Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψίχουλα μετά το ξυλοκόπημα

Η κυβέρνηση ανοίγει και το φάκελο του ασφαλιστικού

Με ψίχουλα προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να εξωραφισει το ξυλοφόρτωμα και τα δακρυγόνα των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων.

Ετσι, λοιπόν, χτες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε "δυνατότητες" και "τρόπους" χορήγησης στους απόμαχους της δουλιάς κάποιας "διορθωτικής" αύξησης - ψίχουλα στις χαμηλές συντάξεις πείνας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Ι. Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στον οποίο, προφανώς, μετέφερε τις προτάσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δήθεν αύξηση στις συντάξεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξέτασε δυο σενάρια, το ένα αφορά μια επιπλέον "εφάπαξ" αύξηση και το δεύτερο τη χορήγηση της αύξησης αυτής σε δύο δόσεις. Σε κάθε περίπτωση η πρόσθετη "αύξηση" δε θα υπερβαίνει το... 3%! Ωστόσο, ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι "δεν μπορεί να σπάσει η εισοδηματική πολιτική έστω και για τους συνταξιούχους"! Την απόφαση - κοροϊδία θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με τους συνταξιούχους.

Η ΣΕΑ έχει ανακοινώσει ότι η συνάντηση θα έχει νόημα μόνον εφόσον η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματα όλων των συνταξιούχων.Σε περίπτωση, τόνισε, αρνητικής στάσης δε θα συναινέσει σε τακτικές κωλυσιεργίας και αποπροσανατολισμού και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο μαζικά, πιο μαχητικά με πρώτη ενέργεια την πραγματοποίηση πανσυνταξιουχικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Συνεχίζονται ακόμα οι αντιδράσεις για το ξυλοκόπημα των συνταξιούχων.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά καταδικάζει την επίθεση, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους συνταξιούχους και ζητά να αντιμετωπιστούν τα αιτήματά τους κατ' εξαίρεση απ' την ήδη αυστηρή εισοδηματική πολιτική. Επίσης με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου καταγγέλλει την απαράδεκτη και προκλητική για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού επίθεση, τονίζει ότι η ευθύνη είναι πολιτική, τάσσεται αλληλέγγυο στους συνταξιούχους και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους απ' τον πρωθυπουργό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας συμπαραστέκεται στους συνταξιούχους και καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση που μας ξαναγυρνά στο παρελθόν.

Η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση και ζητά να μην ψηφιστεί νόμος ο οποίος θα απαγορεύει τις συγκεντρώσεις. Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών καταδικάζει τα θλιβερά επεισόδια.

Η Γενική Συνέλευση και η Διοίκηση του σωματείου Πωλητών της ΣΤ Λαϊκής Αγοράς καταδίκασε ομόφωνα τη βάναυση συμπεριφορά σε βάρος των απομάχων της δουλιάς και του μόχθου.

Ανοίγει το ασφαλιστικό

Στο ίδιο μήκος κύματος με την απόφαση για τους συνταξιούχους κινήθηκαν χτες τα κυβερνητικά επιτελεία όσον αφορά το ασφαλιστικό.

"Εκριναν" ότι και ο φάκελος του ασφαλιστικού μπορεί να ανοίξει τώρα και όχι το καλοκαίρι, καθώς επήλθε "πολιτική ηρεμία" μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηδη τόσο το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επεξεργάζονται σενάρια που αφορούν μεμονωμένα Ταμεία, αλλά και ομάδες ομοειδών Ταμείων με "κοινά" προβλήματα.

Αν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ