Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πάνε ... "συστημένα" στον Περατικό

Την προνομιακή μεταχείριση του εφοπλιστή, παραδέχτηκε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ξεπουλήματος των ναυπηγείων, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Η απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Περατικό και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες ομολογήθηκε χτες - έστω και έμμεσα - από τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο,κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Ο υπουργός, σχολιάζοντας την επισήμανση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μίχα ότι ο Περατικός ζήτησε και πήρε - την ίδια μέρα μάλιστα που κατατέθηκε τα νομοσχέδιο του ξεπουλήματος - συγκεκριμένα στοιχεία της κατάστασης των ναυπηγείων, είπε: "Υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος που ζήτησε και η ΕΤΒΑ δεν του έδωσε στοιχεία;".

Φυσικά πέραν της ομολογίας του, ο Χρ. Ροκόφυλλος επιμελώς απέφυγε να εξηγήσει τόσο το γιατί τα στοιχεία δόθηκαν στον επίδοξο αγοραστή εν κρυπτώ, όσο και το γιατί, μόλις έγινε γνωστή η συγκεκριμένη ενέργεια, άρχισε η απόσυρση προσφορών άλλων ενδιαφερομένων.

Αντικείμενο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ήταν η ακρόαση μαζικών φορέων για το νομοσχέδιο. Το σύνολο των εκπροσώπων των εργαζομένων ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ με στοιχεία απέδειξαν ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη.

Ο Γ. Μίχας,πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, χαρακτήρισε ψευδέστατο τον ισχυρισμό ότι το ναυπηγείο είναι ζημιογόνο. Αναφερόμενος στο χρέος που επικαλείται ο Χρ. Ροκόφυλλος, τόνισε ότι αφ' ενός έχει μειωθεί σε σχέση με αυτό που είχε αφήσει ο Νιάρχος, επισημαίνοντας ότι αυτά που σήμερα εμφανίζονται ως χρέη είναι οι τόκοι των χρεών του Νιάρχου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι διεθνώς υπάρχει ανάκαμψη στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και "οι ιδιώτες μυρίστηκαν ψητό", όπως είπε χαρακτηριστικά. Τέλος σημείωσε την ανακολουθία λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι τόσο το Εκτελεστικό Γραφείο, όσο και βουλευτές του κόμματος, μεταξύ αυτών και οι Γ. Κατσιφάρας και Χρ. Ροκόφυλλος, είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι το ναυπηγείο δεν πρέπει να ξεπουληθεί.

Ο Γ. Κοντάκης, πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο ναυπηγείο, υπογράμμισε ότι ο Περατικός βλέπει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σαν σανίδα σωτηρίας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που έχει ήδη αγοράσει απαλλαγμένα χρεών και σε λίγο χρονικό διάστημα τα έχει πάλι υπερχρεώσει. "Ο διαγωνισμός έχει στοιχεία αδιαφάνειας. Δεν τον νομιμοποιούμε", τόνισε ο Γ. Κοντάκης.

Ο υποδιευθυντής της ΕΤΒΑ, Κ. Αποστολόπουλος, αν και προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης, παραδέχτηκε ότι το ναυπηγείο "λειτουργικά είναι βιώσιμο". Σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή με τοποθετήσεις των κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ