Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΙΑΡΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Η ανεργία τσακίζει τη νεολαία

- Τι είναι αυτό που σας έκανε να πάρετε ειδική απόφαση για το θέμα της ανεργίας;

- Από τότε που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή, ο κόσμος που ερχόταν να μας δει, ζητούσε δουλιά. "Ενα μεροκάματο θέλουμε, να ζήσουμε την οικογένειά μας", έλεγαν. Λίγοι ήταν αυτοί που μας μιλούσαν για τα προβλήματα της γειτονιάς τους. Διαπιστώσαμε λοιπόν από κοντά ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στο Ζεφύρι υπάρχουν οικογένειες που στερούνται ακόμα και το... ψωμί. Θεωρήσαμε υποχρέωση και καθήκον μας να βάλουμε αυτό το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια από κοινού, για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των δημοτών μας.

- Που αποδίδετε αυτήν την όξυνση του φαινομένου;

- Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για τις αιτίες και τους υπεύθυνους αυτής της σύγχρονης "μάστιγας", της ανεργίας. Θεωρούμε υπεύθυνες τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, κυρίως των τελευταίων χρόνων, που οδήγησαν συνειδητά στη συρρίκνωση της βιομηχανίας στη χώρα μας. Ειδικά στην περιοχή μας, το κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων στο Θριάσιο Πεδίο, που είναι η πιο κοντινή βιομηχανική ζώνη, δημιούργησε πολλούς ανέργους. Το ίδιο και η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, μιας και στο Ζεφύρι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι οικοδόμοι.

- Πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

- Ηδη έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος όμως ακόμα δεν αξιώθηκε να μας δεχτεί. Οταν γίνει, τέλος πάντων, αυτή η συνάντηση, θα ζητήσουμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τον δήμο μας, ώστε να μπορέσουμε να απασχολήσουμε οικοδόμους σε διάφορα έργα που πρέπει να γίνουν στο Ζεφύρι. Επίσης θα ζητήσουμε να εγκριθούν διάφορα άλλα προγράμματα ενώ θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πλήρη καταγραφή των ανέργων της περιοχής μας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε με νούμερα πλέον στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν έξω από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, το ποσοστό ανεργίας στο Ζεφύρι ξεπερνά το 40%. Οσο για τους νέους, το ποσοστό αυτό μπορεί και να αγγίζει το θλιβερό νούμερο του 90%.

- Για να επανέλθουμε στο αρχικό ερώτημα. Πιστεύετε ότι είναι μέσα στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενασχόληση με τέτοια γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα;

- Βεβαίως και είναι. Εκλεγόμαστε από το λαό και εκλεγόμαστε ακριβώς γι' αυτό τον λόγο: Για να συμβάλλουμε με τις όποιες δυνάμεις μας στη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Αν δεν ασχοληθούμε με την ανεργία που μαστίζει, με τι θα ασχοληθούμε; Αν οι δημότες μας πεινάνε, εμείς θα το παραβλέψουμε; Και δεν είναι μόνο η ανεργία που πρέπει να μας απασχολήσει. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ασχοληθεί και με τις συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων δημοτών μας, με την υποαπασχόληση, με τον πολιτισμό, με την ειρήνη. Είναι καθήκον μας.

Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ