Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Προς κινητοποιήσεις οι δήμοι

Αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη του Ελαιώνα στα χέρια τους δηλώνουν οι δήμοι της περιοχής, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσω του Οργανισμού Αθήνας, δε φαίνεται διατεθειμένο να συζητήσει ούτε καν τις προτάσεις τους.

Τα πράγματα, όσον αφορά στις προθέσεις του υπουργείου, έγιναν πιο ξεκάθαρα στην προχθεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ρέντη, με τη συμμετοχή δημοτών, δημάρχων από γειτονικούς δήμους, του Συνδέσμου των δήμων για την ανάπτυξη του Ελαιώνα, του Οργανισμού Αθήνας και του Πολυτεχνείου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας Κ. Ντηνιακός,αρνήθηκε να δεσμευτεί για την αλλαγή του τρόπου που θα γίνουν οι μετεγκαταστάσεις των βιομηχανικών μονάδων στο εσωτερικό του Ελαιώνα, για τις οποίες ο δήμος πρότεινε να μετεγκατασταθούν συνολικά εκτός Ελαιώνα σε ένα διάστημα 10 χρόνων. Ο Δήμος Ρέντη αντιδρά στη μετεγκατάσταση των βιομηχανιών από τη μία περιοχή του Ελαιώνα στην άλλη, γιατί αν εφαρμοστεί αυτό το "σχέδιο Λαλιώτη" ο Ρέντης τελικά θα γίνει μια τεράστια βιομηχανική χαβούζα. Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζει πως είναι αδιανόητο στο νέο φορέα διαχείρισης του Ελαιώνα να μην έχουν τον πρώτο λόγο οι δήμοι. Να σημειωθεί ότι το 40% του Ελαιώνα ανήκει στο Ρέντη, ενώ αν συνυπολογιστούν οι οικισμοί του δήμου που βρίσκονται μέσα στον Ελαιώνα, τότε το 80% σχεδόν του Δήμου είναι μέσα στον Ελαιώνα και βρίσκεται εκτός σχεδίου!

Ο Μ. Φιορεντής,δημοτικός σύμβουλος της "Πανρεντιακής Δημοτικής Κίνησης", τόνισε ότι οι ευθύνες για την κατάντια του Ελαιώνα αφορούν τις κυβερνήσεις που άφηναν τα μεγάλα συμφέροντα να λειτουργούν ασύδοτα στην περιοχή, ενώ για το σχέδιο Λαλιώτη είπε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τα αιτήματα των δήμων. Πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνοι που δεν αντιδρούν με το σχέδιο είναι οι βιομήχανοι. Οι δήμοι, τόνισε, οφείλουν να κινητοποιήσουν τον κόσμο.

Ο Η. Σιδέρης,δημοτικός σύμβουλος της ίδιας κίνησης είπε πως "εμείς που ζούμε μέσα στη γούβα και υφιστάμεθα όλες τις αρνητικές συνέπειες των ρύπων θέλουμε άμεσες λύσεις. Ας έρθει ο Οργανισμός Αθήνας να δει πού ζούμε".

Ο Δήμαρχος Ταύρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπλασης του Ελαιώνα Π. Βακαλόπουλος,είπε πως εκτός του ότι το σχέδιο δεν προβλέπει πού θα μετεγκατασταθούν οι βιομηχανίες, το 30% του προβλεπόμενου πράσινου ανήκει σήμερα σε εργοστάσια τα οποία είναι αμφίβολο αν τελικά θα φύγουν. Τόνισε επίσης ότι το "σχέδιο Λαλιώτη" ορίζει τον Ελαιώνα ως Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ), δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει ρυθμίσεις στο χώρο, χωρίς τη γνώμη κανενός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ