό που δίνετε να το δώσετε, αλλά να γίνει και η επανασύνδεση της σύνταξης με τους μισθούς.

- Α. Παπανδρέου: Σας ενδιαφέρει μόνο η επανασύνδεση.

- Ν. Φλέσσας: Θέλω να σας βοηθήσουμε για να βγάλουμε αύριο ένα μήνυμα.

- Α. Παπανδρέου: Τι μπορώ να κάνω απόψε. Η εντύπωσή μου είναι ότι πράγματι η διασύνδεση που προτείνετε δε θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ' το διορθωτικό. Αλλά θέλει κάποιο χρόνο να το κοιτάξω. Το θεωρώ δίκαιο, όχι απλώς δίκαιο, αλλά σημαντικότατο. Και εγώ θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια να το περάσω αυτό το πράγμα. Θα μου πεις: "Πρωθυπουργός είσαι, παίρνεις απόφαση". Ναι, αλλά πρέπει να τη δω στα πλαίσια του νέου προϋπολογισμού και των παρενεργειών που μπορεί να έχει. Εντύπωσή μου είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε. Ελπίζω μέσα σε πολύ μικρό χρόνο να είμαι σε θέση να σας πω...

- Δ. Μαυροδόγλου: Εμείς οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ φεύγουμε απόψε με άδεια χέρια. Αυτά που μας είπε ο κύριος πρόεδρος δε μας ικανοποιούν. Το ότι μπορεί να δοθεί διορθωτικό στο τέλος του χρόνου μπορεί να είναι 1% ή και 1,5%, στις 50, 60 και 70 χιλιάδες σύνταξη δεν είναι παραπάνω από 100, 200, 500 δραχμές- πόσο είναι. Από εκεί και πέρα δεν ικανοποιεί και το αίτημα της επανασύνδεσης της κατώτερης σύνταξης με το εικοσαπλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη...

***

Τελικά ήρθε και ο προϋπολογισμός. Ηρθαν οι αυξήσεις 3%+σν3% (που δεν τις πήραν ακόμα οι συνταξιούχοι). Ηρθε και το διορθωτικό 0,8%. Οι συνταξιούχοι μένουν με άδεια χέρια και βυθίζονται όλο και πιο πολύ στην εξαθλίωση.

Εκείνο το βράδυ, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων προσπαθούσαν εναγωνίως να πάρουν το λόγο και να πει ο καθένας τον πόνο για τον κλάδο του. Ο παρευρισκόμενος Τ. Χυτήρης έλεγε μέσα απ' τα δόντια του: "Κάνουν σαν μικρά παιδιά".

Δεν είναι μικρά παιδιά. Είναι οι πεινασμένοι γέροντες που κακοποιήθηκαν ανηλεώς στις 9 Μάρτη, κύριε υφυπουργέ Τύπου. Αυτοί οι γέροντες που απέδειξαν ότι διατηρούν ακόμα τη φλόγα και τη δύναμη της ψυχής που τους οδήγησε από τα νιάτα τους σε νικηφόρους αγώνες...

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Ψίχουλα μετά το ξυλοκόπημα

Η κυβέρνηση ανοίγει και το φάκελο του ασφαλιστικού

Με ψίχουλα προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να εξωραφισει το ξυλοφόρτωμα και τα δακρυγόνα των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων.

Ετσι, λοιπόν, χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε "δυνατότητες" και "τρόπους" χορήγησης στους απόμαχους της δουλιάς κάποιας "διορθωτικής" αύξησης - ψίχουλα στις χαμηλές συντάξεις πείνας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Ι. Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στον οποίο, προφανώς, μετέφερε τις προτάσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δήθεν αύξηση στις συντάξεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε δυο σενάρια, το ένα αφορά μια επιπλέον "εφάπαξ" αύξηση και το δεύτερο τη χορήγηση της αύξησης αυτής σε δύο δόσεις. Σε κάθε περίπτωση η πρόσθετη "αύξηση" δε θα υπερβαίνει το... 3%! Ωστόσο, ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι "δεν μπορεί να σπάσει η εισοδηματική πολιτική έστω και για τους συνταξιούχους"! Την απόφαση - κοροϊδία θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τους συνταξιούχους.

Η ΣΕΑ έχει ανακοινώσει ότι η συνάντηση θα έχει νόημα μόνον εφόσον η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματα όλων των συνταξιούχων.Σε περίπτωση, τόνισε, αρνητικής στάσης δε θα συναινέσει σε τακτικές κωλυσιεργίας και αποπροσανατολισμού και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο μαζικά, πιο μαχητικά με πρώτη ενέργεια την πραγματοποίηση πανσυνταξιουχικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Συνεχίζονται ακόμα οι αντιδράσεις για το ξυλοκόπημα των συνταξιούχων.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά καταδικάζει την επίθεση, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους συνταξιούχους και ζητά να αντιμετωπιστούν τα αιτήματά τους κατ' εξαίρεση απ' την ήδη αυστηρή εισοδηματική πολιτική. Επίσης με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού επίθεση, τονίζει ότι η ευθύνη είναι πολιτική, τάσσεται αλληλέγγυο στους συνταξιούχους και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους απ' τον πρωθυπουργό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας συμπαραστέκεται στους συνταξιούχους και καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση που μας ξαναγυρνά στο παρελθόν.

Η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση και ζητά να μην ψηφιστεί νόμος ο οποίος θα απαγορεύει τις συγκεντρώσεις. Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καταδικάζει τα θλιβερά επεισόδια.

Η Γενική Συνέλευση και η Διοίκηση του σωματείου Πωλητών της ΣΤ Λαϊκής Αγοράς καταδίκασε ομόφωνα τη βάναυση συμπεριφορά σε βάρος των απομάχων της δουλιάς και του μόχθου.

Ανοίγει το ασφαλιστικό

Στο ίδιο μήκος κύματος με την απόφαση για τους συνταξιούχους κινήθηκαν χτες τα κυβερνητικά επιτελεία όσον αφορά το ασφαλιστικό.

"Εκριναν" ότι και ο φάκελος του ασφαλιστικού μπορεί να ανοίξει τώρα και όχι το καλοκαίρι, καθώς επήλθε "πολιτική ηρεμία" μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηδη τόσο το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επεξεργάζονται σενάρια που αφορούν μεμονωμένα Ταμεία, αλλά και ομάδες ομοειδών Ταμείων με "κοινά" προβλήματα.

Αν. Π.

"Σύνταξη με νόμο και όχι κοροϊδία"

Πορεία των συνταξιούχων οικοδόμων για το επικουρικό τους Ταμείο

"Θέμα χρόνου" είναι η ενοποίηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εργατοτεχνιτών Δομικών και Ξυλουργικών Εργασιών (ΤΕΑΕΔΞΕ) με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.Αυτή την αόριστη υπόσχεση έδωσε χτες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κ. Παπαλέξης,σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των συνταξιούχων οικοδόμων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κ. Κερασουνλής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Ο γενικός γραμματέας μετά τις πιέσεις της αντιπροσωπείας συμφώνησε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ενοποίησης των δύο Ταμείων, σαν μοναδική λύση για τη βιωσιμότητα του ΤΕΑΕΔΞΕ. Βέβαια, το ίδιο είχε δηλώσει και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης σε συνάντησή του με τους συνταξιούχους οικοδόμους στις 31 Γενάρη 1995. Οι συνταξιούχοι έθεσαν στο γενικό γραμματέα και τα άλλα αιτήματά τους που αφορούν την εφαρμογή του Κανονισμού Παροχών του Ταμείου ώστε να χορηγείται στους συνταξιούχους η σύνταξη που τους αναλογεί και την επίσπευση της χορήγησης των αυξήσεων αναδρομικά σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 1986. Ο Κ. Παπαλέξης τους απάντησε ότι ο υφυπουργός Φ. Ιωαννίδης έχει συγκροτήσει επιτροπές (συνεργεία) για την αναθεώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών και την αποκατάσταση της παρανομίας που έχει γίνει. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι αποφάσεις αυτές αναθεωρούνται αλλά δεν αναπροσαρμόζονται και μένουν στο ύψος του χρόνου αναθεώρησης. Επίσης τους είπε ότι ο χρόνος αναπροσαρμογής των αποφάσεων είναι θέμα της διοίκησης του Επικουρικού Ταμείου.

Για το θέμα της ενοποίησης των δύο Ταμείων ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον υφυπουργό Φ. Ιωαννίδη. "Δεν αρκεί το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος των συνταξιούχων οικοδόμων. Θα πρέπει να δεσμευτεί μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο για να το επιλύσει. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού", δήλωσε μετά τη συνάντηση στο "Ρ" ο Αντ. Σκυλλάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της ενοποίησης των δύο Ταμείων είναι στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ για την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων δεν είναι δεσμευτικές για τον υπουργό, αφού καλούνται να εκφράσουν μόνο γνώμη. Ετσι, την τελική ευθύνη την έχει ο υπουργός.

Προηγουμένως, οι συνταξιούχοι οικοδόμοι συγκεντρώθηκαν στο Συνδικάτο Οικοδόμων και, παρά τη βροχή, έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό σύνθημα: "Σύνταξη με νόμο και όχι κοροϊδία". Λίγο πριν διαλυθούν δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κι έδωσαν ραντεβού για τις 9 Μάη στις 11 πμ στην πλατεία Κάνιγγος.

"Διαγκωνισμοί"

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας με χτεσινή επιστολή του προς τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα την ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον αρχηγό της ΝΔ, Μ. Εβερτ.

"Σας γνωρίζουμε, αναφέρει ο σύλλογος, ότι συμφωνούμε με τις ενέργειες της ΣΕΑ για την αποκατάσταση των αδικιών που μας δημιούργησαν οι νόμοι 1902/90 και 2084/92. Υστερα από αυτά επιθυμούμε να σας δηλώσουμε να συμμετέχουμε και εμείς σε οποιαδήποτε εκδήλωση σχετικά με το θέμα αυτό".

Μ' άδεια χέρια έμεινε, δηλαδή, ο Μ. Εβερτ που παρουσίασε τη συνάντησή του ως εκδήλωση ενδιαφέροντος και πολύ περισσότερο την πρόταση της Διακομματικής - την οποία απέρριψε η ΣΕΑ - ως λύση των προβλημάτων των συνταξιούχων.

Χτες εμφανίστηκε κι άλλος υποστηρικτής των συνταξιούχων. Ο Αντ. Σαμαράς με δήλωσή του πρότεινε να φορολογηθούν οι κρατικοί τίτλοι, τα ρέπος και τα ομόλογα για να βρεθούν 250 δισ. δραχμές ώστε να αυξηθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η "αντιπολίτευση" ...γεννά ιδέες. Γιατί δεν τις έκανε ο Αντ. Σαμαράς και όταν ήταν βουλευτής και υπουργός της ΝΔ και ψήφιζε τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έριξαν στη δυστυχία τους συνταξιούχους και τους φέρνουν τώρα αντιμέτωπους με τα ΜΑΤ, τα οποία καταδικάζει μετά βδελυγμίας ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ